Okyanusları temizlemek için yeni yöntem: Robotik Denizanası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Okyanusları temizlemek için yeni yöntem: Robotik Denizanası

TEKNOLOJİ Haberleri

Çevre kirliliği, dünya nüfusunun artmasıyla birlikte geri dönüşü zor bir hale gelmeye başladı. Özellikle yaşamın kaynağı olarak gösterilen sulardaki çöpler, ciddi oranda artarak zararlı hale geldi. Bilim insanları da bu sorunu çözmek için Robotik Denizanası isimli yeni bir ürün geliştirdi.

Çevre kirliliği, iklim değişikliğine neden olma gibi doğanın dengesini etkileyecek ve insan sağlığını tehdit edecek seviyeye ulaştı. Kirlilik, kara dışında ulaşılması zor olan okyanus derinliklerini de etkisi altına almayı başardı. Bu nedenle Almanya'da bulunan Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü'ndeki bilim insanları, suların derinliklerindeki çöpleri dokunmadan temizlemek için Robotik Denizanası geliştirdi. Robotların ilerleyen dönemde okyanuslara bırakılıp suları temizlemesi hedefleniyor.

ROBOTİK DENİZANASI, ELEKTROTLAR YARDIMIYLA HAREKET EDİYOR

Ortalama bir el büyüklüğünde geliştirilen Robotik Denizanası, HASEL adı verilen yapay kaslarla doldurulmuş altı aktüatörden oluşturuldu ve elektrotlar yardımıyla hareket ediyor.

Sessiz bir şekilde çalışan robotlar, diğer canlılara zarar vermeden maske ve poşet gibi hafif ama doğaya büyük zararı bulunan çöpleri temizliyor. Robotlar, tıpkı gerçek bir denizanası gibi yiyecek toplar gibi hareket ediyor ve bu sayede diğer canlılar tarafından dikkat çekmiyor.

Robotik denizanası ek olarak okyanusta yer alan balık yumurtası gibi hassas örnekleri de toplayabiliyor. Bu sayede bilimsel araştırmalar için de yardımcı olması hedefleniyor.

Öte yandan birden fazla robot iş birliği yaparak takım halinde çalışabiliyor ve böylece boyutlarından büyük ya da taşıması zor nesneleri de okyanuslardan temizliyor.

Fakat robotların şu an için sadece kablo üzerinde güç alma gibi bir sorunu bulunuyor. Bilim insanları, daha rahat kullanım sağlamak için bu konu üzerinde çalışıyor. Hatta ensitütüdeki gölette sadece pillerle kablosuz şekilde çalıştırarak yüzdürmeyi başardılar. Bunda tamamen başarılı olmaları durumunda ise yön değiştirme gibi fonksiyonlar da ekleyecekler.

(Gizmochina)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...