İsrail için hesap günü! Soykırım davasında karar bugün açıklanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında ihtiyati tedbirlere ilişkin kararını bugün açıklayacak.

İsrail aleyhine açılan “soykırım” davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin karar için bugün gözler Lahey’de. İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davadaki ihtiyati tedbir talebine dair karar TSİ 15.00’te açıklanacak.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu karar öncesi üst düzey hukuk yetkilileriyle bir araya gelerek çıkacak karara karşı neler yapılabileceğini görüştü. Uluslararası Adalet Divanı’nın vereceği karar, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ne aykırı hareket edip etmediğine ilişkin olmayıp sadece muhtemel soykırım tehlikesine karşısında oluşacak zararların önüne geçmek için nihai karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici tedbirler anlamına geliyor.

İsrail için hesap günü! Soykırım davasında karar bugün açıklanacak

10 YIL SÜREBİLİR

Divanın, Güney Afrika’nın bütün taleplerini kabul etmese de İsrail’in Gazze’deki askerî operasyonlarında uluslararası hukuku kurallarının gözetilmesi için gerekli tedbirleri almasına ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve elbise dâhil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlamasıyla ilgili tedbir alınmasına hükmetmesi bekleniyor.

İsrail tedbir kararına uymazsa Güney Afrika konuyu BM Güvenlik Konseyine taşıyarak Divan kararının uygulanması için harekete geçilmesini talep edebilecek. Divan’ın kararlarını icra ettirmek için kendi askerî gücü veya organı bulunmazken bu kararların uygulanması büyük oranda BM Güvenlik Konseyinin tasarrufunda bulunuyor.

İsrail için hesap günü! Soykırım davasında karar bugün açıklanacak

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GÜNEY AFRİKALI MEVKİDAŞINA TELEFON

Öte yandan, dün öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda mazlum Filistin halkına yönelik işlenen soykırım suçunun cezalandırılması için İsrail aleyhine açtığı davadan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Dava sürecinin değerlendirildiği görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu haklı davanın uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde sonuçlandırılması ve insanlık suçu işleyen İsrail’in hak ettiği cezayı alması için azami çaba göstereceğini belirtti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...