Kılıçdaroğlu CHP’nin Kemalizm ile seçim kazanamayacağını biliyor

A -
A +
2 yıldır söylüyorum ve hep üstünde duruyorum. 2018 seçimlerinde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Abdullah Gül’ü aday yapması kendisi ve partisi adına doğru tercihti. Çünkü Türkiye’de iktidar olmak için adayın sağ tandanslı olması lazım.
Başkan Erdoğan için Atatürkçü, CHP’li bir adayı yenmesi çok kolay. Muharrem İnce, Aykut Erdoğdu, Özgür Özel, Kılıçdaroğlu gibi adaylar Türkiye’de seçim kazanamazlar.
Bunun en iyi örneği 2019 yerel seçimleridir. Sağ adaylarla Ankara ve İstanbul Belediyesini kazandı CHP. Şimdi İstanbul’da aday Muharrem İnce olsa Binali Bey asla zorlanmazdı. Keza Aykut Erdoğdu Ankara’da aday olsa Özhaseki için seçimi kazanmak çantada keklik olurdu.
Kabul etsinler ya da etmesinler Türkiye siyasetinin özeti budur. Kemal Bey bunun farkında. Ama bazı CHP’liler idrakinde değil. Atatürkçü, sosyal demokrat biri bu ülkede oy alır ama seçim kazanmaya yetmez. 70 yıldır yetmedi de. O yüzden Gül 2018’de muhalefetin ortak adayı olsa seçim ikinci turdaydı. Gene Erdoğan kazanacaktı ama 2. turda...
Kemal Kılıçdaroğlu iki yıldır partinin etkili konumunda bulunan Kemalist, Atatürkçü isimleri pasifize etti. Çünkü o isimler konuştukça CHP’nin yüzde 25’ten yukarı çıkmasının mümkün olmadığını biliyor. Toplumun dokusuyla Kemalizm örtüşmüyor. Kürt kökenli vatandaşlarımız 2018’de İnce’ye çok yanaşmadı ama 2019’da Ekrem İmamoğlu’na oy verdiler. Ankara’da milliyetçi seçmen daha çok...
Türkiye’de sosyoloji böyledir. Bu kolay kolay değişmez. Z kuşağı etkin olsa bile Anadolu’da geniş bir milliyetçi, muhafazakâr seçmen kitlesi var. Belirleyici olan da bu seçmen kitlesi.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI
Diyanet İşleri Başkanı Sayın Ali Erbaş’la konuştum
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.