SMA’yı gebelik öncesi tespit etmek mümkün

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
SMA’yı gebelik öncesi tespit etmek mümkün

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Barış Ata, SMA ve diğer genetik hastalıklarda hasta bebeklerin doğumunun engellenebileceğini söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türkiye’de 6-8 milyon kişi nadir hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyen SMA’yı gebelik öncesi tespit 
etmek mümkün
 nadir hastalıkların hafiften şiddetliye bir dizi semptomla dünyada yaklaşık 400 milyon kişiyi etkileyen 7 bin civarında hastalığı içerdiğini belirterek “Bu hastalıkların yüzde 90’ı bilinen bir tedavisinin bulunmaması doğum öncesi birtakım tedbirlerin alınmasını gerektirir. Yüzde 80’ni genetik temelli olan nadir hastalıklarda evlilik öncesi tarama testlerinin yapılması ebeveyn adaylarının üreme seçenekleri hakkında bilgilendirilmesi sağlıklı bebeklerin doğumu için çok önemlidir” diye konuştu.

SMA ve diğer genetik hastalıklarda hasta bebeklerin doğumunun engellenebileceğini söyleyen Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM), Reprodüktif Genetik Özel İlgi Grubu Koordinatörü Doç. Dr. Evrim Ünsal da “Tüp bebek yöntemi ile birlikte yapılan Preimplantasyon Genetik Test uygulamaları sayesinde sağlıklı embriyolar seçilerek, genetik bozukluğun daha sonraki nesillere aktarılması önlenebiliyor. Embriyodan alınan birkaç hücre üzerinde yapılan testlerle SMA (spinal müsküler atrofi), beta talasemi, DMD (duchenne müsküler distrofi), kistik fibrozis gibi bütün nadir hastalıkları tespit etmek ve sadece sağlıklı embriyoları anne rahmine transfer etmek mümkün olabiliyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...