Yaz sıcaklarına leziz çözüm! Hem serinleyecek hem de bu tarifi çok seveceksiniz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yaz sıcaklarına leziz çözüm! Hem serinleyecek hem de bu tarifi çok seveceksiniz

Yemek Haberleri

Sıcak günlerde insanlar serinlemek için farklı yöntemlere başvurur. Daha ince kıyafetler giyer, daha fazla soğuk ürün tüketir, sıcak olanlardan uzak durur. Kahve sevenler için ise yaz ayları bu eşsiz yoğun tada bir süre için veda etmek anlamına gelir. Ancak buzlu kahve sayesinde bu vedaya gerek kalmaz.

Çok eski zamanlarda, tahminen 13. yüzyılda Etiyopya’da keşfedilen kahve günümüzde en sık tüketilen içeceklerden biri haline geldi. Yüzyıllar evvel bir çoban keçilerinin otladıktan sonra daha dinç olduğunu fark etmesiyle kahve bitkisini keşfeder. Böylece damakları tatlandıran o leziz tat insan hayatının bir parçası olur.

Kahve genellikle pişirilerek yapılan bir içecektir. Kahve çekirdeklerinin işlem görüp toz haline gelmesiyle kullanılır. Ama direkt çekirdeğin kullanılması da olağan bir durumdur. Cezveyle ya da özel makinelerle yapılan kahve soğuk günlerde insanın içini ısıtır. Fakat sıcak havalarda da kahveyi tüketmek mümkündür.

Tatlı, acı, sade. Kahve içinde birçok lezzet barındırır. Kullanılan ek malzemeler kahvenin tadını harmanlar, daha hoş bir hale getirir. Bu durum farklı kahve türleri ortaya çıkartır. Buzlu kahve güneşli günlerde, yaz mevsimlerinde tüketilecek içeceklerden biridir. Kahvenin muazzam tadını ve serinlik hissini bu kahve insana beraber sunar.

Ayrıca bu kahveyi evde yapmak çok kolaydır. Nasıl mı? Hadi öğrenelim.

Yaz sıcaklarına leziz çözüm! Hem serinleyecek hem de bu tarifi çok seveceksiniz

Evde Buzlu Kahve Nasıl Yapılır?

Bulutların gökyüzünden çekildiği sıcak günlerde insanlar serinleme ihtiyacı duyar. Çeşitli soğuk içecekler ve yiyecekler bu sıcak günlerde ortaya çıkar. Limonatalar, dondurmalar insanların belli bir noktaya kadar serinlemesini sağlar.  Ama kahve müptelası olan ya da kahve içmekten hoşlanan kişiler için bu ürünler yeterli gelmez. Bu noktada buzlu kahve devreye girer.

Kahvenin insanı canlandırma, bir nevi uyandırma etkisi sıcak günlerde buz içeren kahve sayesinde sürmeye devam eder. Herhangi bir kafeden temin edilmesi mümkün olan bu kahvenin evde yapımı gayet kolaydır.

Bu kahveyi evde yapmanın yolu basittir. Bu yol kahvenin adında ufak bir oynama yapıldığında belli olur. Kahveli buz. Kahvenin hazırlandıktan sonra buz kalıplarına koyularak dondurulmasıyla kahveli buzlar meydana gelir. Bu buzlar blenderdan geçtikten sonra üzerine eklenen soğuk süt ile hazır olur.

Kişinin damak tadına göre kahveye eklenen malzemeler farklılık gösterir. Kahvedeki aromalar kişinin zevkine bağlıdır.

yemek.com'un paylaştığı tarife göre evde basit adımlarla lezzeli buzlu kahveler yapabileceksiniz. Peki, Buzlu kahve yapmada püf noktalar neler?

Sütlü Soğuk Kahve Tarifi

Malzemeler:

  • 1 shot espresso (Eğer bol kahveli seviyorsanız 2 shot da kullanabilirsiniz) ya da 1 tatlı kaşığı granül kahve
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Dilediğiniz miktarda buz küpü
  • French press veya süt köpürtücü (Kahve ya da bitki çayı demliği olarak da bilinen manuel pistonlu pot)

Evde yapabileceğiniz en temel, en lezzetli ve en kolay sütlü soğuk kahve tarifimizle başlıyoruz. Eğer buzlu kahveniz sadece sütlü olsun, içinde ekstra bir malzeme olmasın istiyorsanız bu kolay buzlu kahve tarifi tam size göre!

Nasıl Yapılır?

  • Eğer evinizde espresso makinesi ya da moka potunuz varsa her zaman yaptığınız gibi espressonuzu hazırlayın. (Espresso nasıl hazırlanır derseniz şöyle buyurun) Eğer granül kahve kullanacaksanız granül kahvenizi bir Türk kahvesi fincanı kadar sıcak suyun içinde güzelce çözdürün.
  • Kahveniz hazır olduktan sonra buzdolabından çıkardığınız soğuk sütü French press ya da bir süt köpürtücü ile güzelce köpürtün. "French press ile nasıl köpürteceğim?" diyenler için hemen açıklayalım. French press'in içine sütü aktarıp pistonunu hızlı hızlı aşağı-yukarı hareket ettirerek sütünüzü dakikalar içinde kolayca köpürtebilirsiniz.

Tüm malzemeler hazır olduğuna göre birleştirme aşamasına geçebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz bardağı çıkarın. İçine önce dilediğiniz miktarda buz küpü koyun. Ardından üzerine hazırladığınız kahveyi aktarın. Son olarak köpürttüğünüz soğuk sütü ilave edip karıştırın. Afiyet olsun!

Cold Brew Tarifi

Malzemeler:

  • 1 litre soğuk su
  • 120 gram kahve(Uygun kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeği)

Servisi için:

  • 4 adet küçük parça buz
  • 1 su bardağı süt

Evde buzlu kahve yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği cold brew ve cold drip kahveleri artık büyük marketlerden ya da kahvecilerden özel şişeler içinde kolayca temin etmek mümkün oluyor ama aralarındaki farklı öğrenmek ve/veya evde kendi elleriyle hazırlamak isteyenlerin de aşağıdaki detayları bilmesi gerekiyor.

Cold brew ile cold drip arasındaki farklar:

  • Profesyonel olarak kahvecilerde uygulanan cold drip yönteminde kahve, soğuk damla su yöntemiyle hazırlanıyor. Cold brew da ise oda sıcaklığında suyla başlayan demleme süreci soğutucuda sonlandırılıyor.
  • Cold drip yönteminde kahvenin içinden damla damla ilerleyen su, yavaşça süzülerek kahvenin demlenmesine olanak sağlıyor, bu sebeple özel bir düzenek kullanılması gerekiyor. Küçük musluklarla yapılan bu özel düzeneğin benzeri ev tipi modellerde de daha küçük bir şekilde de olsa karşımıza çıkıyor.
  • Cold drip kahveler cold brew kahvelere göre çok daha berrak bir görüntüye sahip olurken tat olarak da çok daha yumuşak bir lezzet sunuyor.
  • Evde cold drip kahve yapabilmek için özel bir düzenek öneriliyor olsa da cold brew soğuk kahve demleme tekniğini ufak değişikliklerle de olsa uygulamak çok daha kolay oluyor.
  • Cold brew kahveler, cold drip kahvelere göre biraz daha tortulu, bulanık bir görüntüye sahip olabiliyor.

Cold brew ile cold drip arasındaki temel farklıları da öğrendiğimize göre hadi gelin şimdi ev yapımı cold brew nasıl hazırlanır, adım adım anlatmaya başlayalım.

Nasıl Yapılır?

  • Taze çekilmiş kahve çekirdeklerini bir sürahiye alıp üzerine soğuk içme suyu ilave edin ve karıştırın.
  • Bu şekilde yaklaşık 12 saat bekletin.
  • Ardından kahveleri sıvı kısımdan ayırabileceğiniz incelikte bir tel süzgeçle cam bir kaba süzün.
  • Kahveyi aktarmak istediğiniz sürahinin ağzına kağıt bir filtre yerleştirin ve hiç pütür kalmaması için cam kaba ayırdığınız kahveyi bir kez de bu filtre kağıdından geçirin.
  • Servis ederken bardaklara buz küpleri koyun ve bardakları yarısına kadar kahveyle doldurun.
  • İsterseniz soğuk süt ilave ederek afiyetle tüketin.

Aromalı Buzlu Kahve Yapımı

Kahvenin birçok türünün olmasının sebebi insanların farklı tatlardan hoşlanmasıdır. Kavurucu sıcaklarda bir yudumuyla bile insanın serinlemesine yardımcı olan buzlu kahve yapan kişinin zevkine göre farklı bir tada sahip olur.

Kahvenin su ya da süt ile yapılması bile tadına etki eden bir durumdur. Bu yüzden kahveye eklenen öteki malzemeler de onun lezzetini başka bir boyuta taşır. Acı tattan hoşlanmayan ve sütün verdiği tatlılıktan ötesini isteyen damaklar için vanilya aroması hoş bir tercihtir. Kahveye yapımı esnasında eklenen vanilya ona hoş lezzet ekler.

Hindistan cevizi özü veya kurutulmuş Hindistan cevizi de kahvenin aroması için kullanılan malzemeler arasındadır. Bu ürünlerin kullanılmasıyla bu kahve farklı bir aromayla serinlik sunar.

Yaz sıcaklarına leziz çözüm! Hem serinleyecek hem de bu tarifi çok seveceksiniz

Granül Kahve ile Soğuk Kahve

Kolaylık şu anki çağın en büyük alışkanlığıdır. Bu alışkanlık pek çok alanda kendisini gösterir. Ufak bir paketin içinde olan kahve süt ya da suyla karıştıktan bir iki dakika sonra içmeye hazır haldedir. Buzlu kahve evde yapılırken ise aynı kolaylıktan faydalanmak mümkündür.

Granül yani işlenmiş, su ile eriyebilen kahve bu içecek için kullanılır. Soğuk suya kişi istediği miktarda granül kahve katar. Eğer isterse kişi soğuk su yerine soğuk süt de kullanma seçeneğine sahiptir. Ardından ise bir miktar buz eklendiğinde kişi onu serinletecek ve dinç tutacak içeceğine kavuşur.

Yaz mevsiminde, güneşin en tepede olduğu vakitlerde insanın serinlemesine yardımcı olan bu leziz içecek kolay bir yapılış sonrası içmeye hazır haldedir. Kahvenin hoş tadı buz ile kavuştuğunda sıcak günlerde bile kahve sevenlerin yanındadır.

Kaynak: yemek.com

Derleyen: turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...