Kanun tamam da, ya uygulama?..

A -
A +

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilmiş.
Sonra Meclis Genel Kuruluna inecek olan “değişiklik teklifi”, kabul edilerek kanunlaşacak ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Teklifte, “önemli değişiklikler var”; hatta gazeteler haberi yayınlarken “Artık bunları yapanlar yandı” diye başlıklar da atıyorlar.
Mesela “artık” evet, artık “Din, dil, ırk, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacakmış!..”
Hımmm, “bu suçu işleyen acaba gerçekten yandı” mı; bakınız, hâkim, “2 yıldan az ceza verip, ertelerse” ki, bizdeki uygulama “genellikle böyle oluyor”; nerede kaldı; “Yapan yandı” başlığı? Bir “acaba” daha; yoksa, “Yaşasın, ‘Yapanın yanına kâr kaldı’ uygulaması” mı desek?..
Yıllar önce “bugün değişiklikler yaptığımız” kanunu “alkışlarla” çıkarmamış mıydık; “İşte şiddeti sonlandıracak kanun çıktı” dememiş miydik?..
Sonrasında, kanunun, “uygulamada, neleri getirip, neleri götürdüğünü ortaya koyacak” bir zaman süreci bile geçmeden…
“Kulüpler Birliği” denilen ve “ülkede sporun da, şiddetin de o günlere gelmesinin asıl sorumlusu olan” yöneticilerin kurduğu ve başında olduğu kuruluş, kulüp başkan ve yöneticileri ile beraber, basındaki “taraftarları olan” yorumcuların da desteğiyle, “Bu kanun değişmezse, yakında kulüpler yönetici bulamaz” yaygaralarıyla “Kanunu değiştirtmemiş ve de “kuşa çevirttirmemiş” miydi?..
Ve de “kuşa çevrilmiş” uygulanmasında bile “cezai kararlar en alt seviyeden verilip, ertelenerek” yapanların “yanına kâr” bırakılmamış mıydı?..
Onca yıl, “Sporda Şiddet Yasasına dayanılarak hapse mahkûm olan ve de hapse girip cezasını çeken” bir tane örnek verebildik mi?..
Bıraktım, “ceza kanununu, hâkimi, savcıyı, tutuklanmayı, hapse girmeyi”, federasyon ceza kurullarının verdiği “idari mahiyetteki cezaların bile” hem de devletin spor teşkilatının, yani genel müdürlüğünün “Tahkim Kurulu tarafından”, nasıl “büyük kulüp lehine” paspas edildiğini de, “geçen hafta” Basketbol Ligi’nin final turunda yaşamadık mı? “Verilen ceza, ‘suç o turda işlendiği hâlde, o turda uygulattırılmamış” ve de “gelecek yıla ertelenmemiş miydi?..”
Ve de, “cezalı taraftarlar, final kurunun son maçında ‘bu erteleme kararı ile’ salona alınmış”, dahası “yeniden ceza alacak ‘aynı suçu’ bir defa daha işlemeleri sağlanmamış mıydı?..”                                                                                                                                                                                                                          
“Kanun ‘yeterli’ olabilir ki, “kuşa çevrilmiş” bir kanun var, ortada ve “değiştirilmek isteniyor”; bu “yeterlilik” de bir şey ifade etmiyor; önemli olan uygulama!..
O uygulamayı da “Hakimler ve de Devletin Tahkim Kurulları” hallediyorlar; suç sağ, “yapan”, hele de “büyük kulüplerle ilgili ise” selamet!..
Amma, “kanunu değiştirdik” ya, görev tamam; alkışlar!..

‘Büyükler’in hâli pürmelali!..   
Düşünün; “Büyükler içinde en iyi durumda olan” Galatasaray “Diagne’yi satamazsa”, yandı; “Şampiyonlar Ligi’nde başarılı sonuçlar rüyası” daha başlamadan biter. Zira transferler ona bağlı!..
Fenerbahçe’nin “hisse senetlerinin büyük bir bölümünü, açtığı kredi karşılığı kasasına koyan” Banka, bu hisse senetlerini paraya çevirmeye kalkışırsa ne olacak” sorusunun cevabı, “sadece bir gazetede” haber olarak yer aldı ama “anlı ve de şanlı spor (!) medyamızda, başka kimsecikler ilgilenmedi. İlgilendikleri, bol bol çoğu palavra ve de atmasyon “transfer bombaları” oldu, Kasada para yok, “hisseler” borç alınan bankanın kasasında, UEFA’dan “yeşil ışık” yok, ama “bombalar var, bombalar”; yaşasın!..
Kurtuluş ise, “Fener ol”da değil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun “borçları” yeniden yapılandırmasında; iyi de, “acaba” nereye kadar?..
Beşiktaş’ın “aylardır sporcularına ödeme yapamadığı” ortada. “Ne yaptığını, ne söylediğini ve söyleyeceğini şaşırmış” bir başkan, “çareyi” ekranlara “sportif olarak değil, magazinel olarak çıkmakta” bulmuş, “çok şık giyiniyor”, durmadan “gülümsüyor” ve “umut” vadediyor; bilmem ki Beşiktaşlılar inanıyor mu?..
“Gençlik örtüsü”, Trabzonspor Başkan ve yönetiminin kurtarıcısı. UEFA’nın kılıcı tepede asılı ve de “kurtuluş” BDDK’nın “borçları yeniden yapılandırmasında!..”
Yoksa, “Ben onu satmam, ben bunu satmam” kahramanlığı ne kadar sürebilir; yaşayıp, göreceğiz!..
Acı gerçek ortadaki; durumlar vahim, ama ümitsiz değil!..

“Söz bir, dönmek iki” Abdürrahim!..
Artık Galatasaray’ın Başkan Vekilinin “namı” bence “böyle” olmalı!..
“VAR kasetini Federasyon seçimi bitsin, yayınlayacağım” dedi. Herhalde “gelecek dönemin seçiminin bitmesini” bekliyor!..
Galatasaraylılar da, “Galatasaray’ın ‘Fenerbahçe taraftarı’ kulüp üyesi var, bizi de kürsülerde çok ağır eleştiriyor” açıklamaları için Abdürrahim Albayrak’tan hâlâ, “o üyenin adını açıklamasını ve de tüzüğün gereğinin yapılmasını” bekliyor.
Galatasaray gruplarının haftalardır sosyal medyadaki yazışmalarının ana maddesi bu; ama Galatasaray Başkan Vekili, hâlâ susup oturuyor!..
Şimdi, yazımın başlığındaki “nam” haklı olmuyor mu?..

Yazık oldu, Tur’umuza!..
Sonunda “beklenen” oldu; Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, Dünya Bisiklet Birliği (UCI)’nin “WorldTour 2020 takviminden çıkarıldı!..”
Gerekçe “haklı” ve açık; “İki yıl üst üste, 10 profesyonel takımı turda yarıştıramadık!..”
Zira “10 profesyonel takımı yarıştıracak” mali imkânları bulamadık. Devlet desteği de, iş âleminin desteği de, turizmcilerin desteği de, özetle “sponsorluk” desteği “yetersiz” kaldı. Dünya televizyonlarının “canlı yayınları” ile Türkiye’nin tanıtımı için “paha biçilmez” bir değeri vardı, turun; başaramadık. Çok yazık!..

Şaka!..
31 yaşında, “Profesyonel poker oyuncusu”; geçen hafta Las Vegas’ta bir turnuvaya katıldı ve final masasına kadar geldi; dördüncü oldu. 28 bin 740 dolar kazandı.
Kim mi; “Fenerbahçe’nin yeni forveti” Maximillian “Max” Kruse!..
Pokerde “sihirbaz bir blöf üstadı” imiş. Futbolda ise “tam bir sağlamcı”; ülkedeki poker oyuncularına ve Fenerbahçe’nin rakiplerine duyurulur!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.