NASA bir ilki başardı! Sıradaki hedef: Mars'a insan göndermek

Düzenleyen: / Kaynak: Science Alert
- Güncelleme:
NASA bir ilki başardı! Sıradaki hedef: Mars'a insan göndermek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Science Alert

Uzay ajansı NASA, tarihi bir ilki gerçekleştirerek; Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) deneyi kapsamında, 16 milyon kilometre uzaklıktan Dünya'ya lazer ışınıyla mesaj gönderdi. NASA Genel Sekreteri Korters, "insanlığın bir sonraki dev adımını desteklemek üzere bilimsel bilgi, yüksek çözünürlüklü görüntüler ve video akışı gönderebilecek daha yüksek veri hızında iletişimin yolunu açacaktır. Bir sonraki hedefimiz Mars'a insan göndermek!" ifadelerini kullandı.

ABD uzay ajansı NASA, Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) deneyi ile tarihi bir başarıya imza attı. Bir lazer ışını aracılığıyla gerçekleştirilen deneyin, uzay gemilerinin birbirleriyle ve Dünya ile iletişim kurma yöntemini temelden değiştirecek potansiyelde olduğu belirtiliyor.

NASA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

NASA'nın açıklamasına göre, DSOC kapsamında 16 milyon kilometre uzaktaki mesafeden, Psyche uzay aracından, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Palomar Gözlemevi'nde bulunan Hale Teleskobu'na lazer ışını yoluyla mesaj gönderilebildi.

VERİ İLETİM HIZLARINDA 100 KAT ARTIŞ

Geleneksel olarak, uzay araçlarıyla iletişimde radyo dalgaları kullanılıyor, ancak 'yakın kızılötesi' gibi daha yüksek ışık frekansları, bant genişliğinin ve dolayısıyla da veri hızlarının büyük oranda artmasına yol açıyor.

NASA'nın açıklamasında, DSOC deneyi ile uzay araçlarının bugün kullandığı radyo frekans sistemlerinden 10 ila 100 kat daha hızlı veri iletim hızlarına ulaşılmasının amaçlandığına dikkat çekildi.

NASA bir ilki başardı! Sıradaki hedef: Mars'a insan göndermek

14 Kasım'da elde edilen ilk ışığın, Psyche uzay aracının üzerinde bulunan alıcı-vericinin, NASA'nın Jet Propulsion Laboratory's (JPL) Table Mountain kurulumundaki Optik İletişim Teleskop Laboratuvarı'ndan gönderilen güçlü bir yukarı yönlü lazer işaretine kilitlemesiyle gerçekleştiği ifade edildi.

HEDEF: MARS'A İNSAN GÖNDERMEK

NASA Genel Merkezi Teknoloji Gösterileri Direktörü Trudy Kortes, ilk ışığın elde edilmesinin önümüzdeki aylarda DSOC'un birçok kritik dönüm noktasından biri olacağını belirtti.

Korters, "insanlığın bir sonraki dev adımını desteklemek üzere bilimsel bilgi, yüksek çözünürlüklü görüntüler ve video akışı gönderebilecek daha yüksek veri hızında iletişimin yolunu açacaktır: Mars'a insan göndermek!" diye de ekledi.

Bu deneyin başarısı, gelecekteki uzay misyonlarının iletişimini kökten değiştirebilir. Uzmanlar, geleneksel radyo dalgası iletişiminin yaşattığı saatler süren gecikmelerinin DSOC'un optik iletişiminde gösterilen hızlarla büyük ölçüde azalabileceğine inanıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Science Alert
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...