5 bin arıcı İstanbul’da buluşacak

A -
A +

Aslında bu yıl Rusya’da yapılacaktı 47. Apimondia Kongresi…

Bildiğiniz nedenden dolayı bu ülkede yapılamayacağı ortaya çıkınca Türkiye talip oldu. Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin devreye girdi, bakanlık tam destek verdi, Bee'o gibi sektörün önemli firmaları sahip çıktı. Ve dünya arıcıları 24-28 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da olacak. Etkinliğe 5 bin arıcının katılması bekleniyor. Kongre Başkanı Jeff Pettis bütün dünyaya gönderdiği davet mektubunda hızımıza ve harika İstanbul’a şu cümle ile dikkat çekiyor:

“Apimondia Kongresi'nin yerini, bu kadar kısa sürede harika bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi bildiğimiz İstanbul'a taşıdık.”

Bu kongre ile İstanbul’un ve Türkiye’nin kazancı sadece 5 bin arıcının ziyareti olmayacak. Kongrenin ana destekçileri arasında yer alan Bee'o Propolis'in kurucusu ve Güvenilir Ürün Platformu’nun Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı'nın şu sözleri çok anlamlı:

“Kongre elbette İstanbul’a 5 bin arıcının gelmesi açısından çok önemli. Ama daha önemlisi bütün dünya Türkiye’nin arı ürünleri alanında geldiği noktayı görecek. Konuyla ilgili herkes bu kongrede olacak. Bilim insanları, markalar, sektöre yön veren firmalar İstanbul’da olacak. Onlara Anadolu Propolisi’ni anlatma şansına sahip olacağız. Arı ürünleri konusunda Türkiye’nin geldiği noktayı anlatacağız... Anlatacak çok önemli çalışmalarımız var.”

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı bu etkinliğin aynı zamanda arının insanlık için ne anlama geldiğinin bütün dünyaya Türkiye’de anlatılması açısından da önemli olduğunu vurguluyor ve şu bilgileri veriyor:

“FAO verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 90'ının beslendiği 100 ürün arılar tarafından tozlaştırılıyor. Dolayısıyla arılar olmazsa bitki olmaz, canlı olmaz, insan olmaz. Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın da dediği gibi; 'arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir.' Arılar yok olursa tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz. Bunu da bu etkinlikteki çeşitli aktivitelerle dünyaya bir kere daha anlatmaya çalışacağız.”

 

 

Tuncay Özilhan ile sosyal

sorumluluğu konuştuk

  

 

Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan TÜSİAD YİK buluşmasında ev sahibiydi. Koç Müzesi'ne gelen davetlileri tek tek karşıladı. Davete erken gitmenin avantajını yakaladık… Özilhan ile sohbet etme şansını bulduk. Konu sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projeleri…

-Bizim bu konularla ilgili çok önemli çalışmalarımız var… diye başlıyor ve anlatıyor Özilhan:

“Sağlıkta Anadolu Sağlık Merkezi’nin çalışmalarını çok önemsiyoruz… Migros’un iyi tarım uygulamaları bu alanda ses getirdi. Migros ayrıca toplumun geleceğini ilgilendiren, çözüm üretilmesi durumunda toplumun bütününe umut verecek ve model oluşturacak projeler üzerine sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyor. Migros, sürdürülebilirlik kavramını temel prensip olarak benimsiyor.”

Burada söze giriyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in ve Cumhurbaşkanlığının desteklediği "Beni Hafife Alma" projesi kapsamındaki yumurta uygulamasını hatırlatıyoruz… Özilhan konuyu biliyor ve anlatıyor:

“Evet bu proje ile Ordu'da organik yumurta üretimi başladı. Bu yumurtalar Migros’ta tüketici ile buluşuyor.”

Hemen sevgili meslektaşımız Günseli Özen’in önerisi ile gündeme gelen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP ve Anadolu Grubu tarafından desteklenen "Gelecek Turizmde" projesi kapsamında gerçekleştirilen Perşembe Projesini anlatıp teşekkür ediyoruz ve bütün bu projeleri bir televizyon programında konuşmak üzere ayrılıyoruz.

İşte tam bu sırada sevgili Murat Gülderen yeni bir projeden bahsediyor. Anadolu Efes tarafından desteklenen ve Can Caka’nın çok önemsediği bir proje heyecan verici… Proje kuraklığa dayanıklı tohumu kapsıyor. İklim krizine karşı çok önemli bir adım… Bugünü ve geleceğimizi ilgilendiriyor.

 

 

O isimleri uzun süredir görmemiştik

 

 

Herkes oradaydı… Âdeta sanayinin dünü, bugünü ve yarını bir araya gelmişti. Şaşkınlığımızı fark etmiş olacak ki “70. yılı çok önemsedik” dedi İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe. Halit Narin'in gücü kuvveti yerindeydi. “Kilo ver” dedi… Kızı Oya Narin’den en kısa zamanda görüşme sözü aldık.

Ayhan Yavrucu emekliliğin yoğunluğunu yaşıyordu(!)... Her zamanki gibi yine yeni projelerini anlattı.

Önceki başkanlar Tanıl Küçük, Ömer Dinçkök ve Memduh Hacıoğlu formlarını korumuşlar, başkanlık sonrası dönemi iyi değerlendirmişler. Hüsamettin Kavi ile Karadeniz sohbeti yaptık. En kısa zamanda bir Karadeniz turu konusunda sözleştik. Turan Sarıgülle'ye dünden bugüne hazır giyimi konuşmak istediğimizi ilettik.

Mehmet Büyükekşi henüz seçilmemişti Futbol Federasyonu Başkanlığı’na ama tebrikleri kabul etti. Ve bu büyük yükün altından nasıl kalkacağını herkese anlatmaya çalıştı ve şu sözü, futbolda geldiğimiz noktanın çarpıcı özetiydi: "Herkes yönetim kurulu üyesi olmak istiyor..."

Yıllardır görmediğimiz Mahmut Mahir Kuşçulu, Halil Demirkaya, Günaydın Yirmibeşoğlu, Muammer Yüceler, Nurettin Çetinkaya, Nazif Niyazi Öztürk, Fikret Tanrıverdi, Celal Çiçek, Abdülbaki Kuriş gibi isimleri de biraz önce andığımız başkanlarla birlikte ödül alırken izledik.

Koç’tan Sabancı’ya, İbrahim Bodur’dan Nurullan Gezgin’e Türkiye’nin en köklü ve en güçlü kurumu olan İstanbul Sanayi Odası kuruluşunun 70. yılında Başkan Erdal Bahçıvan’ın duygusal konuşması, Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın gelecek odaklı vurgusu çok önemliydi. Tarihe not düşülen bu konuşmaları mutlaka bulmalısınız...

Bu arada İstanbul Sanayi Odası’nın bu muhteşem buluşmasında üç isme büyük ilgi vardı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu isimlerin başında geliyordu. Çünkü sanayicilerle çok önemli eğitim projelerine imza atmıştı. Sanayici ile okul arasındaki duvarları yıkmıştı. Diğer isim Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede… "Sanayicinin Hasan Abisi" olarak oradaydı. Ve Ziya Altunyaldız. Meclis’te sanayinin gelişmesi için gösterdiği çabaları herkes takdir ediyordu...

Gala Gecesi’nde, odanın kurulduğu 1952 yılından bu yana üyesi olan 70 yıllık 12 sanayi kuruluşuna plaket takdim edildi. Plaket alan kurumlar; Doğanlar Mobilya Grubu, Elit Çikolata, Güven Boya, İstanbul Kraft Torba, Kendir ve Keten, Konbaş Ambalaj, MobilOil, Santafarma İlaç, Tekta Deri, Şişecam, Unilever Türkiye ve Ülker Bisküvi’den oluştu...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.