ABD, PKK üzerinden Menbiç'te iki yeni üs kurdu

A -
A +
The Drive isimli düşünce kuruluşu geçenlerde "US Special Operators in Syria Have Set Up Futuristic Computer-Assited Mortar Turrets (Suriye'de ABD Özel Kuvvetleri Bilgisayar Destekli Modern Hava Topları Kurdu)"  başlıklı bir makale yayınladı. Bu makalede bazı çok önemli hususlar var. Bu hususların bilinmesinde fayda var.
2018 Nisanı'nda Kürt medyasında ABD destekli SDG'nin (Suriye Demokratik Güçleri) Menbiç'de iki yeni üs kurduğu yer alıyor. Bu üslerde ABD özel kuvvetleri de konuşlanmış durumda. Askerî üslerde zırhlı kamyonlar ve zırhlı araçlar, bunların yanı sıra 50 kalibrelik makineli tüfek, otomatik 40 mm bomba atar ve AMPS gibi ağır silahlar da mevcut.
XM905 olarak da bilinen AMPS silah sisteminin döner bir tabla üzerine monte edilmiş 120 mm'lik gelişmiş bir havan sistemi var. Geri tepme özelliğine de sahip bu sistemle silah hedefi pek ıskalamayan atışlar yapabiliyor. AMPS silahı ABD ordusunun Stryker zırhlı tekerlekli araçlarının üzerine monteli olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca bilgisayar kontrol paneliyle koordinatlar girilerek otomatik olarak ateşleniyor.
AMPS silah sistemi mühimmata bağlı olarak 6.5 ila 8 km arası menzile sahip. Bu silah sisteminin bir diğer özelliği de topçu ya da hava desteği olmayan acil durumlarda kısa menzilli atış yapabiliyor olması. Suriye'de savaş ve güç dengesi sürekli değişirken ABD ve müttefiklerine önemli bir saldırı imkânı sağlıyor.
Peki, böyle bir silah Menbiç'e niçin getirildi? Cevabı çok basit: Türkiye'nin yapacağı olası bir operasyona karşı bölgeyi savunmak için. ABD Başkanı Donald Trump Suriye'deki birlikleri çekiyoruz demesine rağmen, bu tür silah sistemlerinin Menbiç'e konuşlandırılması ABD ordusunun yakın zamanda Suriye'den çekilmeyeceğinin en net işareti.
Ayrıca bu konuyla alakalı olarak bazı sitelerde "Menbiç'te şok görüntüler! ABD teröristleri eğitmeye başladı" türü haberler çıktı. Demek ki neymiş, ABD Suriye'den çıkmıyormuş. Çıkmadığı gibi Menbiç'te iki yeni üs kurmuş ve ağır silah sistemlerini bölgeye yerleştirmiş. Ee, ne demişler: "İnsanların ne dediğine değil ne yaptığına bak..." Cevap ortada.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.