Google'dan tüm Android sahiplerine önemli uyarı: Tehlikeli uygulamaları bugün silin

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
- Güncelleme:
Google'dan tüm Android sahiplerine önemli uyarı: Tehlikeli uygulamaları bugün silin

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

Teknoloji devi Google, işletim sistemi Android için önemli bir uyarı yayınladı. Tüm Android kullanıcılarının, tehlikeli uygulamaları hızlı bir şekilde silmesi önerildi. İşte o uygulamalar...

Android telefona sahip olmanın özgürlüklerinden biri de hemen hemen her uygulamayı yükleyebilme yeteneğidir. Bu, Apple'ın kullanıcıları yalnızca App Store'dan uygulama indirme politikasının tam tersidir. Google'ın Play Store'u olsa da Android kullanıcıları her yerden uygulamaları indirebiliyor. Ancak bu durum tehlikeli güvenlik açıklarına yol açabiliyor. 

Google'ın Üst Yöneticisi (CEO) Sundar Pichai, Android sahiplerini tehlikeli bir uygulama türü konusunda uyardı. Pichai, resmi mağazaların dışından uygulama yükleme anlamına gelen "yan yükleme"nin tehlikeleri hakkında bir uyarı yayınladı.

Pichai, kullanıcıları şu sözlerle uyardı:

"Telefonunuzu tamamen tehlikeye atmanıza izin vermek istemiyoruz. Telefonunuza kötü amaçlı yazılım yüklemeniz güvenliğinizi gerçekten önemli ölçüde tehlikeye atabilir. Bu yüzden bir denge kurmaya çalışıyoruz. Apple'ın iPhone'u yalnızca App Store'a izin veriyor ancak biz seçime inanıyoruz. Dolayısıyla Android'de ek uygulamaları yüklemenize ve indirmenize izin veriyoruz. Arabadaki emniyet kemerine benziyor. Güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için korumalar ekliyoruz." 

"UYGULAMALARI PLAY STORE'DAN İNDİRİN" UYARISI 

Google CEO'su, geçtiğimiz haftaki bir davada bu sözleri sarf etti. Antitröst davasında savcılar, Google'ın "potansiyel olarak adil olmayan bir şekilde" arama motorunu öne çıkarmak için Apple dahil diğer şirketlerle anlaşma yapıp yapmadığını soruşturuyordu. 

Siber uzmanlar uzun süredir yandan yüklemenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Bununla birlikte, Google Play Store, hackerlar tarafından telefonunuza bulaşmak üzere oluşturulan tehlikeli kötü amaçlı yazılımların kökünü kazımak için sıkı kontrollere sahiptir. Ancak uygulamaları resmi bir mağazanın dışından yüklerseniz tehlikeli yazılım indirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Güvenli olduklarından tam olarak emin olmadığınız sürece, dışarıdan yüklenen uygulamaları silmeyi ya da muadillerini Google Play Store üzerinden indirmeyi deneyebilirsiniz. 

IPHONE'LAR YANDAN YÜKLEMEYE İZİN VERECEK 

Apple, 2024'te yandan yüklemeye ilişkin kısıtlamaları hafifletebilir. Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası, kullanıcıların üçüncü taraf mağazalardan uygulama yüklemesine izin verilmesi konusunda Apple'a baskı yapıyor. Bu yüzden Apple'ın en azından Avrupa'da, kullanıcıların "yandan yükleme" yapmasına izin vermek zorunda kalması bekleniyor. 

Öte yandan Apple, "yandan yükleme" yöntemine şiddetle karşı çıkıyor. Kıdemli Apple yöneticisi Craig Federighi, 2021'deki bir açıklamasında, yandan yüklemeyi "siber suçluların en iyi arkadaşı" olarak gösterdi. Federighi, şöyle demişti:

"iPhone'un kullanıcılarımız için mümkün olduğunca güvenli kalmasını isteyen bir mühendis olarak endişelendiğim bir kısım var ve bu, iPhone'un dışarıdan yüklemeye izin vermesini gerektiren hükümdür. Kullanıcılara daha fazla seçenek sunma adına, bu hüküm tüketicilerin daha güvenli bir platform tercihini ortadan kaldıracaktır.

Bütün bunlar, insanların iPhone'larında her zamankinden daha fazla kişisel ve hassas bilgi sakladığı bir dönemde gerçekleşti ve size şunu söyleyebilirim ki, siber suçlular onu ele geçirmek konusunda hiçbir zaman bu kadar kararlı olmamıştı."

Ayrıca kullanıcıların yan yükleme konusunda kandırılabileceği ve bu durumun teknoloji konusunda bilgili olmayan kullanıcılar için tehlike oluşturabileceği konusunda da uyardı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...