Sinan Oğan 2. turda kimi destekleyecek? Şartlarını tek tek sıraladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Seçim 2023 Haberleri

ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması ile kilit isim haline gelirken, aldığı % 5,17 oy ile kimi destekleyeceği merak konusu oldu. 2. turla ilgili açıklamalar yapan Oğan, ilk kez bu kadar net konuştu. Oğan, şartlarını tek tek açıklayarak 'Dayatmanın manası yok' diyerek bir maddeyi de esnettiğini açıkladı. Oğan, destek konusunda da aralarında fikir birliği olduğunu açıkladı.

Türkiye, 28 Mayıs'ta 2. turu yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek seçim yarışında kilit isim olan ATA İttifakı adayı Sinan Oğan'ın kimi destekleyeceği merak konusu oldu. 

Açılan Sandık% 100
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
% 49.5200
26086097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
% 44.8800
23873505
SİNAN OĞAN
SİNAN OĞAN
% 5.1700
2796582
MUHARREM İNCE
MUHARREM İNCE
% 0.4300
216784
Son güncelleme: 2023-05-28 18:35:02
Veriler: İhlas Haber Ajansı

TV100 ekranlarında soruları cevaplayan Sinan Oğan, 2. turla ilgili açıklamalar yapıyor.

Oğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Seçimin sürprizini biz yaptık. Ama memnun değilim sonuçtan. Sandıkta Türkiye genelinde organizasyonu yapacak tüm sandıkları gözetecek imkanımız yoktu. Yüzde 2 oyumuz iç edildi. Son 3 gün içinde söylediğimiz bir cümle, bir paragraf içinden alındı ve o kısım üzerinden linç edildik. Bunu yapanlar bir kısım sanatçılar, YouTuberlar, gazeteciler.

1-2 GÜN İÇİNDE KARARIMIZ NETLEŞECEK

Sinan Oğan olmasa seçim ilk turda biterdi. Biz en başından beri ilkeli siyaset yürütüyoruz. İlk günden beri 'Biz o günkü şartlarda kararımızı vereceğiz' dedik. Biz kararımızı verdiğimizde Sinan Oğan'ın kararı olmayacak. Bizimle birlikte hareket eden kitlenin kararı olacak. 1-2 gün içinde kararımız netleşecek. Tabanımızın önemli bir kısmını hareket ettirme kabiliyetimiz var. Bizim temel şartlarımız var bunları masaya koyacağız. Bu şartlarımız kabul edildikten sonra biz bir yediemin gibi sigorta gibi hükümetin içinde de yer alabiliriz. Sinan Oğan çekilse, seçim sonuçlarını yarım puan farkla kaybeden Erdoğan buradan puan alır seçimi kazanırdı.

ATA İTTİFAKI'NIN ŞARTLARI 

PKK terör örgütüyle, FETÖ ve Hizbullah'la kesintisiz mücadele. Bu olmazsa olmazımız.

Sığınmacıların bir takvim içerisinde geri gönderilmesi. Bizim takvimimiz 1 seneydi. Bir başkası seçildiğine göre 1 seneyle dayatmanın manası yok ama bir takvime bağlanmalı.

HDP ve Hizbullah'a hükümette görev verilmemesi sürecin dışında tutulması.

Anayasa'nın ilk 4 ve 66. maddesine asla dokunulmayacağının taahhüt edilmesi.

Türk milletinin ortak talebi olan bu talepleri her iki tarafça kabul edileceğini düşünüyorum

Bundan sonraki süreçte HÜDA-PAR'ın ve HDP'nin gelip seçimin orta yerinde olması abesle iştigal olur biz orada olmayız. HÜDA-PAR'lı ve HDP'li bir bakan olmasını istemem. Bizim ortaya koyduğumuz şart reel gerçeklere dayanıyor. HDP, PKK ile arasına mesafe koyamayan bir uzantıdır. Siyasal uzantısı olarak görüyorum. Diğer türlüsü terör örgütü olarak görüyorum anlamına gelir ki o başka bir şey.

HER İKİ TARAFI DA DESTEKLEMİYORUZ DİYEBİLİRİZ

Bizim eğilimler devreye girer. Oy verenlerin ittifak üyelerinin tabanımızın eğilimleri devreye girer. Biz her iki tarafı da desteklemiyoruz bir sonraki seçimlere hazırlanıyoruz bu da olabilir. Bizim desteğimiz kazanan tarafı güçlendirebilir. Destek verdiğimiz tarafı tabanımızla birlikte istişare kararı vereceğimiz için desteğimiz o tarafı güçlendirebilir. Cumhur ve Millet ittifakı biz olmadan da seçimi kazanabilir. 10 milyona yakın oy kullanmayan kitleyi götürebilir. Bizim olmamız bulunduğumuz cenahı daha canlandırır ateşler dinamizm katar. Diyelim ki Cumhur İttifakı ile birlikteyiz o zaman seçimi 5-6 puanla kazanır. Güçlü bir hükümet demektir bu. Yatırımcıya güven verir. Aynı şekilde Millet İttifakı ile de. Sürekli eleştirilen 'Bunlar milli yerli değil' düşüncesine set çeker. Kararımızın ne olacağı yönünde aramızda bir fikir birliği var aşağıya yukarı.

PAYIZ IS COMING NE DEMEK?

Çok ilginç bir hikayesi var. Payız Türkçe bir kelime, sonbahar demek. Sayın Erdoğan ilk adaylarla ilgili değerlendirmeyi yaptığında 'Sayın Kılıçdaroğlu için Bay Kemal' demişti. Benim için ise 'Onun adını bile anmaya gerek yok' demişti. Iğdır'da bir tabir var 'Cüceyi payız sayarlar' Sonbahar geldiğinde bakarız kim kimi kaale alıyor almıyor. Cüce civciv demek. Yazın büyürler ama kimse yazın şu kadar tavuğum var demez. Çünkü tilki kapar ölür. Son olarak sonbaharda kümese kapatırlar ve sayarlar. 14 Mayıs geldiğinde kim kimi kaale alıyor almıyor anlamında demiştim. Sandıklar açılmaya başladığında civcivlerin saymanın zamanı geliyor anlamında demiştim.

YÜZDE 2 OYUMUZUN ÇALINDIĞI KANAATİNDEYİZ

Biz sandıklarda yüzde 2 oyumuzun çalındığı kanaatindeyiz. Yerelden aldığımız bilgiler bu. Bir çok yerde operasyon çekildi. Afişler asıldı, 'Sinan Oğan' çekildi diye oy verenlere söylendi. Bu kanaatin ötesinde çok net hırsızlığa dair önümüze koyacağımız kanıt yok. Kanaat bildirdiğim için adres göstermem doğru olmaz. Ama sonuçlara bakmakta fayda var.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

Öyle bir görüşme planımız yok. Bir sürü insanla görüşüyoruz ama burada görüşeceğim ne, İstanbul belediyesine aday değilim neyi görüşeceğim anlamadım.

ARADAKİ FARK KAPANMAYACAK BİR FARK DEĞİL

Aradaki fark kapanmayacak fark değil ama diğer tarafla kazanmak daha kolay. Tercihimizi yaparken kazanmak üzerine değil ilkelerimizle yapıyoruz. Mantıktan ziyade ilkelerden hareket ediyoruz. Cumhur İttifakı'nın işi daha kolay ama siyaset her şeye gebedir. Millet İttifakı'nın da kazanma olasılığı var. Biz desteklersek, başka şartlar olursa, sandıklara sahip çıkarlarsa, sandığa gitmeyen seçmen sandığa giderse bu mümkün. En kötü ne olur AK Parti kazansa bile 50 küsur farkla kazanır. Millet İttifakı kazanırsa çok cüzi farkla kazanır. Ne Millet ne de Cumhur İttifakı'nın cüzi farkla kazanmasını istemem. Bunun yolu 50 artı 1'dir. Daha güçlü bir hükümete ihtiyaç var ekonomi düzelene kadar. 8,5 milyon kullanılmayan oy var. Millet İttifakı da güçlü bir hükümet çıkarabilir buradan.

BİR KONUDA YANILDIM

Seçimin kazananı benim ama Sinan Oğan değil. Sinan Oğan ve temsil ettiği kitle, anlayış. Seçimin kazanını Türk milliyetçileri ve Atatürkçülerdir. Bir konuda yanıldım. Meclis çoğunluğunu Millet İttifakı'nın alacağı kanaatindeydim artı HDP ile. Ama Millet İttifakı o kadar kötü liste yaptı ki. Parlamentoda seçimi teşkilatlar ve adaylar alır. Kazanan aday belirleyeceksiniz. Örneğin Erzincan'da Mustafa Sarıgül'ü koydunuz kazandı. Erzincan'da CHP değil Sarıgül kazandı. Bazı adaylar çok ciddi oy kaybettirdi.

DESTEKLEDİĞİ ADAY LEHİNE KAMPANYA YÜRÜTECEK Mİ?

Elbette. Eşyanın tabiatında var. Biz tabi ki bir tarafla birlikte kazanmak için yola çıkıyorsak üzerimize düşeni gerektiği şekilde yaparız

 

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...