Dünya mutfağını Mersin'e taşıdı

A -
A +

Kahramanmaraş’tan Lizbon’a, Almanya'dan İsviçre’ye uzanan bir kariyer yolculuğu var Executive Şef Fikret Özdemir’in... Mesleğinin zirvesinde olmasına rağmen şimdiki durağı Mersin... Artık sadece bir iki şehirde değil farklı yerlerinde ülkemize yakışan, dünya standartlarında turizm tesisleri ve dünya klasmanında mutfak şefleri var

Akdeniz’in en özel şehirlerinden biri Mersin. Toros Dağlarının serinliği ile Akdeniz'in sıcaklığını harmanlayan bir şehir. HALKIN MUTFAĞI çekimleri için Mersin’de idik. Aslında pek çok defa gitmeme rağmen bir defa daha hayran kaldım. Daha iyi gördüm ki değişik lezzetlerini farklı etnik kökenlere sahip insanlardan alan Mersin mutfağı oldukça enteresan. Anamur, Mut, Silifke, Erdemli’de Yörük gelenekleri yoğun iken Mersin Merkez ve Tarsus Güneydoğu ve Arap kültüründen etkilenmiş. Genellikle acılı, ekşili, salçalı ve bol baharatlı yiyecekler var. İşin ilginç kısmı sahil şehri olan ve zeytinin yoğun olduğu şehirde et, mutfağın geneline hâkim.

DENİZ KÜLTÜRÜ
Mersin mutfağında deniz kültürü de var tabii ki. Genelde yenilen balıklar ise lagos, barbunya, dil ve kefal. Ev yemeklerinin temelinde ise tartışmasız bulgur var. Mersin’in en büyük ilçesi Tarsus’ta lahmacun da farklı. Taş fırınlarda fakat tavaların içinde pişiriliyor. Bardak altı, buş gözü gibi isimleri var. Bence Mersin mutfağı eşittir Tarsus demek. Turunç ise kebaptan sulu yemeğe, salatadan tatlılara kadar her yerde kullanılıyor.

PORTAKALLAR İÇİNDE
Gelelim beni en heyecanlandıran kısma. Kahramanmaraş’ın önde gelen ailelerinden Balsuyu ve Narlı ailelerinin Mersin turizmine hediye ettikleri muhteşem yatırımları BN HOTEL THERMAL&SPA. Otel, 29 Ekim 2020 tarihinde resmi olarak hizmet vermeye başlamış, malum, pandemi sebebiyle biraz talihsiz bir dönem olmuş. Çok büyük kısmı tarım arazisi olmak üzere otelle birlikte 360 dönüm üzerine konumlanmış. Otel portakal, mandalina, limon, zeytin, murt meyvesi, nar, cennet hurması gibi tabii vitamin içeren meyveleri kendi arazisinde üretiyor. Yatırım miktarı ise o günün rakamlarıyla dudak uçuklatan cinsten, 400 milyon TL... Bu arada, otele gidiş yolu ile ilgili bir şeyler yapmak lazım. Böyle bir tesise bu yoldan gitmek haksızlık. Düşünüyorsunuz, Mersin denince aklımıza hep deniz kenarı gelir fakat ben bu otele bayıldım. Hedef kitleleri sakinlik, dinginlik ve termal suyun ekstra olarak sağlayacağı güzellik ve sağlık gibi arayışı olan üst gelir grubu.

ÜLKEMİZE YAKIŞIYOR
Otelin açılma sebebi olan şifalı su 6.268 mg/l mineralizasyon değeriyle ülkemizin en değerli kaynaklarından. 38 ve 41 derece termal açık/kapalı havuzlar, tatlı su havuzları ve aquapark, termal içme ve bakım kürleri, geleneksel hamam ritüelleri, Uzak Doğu ve özel masaj terapileri, cilt ve vücut bakımları gibi hizmetler var. Türk hamamı ve özel kese odaları, buhar banyosu, sauna, kar çeşmesi, tuz odası, macera duşları ve bebekler için hazırlanmış Baby Spa hizmetleri var. Genel alanlarda alkol yok. Kısaca 11 bin 500 metrekare teknolojik donanımlı spa merkezi ülkemizin en büyüklerinden. Ülkemize çok yakışan bir tesis. Bayanlar ve erkekler için iki ayrı açık havuz ve bayan erkek karma havuz var yani isteyen istediği gibi, kendi düşünce tarzında otelden faydalanabiliyor ki bu çok önemli.

MUTFAKTA BİR DEV
Otelin Genel Müdürü Hakan Mert Genç ile kısa da olsa tanışma fırsatım oldu. Yaptığımız sohbette heyecanına hayran oldum. Belli ki, otel güvenilir ellerde. Yazımın konusu tabii ki benim de özel ilgi alanım yiyecek ve içecek hizmetleri. Açıkçası en lüks otellerde bile endişelendiğim bölümdür ve ben genelde otellerde yemek yememeye çalışırım. İşte dananın kuyruğu burada kopuyor, açıkçası en şaşırdığım kısım da burası. Eskiden bu yana mutfağına saygı duyduğum Executive Şef Fikret Özdemir mesleğin zirvesinde ve Otelin Executive Mutfak Şefi. Genellikle bu kariyerde şefler yurt dışında ya da İstanbul’da olmaya çalışır. 1968 Kahramanmaraş doğumlu Fikret şefin kariyer geçmişi şaşırtıcı. Fransa’da 18 ay gastronomi eğitimi, İsviçre’nin Lausanne şehri Payern kasabası Lacneuchatel kıyısında Restaurant Du Chato’da profesyonelliğe ilk adım, Almanya Frankfurt “Ffrankfurt Marriott” Hotel Chef De Partie, Portekiz Lizbon “Lizbon Marriott” Executive Sous Chef, Almanya Hamburg “Hamburg Marriott" Executive Chef, Fransa Marriott Riviera La Porte De Monaco Hotel ve eve dönüş.

DÜNYA KLASMANINDA
“İstanbul Marriott Asia”, “Radissonblu Şişli”, “Radissonblu Pera”, Kuzey Kıbrıs “Lord's Palace Hotel Spa Casino” ve Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Hotel. 2019 Ekim ayında ise Mersin... Bu arada, sosyal ve kültürel faaliyetlerini de sürdüren şef keyifle okuduğum “Kahramanmaraş'tan Lizbon'a Lezzet ve Kültür Yolculuğu" kitabının da yazarı. Kitap, Şef Fikret Özdemir’in kendine has ipuçlarıyla aynı zamanda şefin büyüdüğü ve eğitimini tamamladığı Portekiz’e uzanıyor. 2011 yılı Dünya Master Chef'ler Birliği Tükiye Başkanı. Fikret şef Portekizce, Fransızca, Almanca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça konuşuyor. Portekiz ve Türkiye vatandaşı. Mutfakta 24 yıllık tecrübe. Türk, Portekiz, Fransız, Latin Amerika, Tayland ve Hint mutfaklarında iddia ve Mersin'deki otel; evet şaşırdım ve açıkçası sevindim. Artık ülkemizin sadece bir iki şehri değil farklı yerlerinde ülkemize yakışan, dünya standartlarında turizm tesisleri ve dünya klasmanında mutfak şefleri var. Çoğalmaları dileklerimle... Ne demişler “Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir, iltifatsız mal zayidir”...

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Dünya mutfağını Mersin'e taşıdı

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.