Koronavirüs zamanı ekonomik tedbirler

A -
A +

Malum herkes evde. Kimse dışarı çıkmıyor. AVM’ler kapalı, restoran ve kafeler kapalı. Hizmet sektörü ciddi biçimde etkileniyor. Ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar var.
Hükûmetimiz öneriler aldı. Peyderpey de almaya devam edecektir. Bana gelen bazı önerileri buraya yazıyorum:
-Tüm AVM ve ev sahiplerine 3 ay kira alınmaması için telkinde bulunulması, devlet tarafından karşılanması veya AVM’lerin gelir vergisi ve KDV’lerinde mahsuplaşılması gerekir.
-Tüm çek ve senetlerin 3 ay ötelenmesi gerekir. Burada en büyük sıkıntı birçok çekin bankada kredi karşılığında kullanılması, bankalar faizini Merkez Bankası faizi üzerinden kullandırması az da olsa piyasayı rahatlatacaktır. Herkes en az zararla çıkacaktır.
-Piyasa düzelince çekleri yazılanlar kredi kullanamaz hâle gelecekler. Çünkü sicil bozulacak. Kredi kartları uzatılmazsa bankalar yine kara listeye alacak. Yarın mal almak istese ne kredi kullanabilecek ne çeki geçecek, yani piyasa duracak.
-Sicili temiz olanlara kredi oranlarının yükseltilmesi lazım.
-Vatandaşın kredi kart borçları en az 3 ay ertelenmeli.
-Kapatılan iş yerlerinin çalışan sayılarında değişiklik olmaması şartı ile çalışan maaşlarının karşılanacağı söylenebilir.
-Doğalgaz, elektrik ve su ödemelerinin ötelenmesi.
-Gelir vergisi, muhtasar ve KDV gibi ödemelerin 3 ay boyunca ötelenmesi (bu yapıldı).
-Sicil affı yapılabilir...

CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Covid-19 için en iyi ve en kötü durum senaryoları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.