“Ertelemeyen” Federasyonlara sorularım var!..

A -
A +

Futbol başta “yakın temaslı” spor dallarında “ligler ertelenmeyince”, ortaya garip bir tablo çıktı. Bir yandan “bilim adamları, uzman doktorlar, bakanlarımız dahil, yetkili ve ilgili devlet görevlileri”, günün neredeyse 24 saati TV ekranlarından, gazete sayfalarından “Koronavirüs vakasına karşı en önemli tedbirler, evde oturmak, elleri yıkamak, 1-1,5 metreden az yakın temastan kaçınmak” derken, “nasıl olacak” futbolcuların, basketbolcuların, voleybolcuların “maçlarda oynamaları?..”
Mesela korner atışlarında, hakemler “oyuncuları birbirlerinden 1-1,5 metre ayıracak ve topa vurulduktan sonra bu mesafede ihlal yaparak rakiplerine temas eden” oyunculara sarı kart gösterecekler mi?..
Ve mesela basketbolda hakemler “adam adama savunmayı” yasaklayıp, “alan savunması yapın” diyerek, “rakip oyunculara 1-1,5 metreden daha yakına gelen oyuncular” aleyhine “faul cezası” verecekler mi?..
Ya da voleybol hakemleri, “oyuncuların fileye 1-1,5 metre uyarısına uymayarak yaklaşması” hâlinde, rakip takımın skor hanesine “1 sayı” ekleyecekler mi?.. “Bunlar” yapılmazsa, on binlerce sporcu her maçta, doktorların, bilim adamlarının, uzmanların, devletin yetkililerinin aylardır binlerce defa tekrarladıkları “İnsanların arasında 1-1,5 metreden daha az bir mesafe olmamalı” uyarılarını havada bırakmayacaklar mı?..  
Diyelim ki, “bu uyarılar, erteleme kararı olmadığı için maçlarda çöpe atılacak” peki ama “her gün” TV’lerde, gazetelerde Çin’deki, İtalya’daki, İran’daki, ABD’deki tabloları gören, okuyan sporcular, “ailelerini, çocuklarını düşünmeden, ‘Ya virüsü kaparsam’ endişesi taşımadan”, nasıl sahalardaki, salonlardaki görevlerini “olması gereken konsantrasyon içinde” oynayacaklar?..
“Kendilerini ve ailelerini koruyacak her tedbiri uygulama haklarına sahip” ve de bu tedbirleri uygulayan federasyon başkan ve yöneticilerinin, “masa başında” aldıkları “Ertelemiyoruz” kararı için… En azından, bütün dünyada “ligler, uluslararası turnuvalar ertelenirken, bizde neden ertelenmiyor” sorusuna cevap vermeleri… Ve de, sporcuları, hakemleri, yöneticileri, spor saha ve salonlarında “zorunlu olarak” görev alanları “akıl ve mantık çerçevesinde ‘tehlikenin olmadığı’ konusunda ikna edilmeleri” gerekmiyor mu?..
Futbolda da, basketbolda da, voleybolda da sporcular, antrenörler, yöneticiler haftalardır “Neden erteleme yok” sorularına cevap alamıyorlar, dahası ve asıl “yabancı sporcular” ve de “yeni anne baba olmuş; evinde yaşlı anası, babası olan” bütün sporcular, “bu soruyu” endişe içinde sormaya devam ediyorlar.
Dahası, “maçlara gelmeyenler” var; yöneticiler ne yapsın, nasıl ceza versin?..
Acı bir soru ortada; “maçların ertelenmesi için” Federasyonlar “nasıl bir tablonun Allah göstermesin ortaya çıkmasını” bekliyorlar; “10 sporcu mu hastalanmış olmalı, 100 sporcu mu?..” Yarın “sporcularda hastalık ortaya çıkarsa, virüs ailelerine taşınırsa, ölümler olursa” bunun sorumlusu kim olacak, en azından “vicdanlar” sızlamayacak mı?..
Ve… Bir sorum da Hakemler Birliği, Sporcu ve Antrenör Dernekleri gibi “üyeleri risk altında olan” sivil toplum örgütlerinin yöneticilerine; kuzum sizler “neden” varsınız; “bu konuda” söyleyeceğiniz birkaç cümle bile yok mu?..

NOT: Bu yazı TFF’nin erteleme kararından önce kaleme alınmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.