Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor! O ücretler alınmayacak, işte vergi muafiyetinin detayları...

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor! O ücretler alınmayacak, işte vergi muafiyetinin detayları...

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren karar. Emekliler için sunulan emlak vergisi muafiyet şartlarının detayları belli oldu. Bazı şartları sağlayan emekliler emlak vergisinden muaf olacak. Peki emlak vergisi ödemeyecek emeklilerin şartları neler? Vergiden muaf olmasına rağmen ödeme yapanlar parasını nasıl iade alabilecek?

Emeklilere müjde haber geldi. Emekliler için sunulan emlak vergisi muafiyeti, bir dizi avantajı beraberinde getiriyor. Muafiyet için gerekli şartlar arasında emeklinin üzerinde yalnızca bir konutun bulunması, konutun brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve emeklinin belirtilen kategorilere girmesi bulunuyor.

Emlak vergisi muafiyeti kapsamında emekliler rahat bir nefes alacak. Geliri olmayan ev hanımları, işsizler, SGK maaşı dışında geliri olmayan emekliler, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri bu muafiyetten faydalanabilirler. Ancak bu avantajdan yararlanmak isteyenler belli şartları sağlamak zorunda. 

EMEKLİLERE MÜJDE! VERGİDEN MUAF OLACAKLAR 

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği Emlak Vergisi iki taksit olacak şekilde ödenir. Emlak vergisi ödeme tarihleri için ilk taksit mart ile mayıs arası, ikinci taksit ödemesi ise kasım ayında olur. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1'i oranında, işyeri sahipleri ise binde 2'si oranında vergi öder. Ancak bazı şartları taşıyan vatandaşlar Emlak Vergisi ödeme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor! O ücretler alınmayacak, işte vergi muafiyetinin detayları...

MUAFİYET İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?

Emeklinin üzerinde yalnızca bir konut bulunmalıdır. Konutun brüt alanı 200 metrekareyi aşmamalıdır. Emekli, geliri olmayan ev hanımı, işsiz veya SGK maaşı dışında başka bir geliri olmayan emekli olmalıdır.

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor! O ücretler alınmayacak, işte vergi muafiyetinin detayları...

Emekli, ikamet ettiği belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır. Dilekçede, emeklinin kimlik bilgileri, ikametgâh adresi ve konutun tapu bilgileri yer almalıdır. Dilekçeye, emeklinin gelir durumunu gösteren belgeler eklenmelidir. Belediye, gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra emeklinin vergiden muaf olup olmadığına karar verir. Emekliler, vergi ödemesi yapmadan konut sahibi olmanın avantajını yaşarken, muafiyetin sağlanması için belirtilen şartlara dikkat etmeleri ve zamanında başvuruda bulunmaları önemlidir. Başvurular genellikle mart-mayıs ayları arasında yapılabilmektedir. Muafiyetten yararlanan emekliler, vergi ödemeksizin konutlarının tadını çıkarabilirler. Muaf olmalarına rağmen ödeme yapanlar, geriye dönük 5 yıl içinde fazla ödenen vergileri talep edebilirler.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...