Son dönemde sık görülüyor… Migreni tetikleyen nedene dikkat!

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Son dönemde sık görülüyor… Migreni tetikleyen nedene dikkat!

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Havaların değişime uğradığı şu dönemde migren atakları da sık görülüyor. Peki, migreni tetikleyen başka faktörler neler? Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, migren sebeplerini sıraladı, tedavi için yapılması gerekenleri açıkladı.

Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren tipi baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren tipi baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişilerin dışarıyla temastan uzak durması gerekiyor.

MİGREN TİPİ BAŞ AĞRISI BELİRTİLERİ

Tipik migren baş ağrısı özellikleri şunlardır:

Ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve bazen kusma, ışık ses ve kokulara hassasiyet…

Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısıerişkinlerde tipik olarak 4-72 saat sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir. Fiziksel aktivite, yürüme ve eğilme vb. ağrıyı kötüleştirebilir.

Migren baş ağrısı sıklığı kişisel değişkenlik gösterir, bazen bir ayda defalarca veya yılda 1-2 kez veya daha nadir olabilir.

En çok 20-50 yaşları arasında görülen hastalık yüzde 75 oranında da genetiktir. Kadınlarda daha sık görülen migren 50 yaşından sonra azalabilir, hatta menopozla tamamen yok olabilir.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tespit ederek hayatlarını kolaylaştırabilirler. Bu etkenlerin birkaçı şöyle sıralanabilir: 

-Sağlıksız ve dengesiz beslenme, iklim değişikliği, parlak ışık, kötü kokular gibi çevresel faktörler, özellikle kadınlarda östrojen ve progesterone düzeylerindeki değişiklikler, hormonal dengesizlikler, kalp, damar ilaçları, uykusuzluk, stres... 

-Migreni tetikleyen etkenlerden kaçınarak, baş ağrısı olduğunda akut tedavi yöntemlerinden faydalanarak ve yaşam tarzında değişikliklerle migren atak sayıları ve şiddeti azaltılabilir. 

TEDAVİSİ SEÇENEKLERİ NELER?

Şiddetli ve sık migren atakları olan kişiler için koruyucu birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunlar arasında alın ve kafatası kaslarına ‘botulinum toksin’ enfeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve riboflavin (B2 vitamini), baş ağrısına eşlik eden kas gerginliğini azaltma metotlarını uygulamak için biyofeedback terapileri yer alır. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...