Uzmanından rahatlatan açıklama: Aşı olanlarda ‘Omicron’ akciğere inmiyor

Düzenleyen:
Uzmanından rahatlatan açıklama: Aşı olanlarda ‘Omicron’ akciğere inmiyor

SAĞLIK Haberleri

Ülkemizde Covid-19’un yeni varyantı Omicron vakalarında artış görülürken, Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki aşısızlarda hala akciğer tutulumu varken, aşı olanlarda Omicron akciğerlere inmiyor" açıklamasında bulundu.

Son günlerde Omicron varyantı nedeniyle tüm dünya alarma geçti. Ülkemizde de yeni varyant kaynaklı vakalar hızla yayılmaya devam ederken Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, önemli bilgiler paylaştı.

AŞI OLANLARA İYİ HABER

Omicron’un aşılı kişilerde hafif seyrettiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, şunları söyledi:

"Şu ana kadar gözlemlediğimiz hastalardan şunu söyleyebiliriz ki aşı olanlarda Omicron akciğere inmiyor. Bizim gördüğümüz en kötü tablo koronavirüsün akciğer tutulumu ile beraber ciddi akciğer hasarı, yoğun bakıma yatış ve ölümlerdi. Omicron gerçekten çok hafif seyrediyor. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki aşısızlarda hala akciğer tutulumu varken aşı olanlardan Omicron akciğerlere inmiyor. Ciddi anlamda aşılamanın devam etmesi ve hastalarımızın özellikle aşılarının tamamlamalarını istiyoruz. Üzerinden 3, 4, 5 ay geçmiş kişilerinin aşısız olduğunu kabul etmek gerekiyor. Virüs değişiyor, virüsle beraber toplum dinamikleri de değişiyor. O yüzden düzenli aşılarımızı yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

GRİP GİBİ GEÇİYOR

Koronavirüs aşısı olanlarda Omicron varyantının grip gibi geçtiğini belirten Özkaya sözlerini şöyle noktaladı:

"Artık mevsimsel grip ile Covid birbirine karıştı. Özellikle Omicron varyantının toplumda artması ile beraber grip gibi semptomlarla geliyor ve grip gibi geçiyor. Bunu sadece ve sadece aşı olanlarda görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzmanından rahatlatan açıklama: Aşı olanlarda ‘Omicron’ akciğere inmiyorYapılan araştırmalara göre Omicron, insanların akciğerlerine Delta ve Covid'in önceki diğer varyantları kadar zarar vermiyor.

ARAŞTIRMALARLA DA KANITLANDI

Daha önce yapılan bir araştırmada, Omicron’un akciğerlere Delta ve daha önceki varyantlar kadar zarar vermediği ispatlanmıştı. Çalışmada yeni varyantın akciğerlerden çok boğazı etkilediği açıklanmıştı. University College London’daki viroloji profesörü Deenan Pillay, Omicron’un üst solunum yollarını, yani boğazdaki hücreleri daha fazla enfekte ettiğine dair açıklama yapmıştı. Öte yandan, akciğer dokularını enfekte etme becerisi olan bir virüsün ise potansiyel olarak daha tehlikeli ama daha az bulaşıcı olduğu belirtilmişti.

Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ise benzer sonuçlar ortaya çıktı. Hamsterler üzerinde yapılan çalışmada Omicron’un diğer varyantlara kıyasla akciğerlerde daha düşük viral yüke yol açtığı belirtildi.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...