Öksür me…

A -
A +
Malum tüm dünya ve dahi ülkemiz koronavirüs salgınıyla boğuşuyor. Virüsün yanı sıra salgın hastalık fobisi de incelemeye alındı. ‘Korku Salgını Araştırması’, bireylerin yüzde 73'ünün elini daha sık yıkama isteği duyduğunu, yüzde 72'sinin öksürenlerden irkilir hâle geldiğini ortaya koydu... Aslen öksürük, bir refleks olup hava yolunu koruma amaçlı bir nefes verme hareketi. Riskli mi, evet riskli; bir öksürük ortalama 90-120 km/saat hızla yayılan 3 bin damla tükürük demek. İnsanların karantinaya alınma kâbusları gördüğü; âdeta ‘mikro mahşer günü’ gibi annenin evlattan, kardeşin karındaştan kaçtığı, kimsenin kimseyi tanımadığı; kadının erkeğin kınayanın sövenin peçeli gezdiği günlerde öksürük zor mesele... Refleks de olsa artık her yapıldığında etraftakiler tarafından açıklama beklenmekte! Eski Bedford kamyon motorunun sesini aratmayan da var böngür böngür ciğerden çıkanı da… Hemen panik yapmayalım, her öksürük gerçek değildir aldanmayın.
Öhö öhö öhö…; ‘Az bi toparlanın, ben geliyorum!’ öksürüğüdür. Bir ortama girmeden önce ortaya çıkan ve içeridekilerin derlenip toparlanmasına fırsat vermeye yarayan öksürük tipidir. Baba öksürüğü de denebilir. Babanın varlığını hissettirmek istediği üç öhü'lük öksürük duyulur duyulmaz hemen gerekli tedbirler alınır nizama geçilir.
Ohoom ohoomm!; Tuvalet öksürüğüdür. Kısa ve nettir. Umumi tuvaletlerde, misafirlikte kapı taktaklandığında çıngıraklı bir sesle 'meşguuuuul' diye seslenmek istemeyenlerin tercihidir. Sadece tuvaletin dolu olduğu anlamına gelir, üzerinde durulması gerekmez.
Öhhö!; ‘Aile var!’ öksürüğüdür. Herkese açık bir ortamda uygunsuz konuşma ve hareketler cereyan ettiğinde ortaya çıkan çocukları ve aileyi koruma amaçlı öksürüktür. İşe yarar...
Köhüğn köhüğn; Ciddi bir öksürük tipi olup yayılmacıdır. Seminer, konser gibi uzun süre sessizlik gereken ortamlarda iki üç kişinin başlattığı ve genele yayılan, ara bitince şak diye sonlanan akut bir öksürük tipidir.
Ehm! ehm!; ‘Ben de buradayım’ öksürüğüdür. Plan yapılırken, bir şey dağıtılırken, bir yere davet edilirlerken adınız geçmiyorsa kendinizi hatırlatmaya yarayan öksürüktür.
Öhhööööö…; ‘Hadi canım sen de…’ öksürüğüdür. Genellikle hanım toplantılarında, beylerin avcılık ve atıcılık seanslarında rastlanır. Herkes birbirine hava sıkacak ya, baktınız ki biri gerçekten uçuyor, ne attığını o da bilmiyor, “öhhöö!” diye bir öksürün, bakın nasıl renk değiştirip toparlanıyor…
 Öhöm öhöm; ‘Övünmek gibi olmasın’ öksürüğüdür. Kompleks dozuna göre desibeli değişmekle birlikte, övünmeye başlamadan önce aniden beliren bir öksürük türüdür. Artık dinlersin gerisini...
Ihhıhhım; ‘Mikrofon öksürüğü’dür. Mikrofondan sesinizin gelip gelmediğinin anlaşılmasına yarayan öksürüktür. Arada fıynklar, “se.. se…” diye de devam edilir. Artık konuşmaya başlanabilir, şarkıya girilebilir.
Köhhhöööö!!; ‘Aman, adam/kadın burada!’ öksürüğüdür. Birinin orada olmadığını sanıp hakkında ileri geri konuşulurken o kişinin ortama girdiğini haber veren öksürüktür. Yüksek volümlü ve vurguludur. Eş zamanlı göz pörtletilirse muhatabın olayı kavraması kolaylaşır.
 
Ninem diyor ki; Akıl kulun külahında bir çivi, yumruk yemeden girmez içeri.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.