Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan günler sonra gelen Süper Kupa itirafları

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan günler sonra gelen Süper Kupa itirafları

Spor Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Suudi Arabistan'da oynanması gereken ancak "aksaklıklar" nedeniyle iptal olan TFF Süper Kupa maçıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Koç, "O kadar çok ısrarcıydık ki U19 takımıyla çıkmayı bile düşündük" dedi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Kupa krizine dair açıklamalarda bulundu. HaberTürk canlı yayınına konuk olan Koç'un sözlerinden satırbaşları şöyle:

FENERBAHÇE NEDEN SUSKUN KALDI?

"Bu konuyla ilgili ilk kez konuşacağım. Konunun ciddiyeti, ağırlığı açısından birebir program yaptığınız için teşekkür ediyorum. Kesinlikle konuşmayı düşünmüyordum. Konuşmak zorunda bırakıldım. Konuşmayacaktım. Riyad'daki kriz toplantısından sonra yetkililer konuşsun, kulüpler konuşmasın istemiştim.

Bilgi kirliliği var, masumane bilgi kirliliği var, artniyetli bilgi kirliliği var. Dezenformasyona hizmet etmeme adına konuşmamayı tercih etmiştik. Son 5 gündür Fenerbahçe ve benim şahsımın etrafından döndürülmesi, iftiralar, yalanlar, belli merkezden düğmeye basılarak yapılan müthiş bir iletişim operasyonuna başladılar."

"TFF'DEN PROTOKOLÜ RİCA ETTİK

"Biz bir mektup yazdık, hafta içinde federasyona. Protokolü rica ettik. Protokolu değil, maç öncesi süreçteki iki taraf arasındaki yazışmaları da istedik. Bizimle TFF arasında hiçbir anlaşma yok. Bence aslında sürecin çok amatörce yürütüldüğünü konulardan biri. Bizimle TFF arasında sözleşme yok. TFF ile Riyadh Season firması arasında sözleşme var. Bu sözleşmeyi biz görmedik. İddia ediliyor ya 'Sözleşme var, kulüpler imza attı, son dakika bu sözleşme dışında şartlar dayattılar' deniyor. Biz hiçbir sözleşme görmedik."

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan günler sonra gelen Süper Kupa itirafları

İKİ KULÜBÜN DE HABERİ YOKMUŞ

"İki kulübün de yakından uzaktan sözleşmeyle ilgili hiçbir şey bilmediğini görüyoruz. Cevapta diyor ki kısaca, 'Gizlilik vardır, bunu paylaşamayız, çok arzu ediyorsanız gelin, hukukçu yollayın gösterelim' deniyor.

Yaz aylarında Sayın TFF Başkanı ile görüşürken, 'Süper Kupa ne olacak' dedim. Yurtdışını düşündüklerini İngiltere, Azerbaycan, Katar yanılmıyorsam ve Suudi Arabistan. Ben şahsen Almanya'nın iyi bir fikir olduğunu düşündüm. Almanlar'ın izin vereceğini tahmin etmiyordum, Alman takımı yoksa ki yok kabul etmediler. En iyi teklif Suudi Arabistan'dan geldi.

Teklifi bir yana koyun. Tüm dünyanın gözü Suudi Arabistan'da futbol olarak. Müthiş yatırımlar yapıyorlar futbola. İspanya'nın Süper Kupası, Final Four gibi orada oynanıyor. Kıtalararası final orada oynadı. Dünya Kupası'nı aldılar gibi. Futbolla ilgili heyecan, dinamizm, yatırım vs vs var. Transfer piyasasını alt üst ettiler. 100. yıl hassasiyeti yoktu o sırada, Almanya olmayınca Suudi Arabistan'ı düşündüklerini söyledi. Biz de doğru olacağını düşündük. 100. yıl özelinde hatalı olduğunu gördük."

ATATÜRK OLİMPİYAT STADI'NDA NEDEN OYNANMADI?

"Proje olarak 5 yıl, TFF orada Süper Kupa'yı oynatması... Biz de önümüzdeki sezonla birlikte 4'lü düşünülüyordu, şimdi ne olacak bilmiyorum. Özellikle bunu istememizin sebeplerinden biri, kamuoyu ve camia hassasiyetini, Yüksek Divan Kurulu'ndaki talebe rağmen Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Suudi Arabistan'da oynanması için iki açıdan ısrar ettik. Sebeplerden biri, takvimin cilvesi diyelim, 5 gün önce İstanbul'da Fenerbahçe - Galatasaray derbisi olacaktı. Yıllardır biz birbirimize taraftar götürmüyoruz, bırakın futbolu kadın voleybola bile götürmüyoruz. İstanbul'daki maçta ne cereyan edecek, sıkıntı olacak mı belli değil. Gergin tansiyon olması ihtimalini düşündük. Olimpiyat'ta 40 bin Fenerbahçeli, 40 bin Galatasaraylı sıkıntı olabilirdi. Dursun Özbek Bey de aynı şeyi düşündü. TFF Başkanı da İstanbul'da oynayamayız, Samsun'da, Ankara'da oynatırlar herhalde dedi."

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan günler sonra gelen Süper Kupa itirafları

"GALATASARAY YABANCI HAKEM İSTEMEDİ"

"Süper Kupa maçı yurtdışında olursa yabancı hakem kadrosu da olabilir diye düşündük. Bu fikri öneriyi getirdik. TFF de sıcak baktı. Rakibimiz sıcak bakmadı. Zaman içinde öğrendik bunu. TFF yöneticileri sıcak baktı. Yurtdışında elit Türk hakemler var, Hollanda'da Serdar Gözübüyük ile temasa geçildi, TFF temasa geçmiş. Serdar Bey de gurur duyacağını söyledi.
 
Biz niye yabancı hakem istedik? Fenerbahçe'nin hakkı son 10 yılda o kadar çok yeniyor ki, bari bu tek maçta yabancı elit hakem olsun istedik. Bu yüzden Suudi Arabistan'da ısrar ettik ama bunların başımıza geleceğini bilmiyorduk. TFF bunu açıkladı ve ardından büyük tepkiler oluştu. Siyasi seviyede, taraftar seviyesinde, kongreler seviyesinde... 100. yılda olduğu için. Yurtdışında değil Türkiye'de olsun istendi. Biz demin söylediğim sebeplerden ötürü zikzak çizmedik, asıl planda kaldık. Yüksek Divan'da gitmeyin kararı çıktı, Galatasaray'da da benzer bir karar çıktı. Hem Fenerbahçe hem Galatasaray ciddi baskı altındaydı. Kulüpleri bu kadar baskı altına almaya gerek yok. Amir olan TFF. TFF bize nerede derse orada oynarız.

"BÜYÜKEKŞİ YUMRUK OLAYINDAN SONRA 180 DERECE DÖNDÜ"

Bu kesinlikle TFF'nin kendi başına aldığı karar değil. İstişare edildi. Fenerbahçe ve Galatasaray olarak baskı olmasına rağmen projeye devam ettik. Galatasaray Kulübü, TFF'ye bir yazı yolluyor 'oynanmasın' diye. TFF Başkanı bizleri çağırdı, 'Ne düşünüyorsunuz?' dendi. Biz aynı noktada durduk. Galatasaray 'Oynamayız demiyoruz ama amir olarak senin karar vermen lazım, üstümüzden bu yükü almalısınız' dendi. TFF açıklama yaptı, 'TFF kararı olarak Riyad'da oynanacağı' söylendi. Hatta orijinali 30 Aralık'tı, 29'una alındı ki oyuncular aileleriyle yılbaşını geçirsin diye...

"U19 TAKIMIYLA ÇIKMAYI DÜŞÜNDÜK"

Bize sorulan bir şart olmadı, biz de bir şart sunmadık. Biz yabancı hakem konusunda o kadar ısrarlıydık, olacağına o kadar çok inanıyorduk ki, TFF de bu görüşü satın aldı ve yurtdışında hakemle görüştü. Yumruk olayından sonra TFF Başkanı'ndan 180 derece dönüşüm oldu. Bu konu rafa kalktı. Bu konuda o kadar çok ısrarcıydık ki U19 takımıyla çıkmayı bile düşündük.
 
U19 takımını yanımızda götürdüğümüzde a takımla çıkacağımızı biliyorduk. Gerekli hazırlıkları yapmıştık, vize işlemlerini. Liderdiler, devre arasındaydılar ve hazır vize işlemlerini yapmışken götürelim dedik. Sayın Bakanımıza hakem konusundaki rahatsızlığımızı söyledik. Maça atanan hakem olacak iş değil. Biraz futbol dünyasını biliyorsanız, söz konusu hakemin o takıma ne kadar yakın olduğu, geçmişi, gençliği bilinen mevzu futbol sektöründe. Yabancı hakem atamayı bırakın, hiç istemediğimiz bir hakem atandı."
 
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan günler sonra gelen Süper Kupa itirafları

ALİ KOÇ'TAN BAŞKANLIK AÇIKLAMASI

"Ali Koç başkanken Fenerbahçe ligde asla şampiyon olamaz! Önümüzdeki kongrede aday olmayı düşünmüyorum. Fenerbahçe'nin 10 yıldır şampiyon olmamasını sportif tesadüf mü zannediyorsunuz? "İkinci dönemin sonunda başkanlığa devam etmeyeceğimi söylüyorum ama asla 'asla' demem."

"Benim Fenerbahçe başkanlığımın, Fenerbahçe'ye belli noktalarda zarar verdiği noktasına geldik. TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe ortak bir karar alıyor, bunun tek suçlusu Ali Koç oluyor. Fenerbahçeliler artık uyansın, anlasın. Birbirimize zarar vermeyelim. Bu normal değil."

"Futbolu TFF yönetiyor. Siyaset önümüzü kesiyor demedim ama devletimizin 3 Temmuz, otobüsümüzün kurşunlanması ile ilgili bir şey yapması lazım. Böyle bir şey nasıl faili meçhul olur böyle bir devirde. Dosyanın üstünde gizlilik vardı. Biz her gün yöneticilerimizin ifadelerini çarşaf çarşaf gazetelerde gördük. Gizlilik olmasına rağmen. Kimse gıkını çıkartmadı.

Fenerbahçe tek başına ayakta durdu. Bunlar, bu örgüt en kuvvetli olduğu dönemdeydi.Son olaydan sonra Mehmet Büyükekşi istifa etmeli. Olay oldu. Gittik eşyaları aldık, havalimanına geçtik. Bu olay siyasi rekabetin malzemesi haline getirildi, özellikle muhalefet tarafından. Bu, iki kulübün haklı ve saygı duyulacak duruşuna büyük zarar verdi. Siyasetin öbür tarafı da,…

Düzenleyen:  - Spor
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...