Yediğiniz yemek mi önemli arka plandaki hikâye mi?

A -
A +

Gastronomi artık büyük bir kandırmaca girdabında. Mekân sahipleri İLGİNÇ HİKÂYELERİ müşteri ihtiyacına dönüştürürken, buna inanan müşteriler de LEZZET, ÜRÜN KALİTESİ, MEVSİMSELLİK gibi çok önemli kısımları sorgulamayı ikinci plana atıyor. 

Araştırmacılar dünyada kamuoyunun ilgisini en çok çeken beş konuyu SUÇ,  AŞK,  PARA, POLİTİKA VE YEMEK olarak belirlemişler. Bunlardan yalnızca bir tanesi temel ve evrensel o da yemek. Çünkü yiyecek ve içecek insan hayatının en etkin ve güçlü yapı taşı. İnsan olmak, salt olarak karın doyurmayı reddeder; çünkü insan İSTEYEREK, DÜŞÜNEREK, SEÇEREK yer ve içer. 

Artık dünya mutfağı denilen ne olduğu belirsiz sözüm ona modern gastronomi diye bir şey var ve bu akımın ülkemizdeki favori temsilcilerini de hepimiz biliyoruz. Aslında bu mekanlar bana göre sosyalleşme yerleri. İyi yemek arayanlar için doğru adresler diyemiyorum. Şık, dinamik ambiyans, gençlere dönük müzikler ile güçlendirilmiş işletmeler; unutmadan bu arada çok ciddi müşteri potansiyelleri var.  Çünkü bu konseptler uygun fiyat aralıkları ve ansiklopedi gibi geniş menülerle genç nesle kolayca pazarlanabiliyor. Aslında bu biraz da kültür hadisesi demekle yetinmek isterim. 

GERÇEK LEZZET NOKTALARI

 Ben 2021 yılı PANDEMİ zorluklarına rağmen ANADOLU özelinde en özel ve iddialı mekânları tespit etmeye çalıştım. Sakın yanlış anlamayın bu liste en POPÜLER yerler listesi değil. Bulundukları bölgenin geleneksel lezzetlerini en doğru şekilde sunan, en gerçek ve doğru lezzet noktaları. Ama ben özellikle bu mekanlarda öne çıkan lezzetleri yazmadım, bir zahmet biraz araştırın istedim.  

Ne demiş NİETZSCHE “BİR İNSANIN KENDİNE KARŞI EN BÜYÜK ÖDEVİ, GERÇEĞİ KEŞFETMEKTİR”. Bu gerçekten hareketle mümkünse zorlayın kendinizi gidin deneyimleyin. Çünkü gastronomi artık büyük bir kandırmaca girdabında. Ne yazık ki yazılı ve görsel medya, bu kandırmaca adımlarını son yirmi yıldır aralıksız atıyordu. Son on yılın korsanı ise sosyal medya oldu ve bayrağı devir aldı. Sonuçta gastronomi sahnesinde sahte bir ortam oluşturuldu. EMEK, ÇABA, KİMLİK, USTALIK, LEZZET, YETERLİLİK, GERÇEKLİK, GELENEKSELLİK gibi saygı duyulması gereken konular sıradanlaştırıldı; çünkü temel amaç en iyi sosyalleşen ve PR yapan mekânlar üzerinden para kazanmak…

Medya için durum bu. 

Elbette işletmeler de boş durmadı. Durumu gören mekân sahipleri ise İLGİNÇ FİKİRLER ve HİKAYELERİ müşteri ihtiyacına dönüştürdüler. ELBETTE BU İŞİ HAKKIYLA YAPANLARI TENZİH EDİYORUM. Korkarım bu hikâye ya da fikre inanan müşteriler, yedikleri yemeklerde LEZZET, ÜRÜN KALİTESİ, MEVSİMSELLİK gibi çok önemli kısımları sorgulamayı ikinci plana atıyor. Hâlbuki birinci kısım ÜRÜN, KALİTE, MEVSİMSELLİK ve LEZZET; ikinci kısım İŞLETME HİKÂYESİ ve bu hikâyenin ifade edilme becerisi olmalı. Ben bu düzenin dışında olmaya çalışarak hakikaten etkilendiğim mekanları dostlarımdan aldığım bilgiler ile çek ettim ve çıkan listeyi paylaşayım istedim.  

Tam da burada şu söze çok itibar ediyorum SİZ GÖRMEZDEN GELSENİZ DE GERÇEKLER VAR OLMAYI SÜRDÜRÜRLER (Henry HUXLEY).

Şüphesiz yazmadığımız ya da henüz keşfedemediğimiz daha onlarca yer var. 

Şimdilik benden bu kadar. Daha sonra bu listeyi bölge, bölge vereceğim.

Ülke genelini kapsayan daha geniş, gerçek ve doğru bilgileri yakında YEDY ÖLÇME VE DERECELENDİRME SİSTEMİ aracılığı ile alabileceksiniz. 

Son söz SAKIN UNUTMAYIN İNANIP İNANMAMANIZ GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMEZ (AL KERSHA).

İŞTE BENİM GERÇEKLERİM:

ADANA: İŞTAH KEBAP 
AFYONKARAHİSAR: AŞÇI BACAKSIZ
ANTALYA: YEDİ MEHMET
DENİZLİ: HÜSAMETTİN USTA KOCABAYLAR
DİYARBAKIR: HANCI ET RESTAURANT, HACI HALİD
ERZURUM: PAÇACI SÜLFETTİN 
İZMİR: ABBAS USTA, BAKİ USTA 
KARS: PUŞKİN RESTAURANT
KONYA: LOKMAHANE ÇARŞI 
MALATYA: HACI BABA KERVANSARAY
MARDİN: CERCİŞ KONAĞI
RİZE: LİMAN LOKANTASI
RİZE(ÇAYELİ): LALE LOKANTASI
TOKAT: SAKLIBAHÇE
ŞANLIURFA: CEVAHİRHAN, KEBAPÇI KÖSE
TOKAT: SAKLIBAHÇE

Tatlı konusu var bir de tabii ki:  

ADANA: AĞAÇALTI
AFYONKARAHİSAR: İKBAL 
DİYARBAKIR: HACI LEVENT
GAZİANTEP: İMAM ÇAĞDAŞ
HATAY: ÇINARALTI KÜNEFE
İZMİR: HİSAR ÖNÜ
ORDU: HACI BEKİR KÜNÇ 
ŞANLIURFA: ÇULCUOĞLU

Gelelim böreklere:

ADANA: BİZİM BÖREK, LEVENT BÖREK
ANTALYA: BÖREKÇİ TEVFİK 
KAHRAMANMARAŞ: MADO
KAYSERİ: ALTIN DEDE
ORDU: HACI BEKİR KÜNÇ

Yediğiniz yemek mi önemli arka plandaki hikâye mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.