Dikkat, ocak transferinde ‘yeni yangın’ sistemi!..

A -
A +

“Futbolcu almadığı paranın tahakkuk etmiş vergisini ödemek” ile karşı karşıya kalacak!

Uzun lafın kısası, “kulüplerin ocak transferinde sözleşme yapacağı yeni futbolcuların bir yıllık gelirleri 500 bin lirayı aşıyorsa, yandı gülüm keten helva!!!”
Mesela Galatasaray Falcao’yu ocak transferinde alsa idi; “1 milyon TL kulüp, bir milyon TL de Falcao vergi ödeyecekti!..”
Yani, Falcao’nun sözleşmesi bitince eğer Galatasaray “aynı şartlarda sözleşmeyi uzatırsa”, kulüp de, Falcao da “Birer milyon TL vergi” ödeyecekler; zira “500 bin TL’yi aşan gelirlerin vergi oranı yüzde 40’a çıkarıldı ve son dakikada küçük bir değişiklikle ‘sözleşmesi devam eden futbolcuların vergi oranları sözleşme bitene kadar eski kanun hükümlerine göre vergilendirilecek’ müjdesi(!) verildi; bir defalık!..
Bakın, ben buraya kadar olan satırları iki dakikada yazdım, sizler ise bir dakikada okuyacaksınız.
Amma… Kulüplerin de, futbolcuların da “işi bu kadar kolay” görünmüyor!..
“Daha büyük yüzdeler” ile vergilendirmek, “amatör şubelere iadelerle (Ama ne amatörlerdi???) vergi azaltılmasının kaldırılması” gibi hesap ince, ama gene de “kulüplere daha fazla bir vergi yükü yükleyen” bir sistem geldi…
İşte vergi yazarı diyor ki; Beyanname verecek futbolcular; yüzde 40’a göre vergi hesabı yapıp yıl içinde kulüplerin ödediği yüzde 20’lik vergi stopajını ise hesaplanan vergiden mahsup edip (düşüp) kalan vergi tutarını vergi dairesine ödeyecekler. Yani kulüplerin futbolcu için ödediği vergi yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Futbolcuya ise ekstra yüzde 20 gelir vergisi getirilmiş oldu.
Burada duralım ve “futbolcuya yüklenen vergi” konusunda “Neler olabilir” sorusuna hep beraber cevap arayalım:
Yeni kanuna göre, beyanname verecek futbolcular; “yüzde 40’a göre vergi hesabı yapıp yıl içinde kulüplerin ödediği yüzde 20’lik vergi stopajını hesaplanan vergiden mahsup edip (düşüp) kalan vergi tutarını vergi dairesine ödeyecekler. Yani kulüplerin futbolcu için ödediği vergi yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Futbolcuya ise ekstra yüzde 20 gelir vergisi getirilmiş oldu.
Bu da tamam da, “işte geçen gün” Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği bir açıklama yaptı ve “3 Süper Lig kulübü dahil yedi Türk kulübünde futbolculara ödemelerin yapılmadığı” açıklandı.
Bu ne demek; yani, “Futbolcu almadığı paranın tahakkuk etmiş vergisini ödemek” ile karşı karşıya kalacak;buyurun cenaze namazına!..
Ya kulüpler; “Futbolcusunun ücretini ödeyemeyen” kulüpler, nasıl “tahakkuk eden ve 2020’de, 2019’a göre artacak olan vergiyi” ödeyebilecekler?..
Günün 24 saati, Gurebahane-i Laklakan’da yatan leyleklerin sohbetleri gibi” gibi, “tekrar programları ile beraber”, maçları, teknik adamları, futbolcuları durup dinlenmeden tekrar ve tekrar konuşan TV spor medyamızın “futbol” uzmanlarının, ekranlara “futbolumuzun ve kulüplerimizin bu en önemli konusunu” getirip, “kamuoyunu aydınlatmak için ekran açık oturumları, sohbetleri yaptığını” gören var mı?..
“Yapanlar varsa” onlardan özür dilerim ama “ben” onca zapping yapan ve gününün en az yedi-sekiz saatini TV karşısında geçiren bir spor insanı olarak rastlamadım!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.