10 bin aile topuk kanı taramasını reddetti

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
10 bin aile topuk kanı taramasını reddetti

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Koca, son 5 yılda yaklaşık 10 bin ailenin doğan bebeklerine topuk kanından tarama testinin yapılmasına izin vermediğini açıkladı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yeni doğmuş bebeklerine topuk kanından tarama yapılmasına izin vermeyen aile sayısında son yıllarda artış yaşanıyor. Konuyla ilgili soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son beş yılda yaklaşık 10 bin ailenin bu testleri reddettiğini söyledi. Taramayı reddeden ailelerin aile hekimliklerince taranan hastalıkların önemi ve muhtemel sonuçları hakkında bilgilendiriliyor ve ikna yoluna gidildiğini belirterek “Bilgilendirmeye rağmen ikna edilemeyen aileler  sağlık tedbiri alınmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne iletiliyor” dedi. Her sene 4 bin 500 bebeğin problemleri topuk kanıyla tespit ediliyor. Topuk kanıyla zekâ geriliğine ve ağır sekellere sebep olabilecek fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, konjenital adrenal hiperplazi, biyotinidaz eksikliği ve SMA taraması yapılıyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...