İsrail'in kanlı yardım tuzağının ardından kritik temas: Sisi ve Biden ateşkesi görüştü

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'in kanlı yardım tuzağının ardından kritik temas: Sisi ve Biden ateşkesi görüştü

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yardım bekleyen Filistinlilere saldırmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile ABD Başkanı Biden 'ateşkes çabalarını' görüştü. Sisi'nin, İsrail'in sivil halkı hedef alan saldırılarını kınadığı ve bu saldırıların artmasının oluşturacağı tehlike konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.

7 Ekim 2023'ten bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, karar ve denizden saldırılarını sürdüren İsrail'in son olarak açlıkla savaşan Filistinlileri yardım beklerken vurması tüm dünyanın tepkisine neden oldu. Korkunç saldırıda şu ana kadar 112 kişi hayatını kaybetti, 700'den fazlası da yaralandı.

SİSİ VE BIDEN ATEŞKESİ GÖRÜŞTÜ

Katliamın ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in abluka, işgal ve saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'nde ateşkes çabalarını görüştü. Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sisi ile Biden telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Mısır, Katar ve ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki durumu yatıştırmak, ateşkese ulaşmak, esir takası ve insani yardımların ulaşmasını sağlamak için yürüttüğü ortak çabaları ele alan Sisi ile Biden, çatışmaların bölgeye yayılmasından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

İki lider, Mısır ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın gücüne dikkati çekti ve ikili ilişkileri güçlendirmenin yollarını görüştü.

SİSİ'DEN KRİTİK UYARI

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, kalıcı ateşkesin ve Gazze'ye insani yardımların girişinin sağlanmasının önemine dikkati çekerken, İsrail'in sivil halkı hedef alan saldırılarını kınadı ve bu saldırıların artmasının oluşturacağı tehlike konusunda uyarıda bulundu.

ABD Başkanı Biden da Mısır'ın Gazze'de ateşkes ve insani yardımların girişinin sağlanması konusunda ortaya koyduğu çabaları takdir ettiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

7 Ekim'den bu yana Gazze'yi kara, hava ve denizden vurmaya devam eden İsrail ordusu, bu sabah Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef almış, saldırıda 112 Filistinli öldürülmüş ve 760 Filistinli yaralanmıştı.

BIDEN NE DEMİŞTİ?

Bir gazetecinin İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine ilişkin sorusuna cevap veren Biden, saldırının ateşkes görüşmelerini “zorlaştıracağını” belirtmişti. Pazartesi gününe kadar geçici bir ateşkesin muhtemelen gerçekleşmeyeceğini söyleyen Biden, "Bölgedeki insanlarla telefonda görüştüm. Muhtemelen pazartesiye kadar olmaz ama umutluyum" demişti.

SİSİ NE DEMİŞTİ?

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen bir programda konuşan Sisi, beklenen ateşkes ile birlikte Gazze Şeridi'ndeki insanlara tüm alanlarda gerçek bir yardımın başlayabileceğini dile getirmiş, Gazze'de ateşkes ihtimaline ilişkin Sisi, "Birkaç gün içinde Gazze'de ateşkes için ümitliyiz" demişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...