Fransa'da son durum! Sular duruluyor ama bu kez Macron eleştiri oklarının hedefinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransa'da son durum! Sular duruluyor ama bu kez Macron eleştiri oklarının hedefinde

DÜNYA Haberleri

Fransa'da polis kurşunuyla öldürülen 17 yaşındaki gencin ardından ülkede başlayan protestolar ortalığı yangın yerine çevirdi. Protestoların ardından son 1 haftada Fransa en sakin gecesini yaşadı. Ülke genelinde önlem amaçlı 45 bin polis ve jandarma görev başındaydı ve sular az da olsa durulmaya başlandı. Protestoların şiddeti hafifledi ancak bu kez hedefte Macron var. Birçok ülke basınının eleştiri oklarının hedefinde olan Macron'u bazı gazeteler eleştirirken bazıları ise 'Macron'un protestoların altında ezildiğini yazarak Fransa'nın imajının bozulma riski ile karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Avrupa'nın göbeği Fransa'da 17 yaşındaki Nael M.'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından ülkede sular bir türlü durulmadığı gibi şiddetin boyutu her geçen gün arttı. Otoparkların ateşe verildiği, karakolların ve kamu binalarının yakılmasının ardından protestolarda 1 hafta geride kaldı. Ülkede sular az da olsa duruldu ve dün Fransa en sakin gecesini geçirdi.

Ortalığı yangın yerine çeviren protestolar için Fransa genelinde önlem amaçlı 45 bin polis ve jandarma görev başındaydı. Fransız medyasında yer alan haberlere göre, ülkedeki şiddet olayları büyük ölçüde hafifledi ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eleştiri oklarının hedefinde olduğu gibi kendisini zorlu günler bekliyor.

SÜKUNET ÇAĞRISI İŞE YARAMADI

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in "Çocuklarınızı evde tutun" çağrılarında bulundu.  Protestolarda, yakalanan göstericilerin üçte birinin 18 yaş altı olduğu açıklanmıştı. Dün ise Fransız polisi tarafından öldürülen gencin ailesinden sükunet çağrısı yapıldı. 17 yaşındaki Nael M.'nin büyükannesi, "Torunumu öldüren polis memurunu suçluyorum, tüm kızgınlığım bu. Polisimiz var ve şanslıyız ki polisimiz var. Bir şeyleri kıran insanlara, onlara şunu söylüyorum: Durun. Nael'i bahane ederek yapıyorlar bunu. Hayır, insanlar dursun! Dursunlar, dükkanların camlarını kırmasınlar, okulları yağmalamasınlar." şeklinde çağrı yapmıştı.

SAKİNLİK VAR AMA SIKI TEDBİRLER SÜRÜYOR

Ülke genelinde 45 bin polis ve jandarma görev başındaydı ancak protestoların yoğun olarak yaşandığı kentlerde sakinliğe rağmen asayiş nöbeti devam ediyor. Protestoların Fransa'ya bilançosu ise yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Fransa'da son durum! Sular duruluyor ama bu kez Macron eleştiri oklarının hedefinde

PROTESTOLAR TURİZMİ VURDU

Protestoların ülkede en çok turizm sektörünü etkilediği belirtiliyor. Paris Turizm Ofisi'nden yapılan açıklamada, olaylar yüzünden Temmuz başlarında Paris için rezervasyon yaptıran turistlerin yüzde 25'inin bu rezervasyonlarını iptal ettiği ifade edildi.

1 MİLYAR EURODAN FAZLA ZARAR VAR

Fransız İş Adamı ve Sanayiciler Derneği (MEDEF) Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların sadece özel sektör için 1 milyar eurodan fazla zarara yol açtığını söyledi. De Bezieux, 200 dükkanın tamamen yağmalandığını, 300 banka bayisinin tamamen tahrip edildiğini ve 250 iş yerinin gösterilerden zarar gördüğünü kaydetti.

Fransa'da son durum! Sular duruluyor ama bu kez Macron eleştiri oklarının hedefinde

PROTESTOLAR FRANSIZ SİYASETİNİN GÜNDEMİNDE

Ülkeyi karıştıran olayların ardından konu Fransa siyasetinde de etkili oldu. Başbakan Elisabeth Borne, dün parlamentodaki siyasi partilerin grup başkanlarıyla bir araya geldi. Radikal Sol Boyun Eğmeyen Fransa partisinin grup başkanı, "dinlenmedikleri" gerekçesiyle toplantıyı terk etti.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen ise muhatabının Başbakan değil Cumhurbaşkanı olduğunu söyleyerek toplantıya katılmadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün olaylardan zarar gören belediyelerin başkanlarıyla Elysee Sarayı'nda görüşecek.

ÜLKE BASINININ ELEŞTİRİ OKLARI MACRON ÜZERİNDE

Macron, siyaset hayatı boyunca belki de en zor sınavlarından birini bu protesto sürecinde veriyor. Macron her ne kadar çabalasa da İngiliz, Fransız ve Alman basını tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

'FRANSA İMAJI BOZULMA RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA'

Fransız Le Figaro gazetesi, Cumhurbaşkanı Macron'un daha önce tartışmalı emeklilik reformu nedeni ile gerçekleştirilen protestolar sırasında İngiliz Kralı 3. Charles'ın ülkelerine yapacağı ziyareti iptal etmesini istediğini hatırlattı ve şimdi de kendisinin Almanya'ya yapacağı ziyareti ertelediğini belirterek Fransa'nın imajının bozulma riski ile karşı karşıya kaldığını yazdı.

'PROTESTOLARIN SONUÇLARI YIKICI OLABİLİR'

Alman Tagesspiegel gazetesi de Macron'un Almanya ziyaretini iptal ettiğine dikkat çekerek, "Fransa'daki durumun ne zaman sakinleşeceği öngörülebilir değil. Protestoların sonuçları yıkıcı olabilir."uyarısında bulundu.

MACRON'U ZORLU GÜNLER BEKLİYOR

İngiliz Guardian gazetesi ise Fransız liderin toplumdaki öfke ve kızgınlıkla baş edebilmek için bir çıkış aradığına dikkat çekerek "Macron önümüzdeki günlerde ciddi zorluklarla karşı karşıya" ifadesini kullandı.

Fransa'da son durum! Sular duruluyor ama bu kez Macron eleştiri oklarının hedefinde

NE OLMUŞTU?

Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

GENCİ ÖLDÜREN POLİSE 'UTANÇ' KAMPANYASI: 830 BİN EURO TOPLANDI

Fransa'da protestolar sürerken, Nael'i öldüren polis memuru Florian M'nin ailesi için internet üzerinden dayanışma kampanyası düzenlendi. Kampanyaya şu ana kadar 40 binden fazla kişi 5 ile 3 bin euro arasında bağışta bulundu. Bugüne kadar toplanan miktarın yaklaşık 830 bin euro olduğu belirtiliyor. Sol partiler kampanyaya "utanç kampanyası" derken sağ partiler ise savunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...