Barbunya nasıl pişirilir? Gaz yapmaması için aşçıların sürekli uyguladığı teknik...
“Barbunya nasıl pişirilir?” Türk mutfağının en sevilen tatlarından biri olan zeytinyağlı barbunya oldukça sağlıklı bir yemek. İçeriğindeki B vitamini ve proteinler sayesinde hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu yemeğin nasıl pişirildiği ev hanımları tarafından araştırılan konular arasında. Peki barbunya nasıl pişirilir? Gaz yapmaması için ne yapılması gerekiyor? Kimselerin paylaşmadığı barbunya tarifini sizler için hazırladık. Detaylar haberimizin devamında.

Barbunya, fasulyenin bir varyetesidir. Farklı dillerde Borlotti fasulyesi ya da Roma fasulyesi diye de anılır. İtalya'da geliştirilmiştir. Hâlen İtalyan, İspanyol, Türk ve Yunan mutfaklarında kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen "Cranberry" fasulyesinin bir varyetesi sayılır.
“Barbunya nasıl pişirilir?” Hem annelerimiz pişirdiğinde hem de dışarıda bir restoranda yediğimizde tadına doyum olmayan zeytinyağlı barbunyanın birçok tarifi var. Fakat şeflerin bile paylaşmadığı bir teknik ve tarif var. Bu tarif sayesinde hem barbunyanın yol açtığı gazdan kurtuluyoruz hem de damaklarımızda tadına doyum olmayan bir lezzet kalıyor. Peki barbunya nasıl pişirilir? Gaz yapmaması için aşçıların uyguladığı teknik nedir? İşte detayları…
BARBUNYA NASIL PİŞİRİLİR?
Öncelikle lezzetli ve sağlıklı bir barbunya pişirebilmek için malzeme seçimlerimizde dikkatli olmalıyız. Hazırsanız malzeme listemizi hazırlayalım
Gerekli malzemelerimiz:
Yarım kilo barbunya
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet orta boy patates
4-5 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
Sıcak su
MALZEMELER HAZIRSA BARBUNYA YAPIM AŞAMASINA GEÇELİM
- İlk adım olarak düdüklümüzü ocağımızın üstüne alıyoruz. Ardından içerisine zeytinyağımızı ve piyaz doğradığımız soğanlarımızı atıyoruz. Soğanlarımızı zeytinyağında bir süre pembeleşene kadar kavuruyoruz.
- Kavrulan soğanlarımızın üzerine önce domatesimizi ardından da salçamızı ekliyoruz. Ardından biraz daha kavuruyoruz.
- Bu aşamadan sonra küp küp doğradığımız havuç ve patatesleri de ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
- Taze barbunyalarımızı düdüklüye ekliyoruz ve yemeğin tuzunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
- Malzemelerimiz güzelce dibi tutmayacak şekilde kavurduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz. Daha sonra eklediğimiz su kaynamaya başladıktan sonra düdüklünün kapağını kapatıyoruz.
- Yaklaşık 50 ila 60 dakika sonra barbunyamız pişmiş olacaktır. Yemeğimiz piştikten sonra en az 45 dakika dinlendirdikten sonra üzerine sarımsaklı zeytinyağı ve birazcık lime limon suyu gezdirdikten sonra servise hazır hale geliyor. Tarifimizi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
BARBUNYANIN GAZ YAPMAMASI İÇİN AŞÇILARIN UYGULADIĞI TEKNİK
Bakliyat tüketimi genellikle vücutta gaz oluşmasına neden olur. Oluşan bu gaz da huzursuzluk ve hazımsızlık hissi yaratır. Severek tükettiğimiz o lezzetli yemekleri bile sırf bu yüzden bazen yemek istemeyiz. Fakat aşçıların uyguladığı ve kimselere söylemediği öyle bir yöntem var ki bakliyatta gaz bırakmıyor.
Bakliyat yemekleri yaparken pişirme aşamasından önceki haşlama aşamasında tenceredeki suyun içine 1 çay kaşığı kimyon atarak vücutta oluşacak gazı engelleyebiliriz. Aynı yöntem 1 çay kaşığı kekik ile de yapılabilir.
LEZZETLİ BİR BARBUNYANIN PÜF NOKTALARI
- Öncelikle her tarifte belirttiğimiz gibi kullandığımız bütün malzemeler taze ve imkanımız varsa doğal olmalı. Yani kullandığımız zeytinyağı doğalsa, kullandığımız salça doğal ev salçasıysa barbunyamız da bir o kadar lezzetli olacaktır.
- Tarifimizi hazırlarken düdüklü tencere kullanıyoruz fakat eğer evinizde geniş bir güveç tencere varsa yemeğimizi güveçte pişirmek çok daha iyi bir sonuç verecektir.
- Güveçte soğanlarımızı zeytinyağında kavururken içerisinde kavururken az bir miktar tereyağı eklersek tadı daha lezzetli olacaktır.
- Barbunyamızın suyunu ilave ettikten sonra içerisine 1 çay kaşığı şeker ilave edebiliriz. Bu ayrı bir lezzet katacaktır.
- Yemeğimizi güveçte hazırlıyorsak soğanı kavurma aşamasında 2-3 diş bıçak sırtı sarımsak eklediğimizde çok daha farklı aromalar elde edeceğimizden emin olabilirsiniz.
Derleme: Turkiyegazetesi.com.tr