FDA türünün ilk örneği olan doğum sonrası depresyon hapını onayladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
FDA türünün ilk örneği olan doğum sonrası depresyon hapını onayladı

SAĞLIK Haberleri

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), türünün ilk örneği niteliğindeki doğum sonrası ağızdan alınan depresyon hapını onayladı. 'Zurzuvae', doğum sonrası depresyon için tasarlanmış bir hap olarak tanıtıldı.

Biogen ve Sage Therapeutics firmalarının Zurzuvae'yi geliştirmek için yaptığı iş birliği başarılı sonuçlar verdi. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), özellikle doğum sonrası depresyonun tedavisi için ağızdan alınan bir hap türünü onayladı. Böylece özellikle yeni anneler için tasarlanmış bir antidepresan sınıfında türünün ilk örneği olan bu hap onaylanmış oldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan araştırmaya göre, sekiz kadından biri doğum sonrası depresyon belirtileri yaşıyor. Doğum sonrası depresyon semptomları doğumdan sonra oldukça yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir ve yeni annenin işlevlerini yerine getirmesini engelleyebileceği için tehlikeli olabilir. Uzun zamandır beklenen bu onay, ilacın etkinliğini kanıtlayan iki randomize, çift kör çalışma sayesinde geldi.

BİRKAÇ GÜNDE ETKİSİNİ GÖSTERİYOR 

Zurzuvae'nin önemli bir özelliği, ilacın sadece birkaç gün içinde etkisini göstermeye başlaması. Ayrıca hapın iki haftaya kadar alınması amaçlanıyor. Günde bir defa alınan bu haptan önce, doğum sonrası depresyon için en yaygın tedavi yöntemi IV enjeksiyon gerektiriyordu. Bu, bir hastanede veya sağlık tesisinde bir sağlık görevlisi tarafından tedavinin gerçekleştirilmesini zorunlu kılıyordu. Bu onay ile Zurzuvae, erişimi genişletebilecek ve daha fazla kadının hastaneye gitmeden tedavi olabilmesini sağlayacak. 

Öte yandan, ilacı kullanan kişide aşırı uyuşukluk olabilir ve bu da araba kullanmak gibi görevleri yerine getirmesini zorlaştırabilir. Ayrıca ilacın uyarı etiketinde, çoğu antidepresanda olduğu gibi hapın intihar düşüncesi riskini artırabileceğini belirtiyor. Üstelik Zurzuvae ceninin zarar görmesine de yol açabilir, bu yüzden ilacı alan kişinin hapı alırken ve Zurzuvae'yi aldıktan sonra bir hafta süreyle doğum kontrol yöntemi kullanması gerekiyor. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...