45 yıllık eğitimci “çizgi dili” diyor

A -
A +
Muhterem Feridun Ağabey, Eğitimde 2023 Yılı Vizyon Belgesi, 23.10.2018 tarihinde, Sayın Millî Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. 45 yıllık bir eğitimci olarak çizgi dilinin öğrencilerimiz için dikkate değer olduğunu düşünüyorum. Günümüzde çocuklarımız, ya sürekli tık atıp, A’yı, B’yi karalayıp ''test çöz''e odaklanmışlar ya da ekran karşısında, kulaklıkla oturup "oyun, çizgi film, animasyon" seyretmekte.
Her iki hâlde de nötr durumda ve uyuşmuş hâldir. Kendilerine seslendiğimizde, bir cevap alamıyoruz. Hâlbuki çocuklarımız yukarıdakilerin yanında "figür-taslak, bant resim çizebilme" eğitim ve alışkanlıklarına tabi tutulsalar "hazıra konmaktan, taklit etmekten, monoton düşünceden" kurtulacaklar. Çizgi, düşüncenin disiplinidir. 
Düşünce disiplinini sağlamada ve anlama gücünü geliştirmede "göz" duyusu ve dokunma duyusu olan  'el'i yeterli miktarda, birlikte kullanmak gerekir. Sadece göz kullanılınca beyin, hazıra alışır, körelir, düşüncede üretkenlik azalır. Hâlbuki gözün bakıp da algıladıklarının yanında, el melekesiyle çizilen biçim ve şekil figürleri-taslaklar beynin düşünme disiplinini ve anlama gücünü daha da arttırır.
Oyun ve animasyon seyreden çocuğun gözünün önünden, bir saniyede 24 resim karesi geçer. Beyin, saniyede 24X100=2.400/2.500 arası yoğun ve değişen çizgiye bakınca, hazıra alışır.
Böylece, olayları şekillendiren çizgileri hazır bulan beyin, algıda yetersiz ve güçsüz kalır, körelir ve düşüncenin disiplinini sağlayamayınca anlama güçlüğü çeker. Bu çocuğu öğretmen, sınıfta, disiplin altında tutmakta zorlanır. 
            Rıdvan Üzel-Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Bilim Uzmanı-İstanbul       Marks & Spencer müşterisine niçin cevap vermez!   “Marka Mağazacılık AŞ’nin Nautilus’ta bulunan mağazasından 4 Temmuz 2018 tarihinde aldığımız yeşil renkli erkek gömleği, iki kere giyilmiş, ikinci kez sonrası yıkandığında lekelenme ve renk atımına uğramıştır. Marks & Spencer mağazasından satın alınan bu erkek gömleği ile ilgili şikâyetimizi içeren 24 Eylül 2018 tarihli mektup aradan yaklaşık üç hafta geçmesine rağmen Marka Mağazacılık AŞ tarafından tüketiciye konuyla ilgili cevap verilmemiştir. 119 TL, tüketici olarak bizi mağdur etmeyeceği gibi firma olarak da sizi etkileyecek bir değer değildir. Burada önemli olan marka değeridir. Ekte fotokopileri sunulan belgeler -bizde mahfuz- kapsamında konunun bir kez daha ele alınmasını ve sonuç aynı olacaksa kullanım hatası gerekçesinin yazılı olarak bildirilmesini ve gereğinin yapılmasını bir tüketici olarak rica ederiz. Saygılarımızla”             Sevgi Orhan-Kadıköy/İstanbul     Okumayan insandan kaçın!   “Projesi, patenti, tasarımı, makalesi, üretimi olmayan, bilgi edinmeden fikir yürüten, 300 kelimeyle düşünüp/konuşup yazan, bilimden, kültürden, sanattan, şiirden, tiyatrodan kaçan, TV'lerden katil Amerika'nın zırvalarını izleyerek kültürlü olacağını sanan, topçu-popçu peşinde koşan, her yıl salak telefonunu değiştiren, kitaba elini sürmeyen, sadece fastfood zehirlerini tüketerek şişen, elini ayağını nereye koyacağını bilemeyen, abullabut toraman kitlesi her geçen gün artıyor... Bilgisiz insanlar toplumu aşağı çeker. Bilmediği hâlde biliyormuş gibi yapanlar daha tehlikelidir. Kifayetsiz muhterisler yani cahil cesaretine sahip aymazlar üretmedikleri gibi iş yapmak isteyenleri de tasfiye ederler. Rafine, faydalı, sağlıklı, ahlaklı düzen kurma çabalarını daima bilgisiz muhterisler bozar. Asırlar boyunca her faydalı yeniliği cahiller boğmak için uğraşmıştır. Kendileri koftur, boştur. İnşa etmek isteyene de sürekli çamur atarlar. Okumayan insandan kaçın. Zira o "homosapiens" yani "düşünen canlı" olamamıştır.            Ali Özdemir-Bolu
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.