Tekerrür -2-

A -
A +
 
Yine, yeniden bir güç kavgası… Yani işin özeti insanlık sürekli değişmeleri için sunulan fırsatları hırsının kanatlarına alarak yeni bir tekerrüre doğru doludizgin gidiyor.
Birleşmek veya iyice ayrışıp kopmak, önümüzdeki süreçte yeni tecrübeler edinen ülkelerin bu iki keskin uçtan birini tercih edeceği aşikârdır.
Artık, sorun yaşadıkça birbirinin tepesine çöken, bir strateji çok da lehlerine sonuçlanmıyor. Zira kana doydu yeryüzü, artık yeni bir şeyler gerekiyor. Belki hayalperest bir yaklaşım olacak ama birlikte çözüm bulmanın yolları aranabilseydi. İnsan ırkının geleceği belki çok daha farklı olabilirdi. 
Dünyayı şöyle bir düşününce, aynı odanın içinde oturan fakat birbirine sürekli saldıran, kendi elinde ekmeği olduğu hâlde, yanındakinin de elindekini güç kullanarak, korkutarak almaya çalışan kişilerin olduğu bir ortama benziyor dünyamızın hâli. Bizler bir dünyanın içinde yaşayan aynı türden varlıklarız.
Şu andaki salgın süreci bütün insanlara büyük bir fırsat aslında… Anlayabilmemiz için ve iyi olabilmek için. Klişe fakat her daim geçerli bir deyiştir; “Değişim içten başlar, kendimizden. Veya yumurta içten kırılır…” 
Tüm bu katmerlenen öğretileri bir yana bırakıp yeni bakış açılarına uyanabilmek için farklı pencerelerden bakmaktan korkmamalıyız.
Şimdi hastalık var. Yakında susuzluk problemi de yaşanabilir. Doğal afetlerin de artarak dünyanın her yerini kuşattığını görüyoruz. Aslında içinde bulunduğumuz yeni hayat şartları bizi değişmeye zorluyor. Fakat yine tarihte olduğu gibi, bir avuç insan başarabilecek.
Geçmiş medeniyetlerde; şu düşmanlığı bu düşmanlığı ırk ayrımcılığı, salgınlar din karşıtlığı vb. gibi bahanelerle birbirine üstünlük taslayan toplumların sonu ortadadır. Asla unutulmadılar fakat sayılı kişiler haricinde ibret alan da bulunmamakta.
Bu durumların hepsi aksi yönde sonuçlanacaktır. Çünkü kötü tohumlar en verimli topraklarda bile çürümeye mahkûmdur.
Bütün insanlar iyi olma potansiyeline sahiptir. Kötülük anlıktır. Asla kalıcı olmaz. İnsan insandır. İyi veya kötü olmak başımıza gelen durumlardaki anlık tercihlerimizle yine o ana mahsustur.
            Meryem Kadıoğlu
 
 
 
ŞİİR
 
          GÖR BENİ
 
Fırtınayım, dağıtırım, eserim;
Engellerin durdurması zor beni,
Bana doğru yontar, benim keserim;
Dünya bilir, el âleme sor beni!
 
Borç alırım, üzerine yatarım,
Yan bakana çalımım var, satarım,
Pişmiş aşa soğuk sular katarım;
Meydanları adımlarken gör beni...
 
Sütten çıkmış ak kaşığım anla sen(!)
Söylüyorsam, dikkat kesil dinle sen,
Ben neymişim, dağa taşa ünle sen,
Nere gitsem herkes başa kor beni…
 
Kanadım var dağdan dağa uçarım,
Dostlarıma yaylaları açarım,
Hazinemden avuç avuç saçarım,
Çık karşıma durdur beni, yor beni…
 
İşte ben de hayâl kurar, akarım,
Yokuşları, düşe kalka çıkarım,
Ateş olsam, cürmüm kadar yakarım!    
Al eline, yerden yere vur beni!
 
Atıp tuttum, sakın bana inanma,
Kul hakkına çok dikkat et aldanma,
Her adımın hesabı var kâr sanma,
Hasır gibi, kilim gibi ser beni!
 
Ömür bitmiş ne geçti ki elime,
Malâyanî söz söylettim dilime,
Hayat ayna, şöyle baktım hâlime,
Düşündükçe bastırıyor ter beni!
 
Son nefeste iman yoksa düş dile!
Hakaretler yağmur olsa az bile,
İman varsa huzur olur her çile,
Dualarla şu toprağa ver beni!
 
              Ramazan Çetin                  
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
ÇOCUKLAR İÇİN PEKMEZ: Pekmezin beslenmedeki önemini uzmanlar şöyle anlatıyor: Tüketilen her 100 gram pekmez, kalori olarak 575 gram süte, 150 gram ekmeğe, 195 gram ete eş değerdir.
Pekmezdeki şekerin yüzde 80'i, glikoz ve fruktoz hâlinde olduğundan, bebeklerin beslenmesinde pekmez çok önemli bir role sahiptir. Anne sütü olmadığında hekim kontrolünde bebeklere pekmez verilebilir. Pekmezde bulunan glikoz ve fruktoz, sindirim sisteminde parçalanmaya ihtiyaç duymaksızın kana basit difüzyon ile geçebilmektedir. Böylece vücut yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede enerji kazanmaktadır...
Pekmez bazı vitaminlerce de zengindir. Sofralarda pekmez bulundurulursa günlük vitamin ihtiyacının %20'si karşılanır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.