Dolar banyosu!

A -
A +
ABD Başkanı Biden ilk zaferini kazandı. 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi Senato’da 12 saatlik görüşmeden sonra  49’a karşı 50 oyla kabul edildi. Yasa bu gece Temsilciler Meclisinde son düzeltmeler yapıldıktan sonra onaya sunulacak. Ama hemen belirteyim, paket geniş katılımla kabul edilmedi. Hiçbir Cumhuriyetçi destek vermedi. Asgari ücreti saatte 15 dolara çıkarma teklifi yine reddedildi. Yine diyorum zira Amerika’da asgari ücret 2009’dan bu yana hâlâ saatte 7,25 dolar. Bizimkiler duysun da işitmesin! 
Muhtaç Amerikalılara 1.400 dolar nakit ödeme ile toplam 400 milyar dolar, krizde işlerinden olan 9,5 milyon kişi için haftalık 300 dolarlık uzatılmış işsizlik yardımı, eyalet ve yerel yönetimlere 350 milyar dolar, Covid-19 aşı dağıtımı için 20 milyar dolar, test ve izleme için 50 milyar dolar. Kira ödemelerinin karşılanmasında yardım için 25 milyar dolar, K-12 okulları ve yükseköğretim kurumlarının yeniden açılış maliyetlerini karşılaması ve öğrencilere yardım edilmesi için 170 milyar dolar, dağıtılacak. Oh oh oh Amerikalılar resmen dolar banyosu yapacak. Peki biz bu pastadan pay alabilecek miyiz? Şu anda %1,5 olan reel faizler 18 Mart toplantısında %2,5'a yükselirse neden olmasın...
Bu paketle birlikte Washington, virüs salgınından etkilenen ABD ekonomisini kurtarmak için son bir yıl içinde 6 trilyon dolarlık acil yardım sağlamış olacak. ABD’nin borcu 21 trilyon dolarla millî gelirine eşitlendi. Yani 320 milyonluk nüfusa sahip Amerika'da herkes fert başına 65 bin dolar borçlu durumda. ABD ekonomisi, Japonya, Euro-bölgesi ve Çin’den daha hızlı büyümesi için gerekli parasal desteği buldu. Amerikalılar salgın sürecinde biriktirdikleri 1,5 trilyon doları harcamaya başlarsa ertelenen talep patlaması yaşanacak. Buna ABD Merkez Bankası FED’in aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımları (kâğıt alıp dolar dağıtması) eklendiği anda 2021 yılı ABD büyümesi yüzde 5’i aşacak. Elbette bu büyümenin enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir etkisi olacak. İşte bu beklenti üzerine ABD’de faizlerin 2022 sonundan önce artırılacağı görüşü hâkim oldu, yatırımcılar daha yüksek faizle çıkacak tahvilleri almak için ellerindeki tahvilleri satmaya başladılar. 
10 yıllık ABD hazine tahvilleri 1,68’e yükselerek rekor düzeye ulaştı. Haftaya 1,59'la başladı. Yarın ve perşembe günü yapılacak 10 ve 30 yıllık ABD tahvil ihaleleri tabloyu netleştirecek. Mali teşvik paketi kesinleştiği için bu ihalelere yüksek talep geleceğini, yarın ve cuma günü açıklanacak Şubat TÜFE ve ÜFE rakamlarının beklentinin altında kalacağını, tahmin ediyorum...
Bu hafta tahvil şoku sona erebilir. Nitekim ABD Hazine Bakanı Yellen’e göre “enflasyonda kalıcı olarak %2’nin üstüne tırmanış için neden yok. ABD’de geniş tanımlı işsizlik hâlâ %10 ve her ay 380 bin kişi istihdam edilse dahi, tam istihdam varmak 2 yıl sürecek.
Yeni mali paket 14 Mart’ta Biden’ın imzasıyla yürürlüğe girecek. Kurlar o zaman hareketlenecek. Emtia fiyatları yükselecek. Son dönemde büyük değer kaybeden altın bunların başında geliyor. 24 ayar külçe altında uzun vadeli alım yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.