İhale 2024 yılında: 9 ilde 5G'ye ilk adım

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - İSTANBUL
- Güncelleme:
İhale 2024 yılında: 9 ilde 5G'ye ilk adım

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ - İSTANBUL

Türkiye 5G’de çalışmalara hız verdi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından önümüzdeki yıl ihaleye çıkılması beklenen 5G’de 9 ilde pilot uygulama gerçekleştiriliyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - MOBİSAD liderliğinde hazırlanan Mobil İletişim Sektörü Raporu’na göre şu an İstanbul’da İstanbul Havalimanı, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Beşiktaş Adalar İskelesi, Üsküdar Paşa Limanı İskelesi, İETT Gaziosmanpaşa Amirliği, İkitelli Galvano Sanayi Sitesi’nde 5G aktif olarak kullanılabiliyor.

Ankara’da Ziya Gökalp Caddesi ve Altndağ Fatih Köprüsünde, İzmir’de Karşıyaka Caddesin’de 5G kullanıma sunulurken aynı zamanda Kayseri, Kocaeli, Trabzon Sakarya, Eskişehir, Muğla ve Antalya’da kullanıcılar 5G’den yararlanabiliyor. 5G’nin 2028 yılına kadar tüm ülke geneline yayılması hedefleniyor.

Rapora göre 5G’nin 2030 yılına dünya genelinde 25 milyon yeni istihdam sağlaması ve 3,8 trilyon dolar ekonomik değer oluşturması bekleniyor. Sanayide verimliliğe katkısının ise 2.1 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

6,9 MİLYAR KİŞİDE TELEFON VAR

Rapor dünyada akıllı telefon ve internet kullanım alışkanlıklarını da ortaya koydu. Buna göre dünya genelinde 6 milyar 925 bin kişi yani dünya nüfusunun yüzde 86’sı akıllı telefon kullanıyor. 2026 yılına kadar akıllı telefon sahipliğinin 7,52 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise akıllı telefon sahipliği oranı 81,68 milyon adet.

BİR KİŞİ YILDA 4,8 KM İÇERİK TÜKETİYOR

Araştırmaya göre kullanıcılar telefon ekranları kaydırarak yılda ortalama 4,8 kilometrelik içerik tüketiyor. Her 10 kişiden biri günde beş saatten fazla telefona bakıyor. Dörtte biri ise günde en az üç saatini ekrana bakarak geçiriyor. Kullanıcıların yüzde 75’i uyandıktan sonra ilk üç dakika içerisinde telefonunu kontrol ediyor. Küresel kullanıcıların yüzde 89’u günde 144 kez telefonlarını kontrol ediyor.

Öte yandan insanların yüzde 47’si şarjı yüzde 20’nin altına düştüğünde kaygılanmaya başlıyor. Bu veriler, günümüzde mobil cihazların günlük hayatımızdaki önemini ve insanların teknolojiye bağımlılığını yansıtıyor.

5 MİLYAR SOSYAL MEDYA KULLANICISI

Dünya genelindeki sosyal medya kullanıcı sayısı ise 5 milyara yaklaşmış durumda. Bu da küresel nüfusunun yüzde 75’ine denk geliyor. Son 12 ay içinde, aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı yüzde 4,2 büyüyerek 190 milyon arttı.

Tipik bir sosyal medya kullanıcısı günde ortalama 2,5 saatini bu platformlarda geçiriyor. Ülkemizde ise aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 62,55 milyon kişiden oluşuyor. İnternette geçirilen günlük süre 7 saat 24 dakika olurken; 14,21 milyon kişi internet kullanmıyor.

TÜRKİYE'NİN İLK MOBİL FUARI

Ulusal ve uluslararası mobil telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektörleri ilk defa MOBİSAD-IMEX Fuarı ve Konferansı’nda bir araya geliyor. MOBİSAD ve Marmara Fuarcılık ev sahipliğinde gerçekleştirilecek fuar “Mobile Entegre Yaşam’’ ana teması ile 14-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Fuarda 45 yerli ve 27 yabancı olmak üzere 72 katılımcı firma ürünlerini sergilerken, 40’ın üzerinde ülkeden ziyaretçiler de fuarı takip edecek. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı üç yıl içerisinde bu alanda dünyanın önemli organizasyonlarından biri haline gelmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ - İSTANBUL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...