Dr. Ömer Kocaman: Mart ayında Türkistan’da liderler zirvesi var!

A -
A +
Türk Konseyi, Türk dünyasının çatı kuruluşu.
Sekretaryası İstanbul’da bulunuyor. Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman ile önceki hafta gittikleri Özbekistan temasları hakkında konuştuk. Ömer Bey’e Özbekistan’da "bu temaslar çerçevesinde neler konuştunuz?" diye soruyorum:
-2019 yılında Özbekistan’ın Türk Konseyine katılmasıyla Türk Konseyi büyük güç kazandı. Özbekistan ekonomide, tarımda, sanayide atağa geçen ve büyük reformlar yapmakta olan bir ülke. Birbirinden önemli “Türk Yatırım Fonu”, “Türk İş Konseyi”, “Sanayi ve Ticaret Odası” gibi birçok önemli kurum bu ülkede faaliyete başladı. Son Özbekistan temaslarımız çerçevesinde Türk iş adamlarının ürettikleri ürünlerini sergileyecekleri, birbirleriyle iletişim hâline geçecekleri “Ticaret Evleri” kabilinden mekânların açılması hususunda görüş birliğine vardık...
Dr. Ömer Kocaman’a Devlet Başkanı Mirziyoyev’in bu hususlara nasıl baktığını sordum:
-Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, özellikle “ekonomi” ve “gençlik” hususlarını çok önemsiyor ve önceliyor. Türk dünyasında 40 milyon genç bulunduğunu ve bu gençlerin yarınları tesis edeceğini vurguluyor ve gençlerle ilgili hem eğitim faaliyetlerinin hem iş imkânlarının oluşturulmasını, genç girişimcilerin her türlü desteklenmesini istiyor. Sayın Mirziyoyev'in bu isteği karşılık buldu nitekim. 2021 yılı içinde Özbekistan’da “Genç Girişimciler Forumu” düzenleyerek Türk Konseyi ülkelerindeki gençlerimizi buluşturmayı planlıyoruz.
Özbekistan, Taşkent’te TOBB’un kurduğu TOBB ETÜ’ye rektör atayarak destekledi ve bu üniversite 2020-2021 yılı için sınavla öğrenci kabulüne başladı. Sanayi ve Ticaret Odalarının Türkiye’deki TOBB modeli hususunda Özbekistan’da bir teşkilatlanmaya gidildi, Kazakistan bu çerçevede Sanayi ve Ticaret Odalarını reforme etti, Azerbaycan ise bu modeli inceliyor...
Burada hemen Dr. Ömer Kocaman’a, "Fergana Vadisi’ne konuşlanan Selefi, Vehhabi gibi Orta Doğu orjinli radikal gruplara siz Türk Konseyi’nin ve üye ülkelerin bakışı ne yönde, bu doğrultuda bir çalışmanız olacak mı?" sorumuza Ömer Bey, açık yüreklilikle şu cevabı veriyor:
-Radikalleşme ile ilgili tedbir alma meselesini Özbekistan’da bulunan İmam-ı Buhari Merkezi ile iş birliği yaparak, önümüzdeki yıl bölge ülkelerinin katılacağı uluslararası bir konferans düzenlemeyi, yetkili kurumlarla bu meseleyi etraflıca tartışmayı gündemimize almayı planlıyoruz zira bu radikalleşme ile mücadele hususu bütün Türk Konseyi ülkelerinde titizlikle takip edilmekte...
Dr. Ömer Kocaman’a "Türk Konseyi’nin 2021 yılı programları belli mi?" diye soruyorum, gelen cevaplar gerçekten çok heyecan verici:
-2021 Mart ayında Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Ahmet Yesevi Külliyesinde Elbası Nur Sultan Nazarbayev’in teklifi ve davetiyle bütün Türk Keneşi ülkelerinin liderlerinin katılacağı bir zirve yapılacak! Türkistan, biliyorsunuz yeni baştan inşa ve ihya edildi. Türkistan tarihî misyonuna kavuşturuldu.
Yine Sayın Nazarbayev’in talimatı ve önerisiyle “2040 Vizyonu” adı altında siyasetten, ekonomiye, kültüre, güvenliğe, sanayiye, eğitime, teknolojiye Türk dünyasının yarınki hedeflerinin ve projelerinin derinlemesine tartışılacağı ve sonbaharda yapılması planlanan bir programımız var. Hazırladığımız bu “Vizyon” taslağını Sayın Cumhurbaşkanlarının imzalarından sonra kamuoyunun bilgisine sunacağız...
Türk Konseyi’ne Dr. Ömer Kocaman’ın nezdinde teşekkür ediyorum ve diyorum ki:
-Öyle önemli bir iş yapıyorsunuz ki! Bugün sizin atacağınız her tohum yarın meyveye duracak!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.