Prof. Dr. Alper Çelik: Diyabette nöropatinin önemi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prof. Dr. Alper Çelik: Diyabette nöropatinin önemi

SAĞLIK Haberleri

Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik; bazı insanların ayaklarında dokunmayı, sıcaklık farklılıklarını veya ağrı uyaranlarını gittikçe daha zor hissettiğini söylüyor, diyabette nöropatinin öneminden bahsediyor.

Diyabet hastalarının çoğunda nöropati oluşabilir. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, vücuttaki tüm organ ve dokulara zarar vermektedir. Bunların içinde en çok etkilenenlerin başında sinir dokuları gelmektedir. Prof. Dr. Alper Çelik’e göre nöropati adı ile bilinen sinir hasarı, ağrılı olmasının yanı sıra vücudun çeşitli bölgelerinde uyuşma, yanma, karıncalanma ve his kaybı şeklinde de kendini gösterebilir.

Ani sinir parlamaları, agrasyonlar ve 10 dakika sonra pişman olma durumları bireylerde oldukça sık görülmektedir. Bunun nedeni şekerinizin yükselmesi ile birlikte kontrolün kaybedilmesinden kaynaklanır. Birkaç dakika sonra şekerin düşmesi ile kişi sakinleşir ve yaptıklarından pişmanlık duyabilir.

Prof. Dr. Alper Çelik: Diyabette nöropatinin önemi

Bazı insanlar dokunmayı, sıcaklık farklılıklarını veya ağrı uyaranlarını gittikçe daha zor hissetmektedir. Diyabet hastalarının çoğunun ayak yanması şikâyeti ile geldiğini belirten Prof. Dr. Alper Çelik, hastalarda hissizleşen ayak sinirlerinden dolayı çok fazla sıkıntı çektiğini belirtmektedir.  Bireylerin iyileşme sürecinin uzamasındaki temel neden, diyabetten dolayı ayaktaki dokunun beslenememesi ve doku üzerinde düzelme sürecini olumsuz etkilemesidir.

Diyabet Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrım gösterirken nöropati ise herhangi bir ayrım göstermemektedir.  Tip 1 diyabette doktor tarafından incelenip önlenme yoluna gidilirken, Tip 2 diyabette bu durum doğrudan önlenemediği, kişinin seyrettiği sendroma bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...