Bu Rusya'nın ihtiyacı olan şey!

A -
A +

Ve Özbekistan Cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Ekim’de yapıldı.

Yüksek katılımın gerçekleştiği seçim sonuçları, tam bir gün sonra 25 Ekim tarihinde yerel saatle 16.00 sularında Özbekistan MSK (Merkez Seçim Komisyonu) Başkanı Zainiddin Nizamkhodzhayev tarafından açıklandı. Mevcut Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, oyların yüzde 80’ini alarak yeniden seçilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in ardından en yüksek oyu tek hanımefendi aday olan Maksuda Varisova yüzde 6,6 ile aldı.

Tabii bu seçim sonuçlarının bir gün sonra açıklanmasına pek alışık değiliz. Demokratikleşme yolunda önemli adımlar atan kardeş ülke Özbekistan’ın yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i ilk tebrik eden ülkeler BDT ülkelerinin liderleri oldu. Nitekim BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) Genel Sekreter Yardımcısı Vladimir Zharikhin’in Rusya’nın İzvestiya gazetesine verdiği şu demeç çok ilginç:

Mevcut sonuçları bekliyorduk. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, bundan böyle Rusya ile ihtiyatlı ve acelesiz yakınlaşma politikasına devam edecektir! Çünkü Mirziyoyev’in yakınlaşmasıselefi Kerimov'da olduğu gibi duygusal değil, rasyonel. Rusya ile iş birliği Özbekistan için faydalıdır ve son yıllarda bu yönde çok sayıda çalışma yapılmıştır. Özellikle tarımlarının yapısını çeşitlendirdiler. Mono-pamuklu mahsulü bırakıp güçlü bir sebze ve meyve üreticisi hâline geldiler. Bu tam olarak Rusya'nın ihtiyacı olan şey!”

Bu sözlerin arkasında Özbekistan’ın eskisi gibi Rusya’nın her dediğine “evet” demeyen, meselelere ihtiyatla yaklaşan bir ülke olduğu düşüncesinin yattığını söylemekle birlikte son cümle düşündürücü ve irite edici!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ilk tebrik edenler arasındaydı:

“Sevgili Şevket Mirziyoyev, Başkanlık seçimlerindeki inandırıcı zaferinizden dolayı sizi içtenlikle kutlarım. Oylama sonuçları, yüksek siyasi otoritenizin yanı sıra Özbekistan’ın sosyo ekonomik gelişimine ve uluslararası arenadaki çıkarlarının korunmasına yönelik politikalarınızı tam olarak doğruladı. Ülkelerimiz arasında stratejik ortaklık ve ittifak ilişkilerinin güçlendirilmesine büyük kişisel katkı sağlıyorsunuz. Ortak çabalarla, çeşitli alanlarda pratik iş birliğini geliştirmeye, bölgesel ve küresel gündemin acil sorunlarına değinmek için yapıcı bir şekilde etkileşime girmeye devam edeceğimize eminim. Size hükûmet faaliyetlerinizde başarılar, ayrıca sağlık ve refah diliyorum. İçtenlikle.”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev başta olmak üzere diğer Türk Cumhuriyetlerinin başkanları da Mirziyoyev’i telefonla arayarak kutladılar. Aslında son günlerde Türk Cumhuriyetlerinin liderleri arasında çok ciddi görüşmeler, karşılıklı ziyaretleşmeler yoğunlaşmış durumda.

Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in yol gösteren, vizyoner liderliğinin Türk Cumhuriyetleri arasında çok verimli ilişkilere zemin hazırladığını söyleyebiliriz. Türk dünyasının ağabeyi olmasının yanı sıra Türk millî kimliğinin de Ocakbaşı Ağası olması Nazarbayev’in manevi liderliğini pekiştiriyor. Dolayısıyla son günlerde Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan arasında ilişkiler sıklaştı.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, ülkesini ziyaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e “Tarafsızlık Nişanı” verdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, selefi İslam Kerimov’dan sonra bütün kardeş ülkelerle ilişkilerini güçlendirme yönünde çok ciddi adımlar atıyor. Tıpkı Kazakistan gibi “Manevi Uyanış” programlarını bir bir hayata geçiriyor. Bir sonraki seçim ise 5 yıl sonra.

Seçim sonuçları kardeş Özbek halkına hayırlı uğurlu olsun!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.