Pazartesi günü cevabı verilmesi gereken soru!..

A -
A +

Eylül ayı sonları ve ekim ayı başlarında, “Türk atletizminde neler oluyor” şemsiyesi altında değerli meslektaşım Nezir Önal’ın “gazetecilik görevini yaparak” yazdığı iddialarla ilgili yazılar yazmıştım. İddialar ciddi idi ve eğer “Dünya Atletizm Birliği tarafından doğrulanırsa”, dünya pistlerinde Türk atletizmini zor günler bekleyecekti. Zira “Olimpiyat kotası için bayrak takımlarımızın dereceleri ile oynandığı” iddia ediliyordu.

İddialarla ilgili olarak Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar’a “yedi soru” sormuş ve “tek tek” her sorunun cevabını almış ve yazmıştım. Cevaplar beni tatmin etmişti; kaçamak yoktu; son derece net ve şeffaftılar.

O yazılarımda, “Olimpiyat kotasını arttırmak için 4x400 karışık takımının Erzurum’daki yarışmalardaki derecesiyle oynandığı” iddiası da vardı. Ve Federasyonun Merkez Hakem Komitesi Üyesi Necati Çeteci’nin “Araştırmalarım sonucunda ulaştığım fotofiniş resimlerindeki sonuç ile federasyon sitesindeki sonuçların farklı olduğunu gördüm. Fotofiniş sonuçlarının değiştirilerek ilan edilmesi ve World Athletich’e gönderilmesi sonucu ülkemizin uluslararası platformda hayli ivme kaybettiğini düşünüyorum. Acaba başka yarışma sonuçları da bu şekilde ilan edilmiş mi?” diyerek istifa etmesi de vardı.

Necati Çeteci, “iddiasını dayandırdığı yarışmanın fotoğraflarını” da koyarak bana bir açıklama gönderdi.

Eğer, “sadece bir hakem olsa” idi ve “fotoğraflar olmasa” idi üzerinde durmazdım.

Ama Çeteci’nin öyle bir “atletizm / yöneticilik / hakemlik kariyeri vardı” ve fotoğraflar o kadar net idi ki, bir gazeteci olarak iddiasını “yazmamazlık” edemezdim.

İşte 1964’den itibaren “atletizmin içinde” başlayan o kariyer; Muharrem Dalkılıç, Aşkın Tuna, Fikret Çetinkaya, Semra Aksu, Hüseyin Yıldırım, Mehmet Yurdadön, Mehmet Terzi dönemlerinde İstanbul Atletizm İl temsilciliği  / Mehmet Terzi ve Fatih Çintimar dönemlerinde iki dönem Merkez Hakem Kurulu Üyeliği / World Atletics Yol Koşuları Parkur Ölçümcülüğü / İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü Başkanlığı / Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu ve Atletizm Komitesi Üyeliği / Türkiye Olimpiyat Komitesi Sicil Kurulu Başkanlığı (Halen devam ediyor).

“Türkiye Atletizm Federasyonu seçimlerinden önce atletizm sporu ile ilgilenenleri ve seçimde aktif görev alacakları bir konuda aydınlatmak istiyorum” diyordu ve devam ediyordu, Necati Çeteci:

“Türkiye Atletizm Federasyonu’nun Erzurum da 12-13 Haziran 2021 de organize ettiği bayrak yarışmaları hakkında, sosyal medya ve basında çıkan haberlerle ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda, resimlerinden görüleceği gibi 4x100m ve 4x400m bayrak yarışmalarında sonuçların değiştirilerek yayınlandığını ve World Atletics’e de bu şekilde bildirildiğini tespit ettim. WA, yapılan itirazlar sonucunda, WA sitesinde yayınladığı Erzurum sonuçlarını sitesinden kaldırdı ve 4x400 takımını olimpiyat kotasından çıkardı. Bu nedenle 4x400m bayrak takımımız Erzurum da (3:02.50) değil (3:03.23) koştuğu için Tokyo 2020 Olimpiyatlarına katılamadı. 4x100m bayrak takımımızda Erzurum da koştuğu açıklanan derece (38.20) ile değil, daha önceden Yokohama’da 2019 yılında koştuğu (38.47) derece ile Tokyo 2020’ye gitti. Ayrıca foto finiş resmi incelendiğinde, ‘Ukrayna ülke rekoru kırdı’ diye yayınlanan (38.51)’lik derece, aslında (38.77) ve U23 Türkiye rekoru olarak açıklanan (39.92)’lik derece (40,12)’dir. Erzurum sonuçları WA tarafından kabul görmedi ama hâlâ Türkiye Atletizm Federasyonu’nun sitesindeki 2021 performans listesinde mevcut. Sonuçların değiştirildiğini federasyon istatikçisi Şevket Erbay’a da söyledim! Durumu Federasyon Başkanı Fatih Çintimar (Aynı zaman da MHK Başkanı)’a, MHK Asbaşkanı Mustafa Akyavaş’a ve MHK Kurulu arkadaşlarıma da bildirdim. Zannettim ki bir araştırma yapılarak olay açıklığa kavuşturulur. Maalesef bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı. Şimdi seçime gidiyoruz ve üç yıl Türkiye atletizmini yönetecek, yöneticilerimizi seçeceğiz. Seçimlerden sonra bu konunun soruşturulacağını, sorumlular için gerekli işlemin yapılacağını ve sporumuzda bu tür olayların bir daha olmayacağını ümit ediyorum.”

Necati Çeteci’nin açıklaması burada bitiyor ve ben geliyorum, yazımın başlığına… Neden sorunun cevabı “pazartesi gününde” bekleniyor?..

Zira pazartesi günü Atletizm Federasyonu Genel Kurulu var ve yeni başkan, yeni yöneticiler seçilecek.

İşte onun için “şaibenin ortadan kaldırılması” gerek, bu genel kurulda, hem de “seçimlere geçilmeden!..”

Biri gitti, 10’u kaldı yadigâr!..

Öncelik; Ali Koç / Fatih Terim / Sergen Yalçın…

Sonra; Pereira / Burak Elmas / Abdullah Avcı / Ahmet Nur Cebi / Mesut Özil… Daha sonra; Ahmet Ağaoğlu / Nihat Özdemir / Serdar Tatlı (O gitti).…

Daha daha sonra; piyonlar; futbolcular…

Sayfalarda, ekranlarda boş yer kalırsa, daha daha daha daha sonra; “Basketbol / Diğer Süper Lig kulüpleri / vs… vs…

Not 1:Birkaç istisna sayfası ve ekranı hariç…

Not 2: Mesela “sporların anası” atletizmde pazartesi günü genel kurul var. Haberini gazetelerde okudunuz mu, ekranlarda duydunuz mu; “Türk atletizminde neler oluyor? Kaç başkan adayı seçime giriyor, kim şanslı?..” 

Spor (!) basınımızın “manşetlerinden, ekranlarından, sayfalarından inmeyen” ve de “önemli haberlerinin yarısından fazlasına oturan”, spor (!) sayfalarını ve ekranlarını dolduran kahramanlar!...

Biz yazmaktan, konuşmaktan bıkmıyoruz, onlar yazılmaktan, konuşulmaktan…

Sonra da “şaşkın şaşkın” birimize soruyoruz; “Neden tirajlar bu kadar düşük, neden reytingler baş aşağı?..”

Şaka!..

İçimizden bir Allah’ın kulu da sormuyor; “Ata sporumuzun başta Dünya-Olimpiyat- Avrupa şampiyonları olmak üzere, güreşçilerimiz minderde döküm döküm dökülüyor, gümüşten yukarı çıkanı yok. İranlıların, ABD’lilerin, hatta ‘Altın madalyada adlarını hiç duymadığımız’ ülkelerin bile gerisine düştük; neden?..” Herhalde, “Dünya güreşinin ve elbette Türk güreşinin 1 numaralı yazarı” rahmetli Ali Gümüş’ün kemikleri sızlıyordur!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.