Japon uzman depremi günler öncesinden bildi: Marmara ve çevresi için dikkat çeken uyarı

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Japon uzman depremi günler öncesinden bildi: Marmara ve çevresi için dikkat çeken uyarı

Gündem Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Türkiye, yeni haftaya depremle başladı. Öğle saatlerine doğru Bursa'da meydana gelen 5.1'lik depremin ardından büyük tedirginlik oluştu. Depremde olumsuz bir durum bulunmuyor ancak yaşanan bu sarsıntı korkuya neden oldu. Uzmanlar uyarılarını yapmaya devam ederken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwak, 3 gün önce katıldığı bir televizyon programında Bursa'nın da bulunduğu Marmara bölgesi için bir uyarıda bulundu. Moriwak, tek tek illeri sıralayarak yaptığı uyarıda İstanbul ve Bursa'yı da işaret ederek önemli açıklamalar yaptı. İşte detaylar...

Türkiye Bursa'da yaşanan 5.1 ve 4.5'lik depremler ile sarsıldı. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurdun bişrçok noktasında peş peşe depremler meydana geliyor. Adeta beşik gibi sallanan noktalardan biri de Bursa'nın Gemlik ilçesi oldu. Saat 10.42'de yerin 8.98 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin ardından vatandaşlarda tedirginlik oluştu. Yaralanan ve can kaybının olmadığı bu sarsıntı akıllara 'olası İstanbul depremi'ni akıllara getirirken uzmanlar ise Marmara için uyarılarını yineliyor. 

Bursa'da yaşanan peş peşe depremler için Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwakii, günler öncesinden bir uyarıda bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te katıldığı bir programda Marmara bölgesi için önemli açıklamalarda bulunan Moriwakii İstanbul ve Bursa'yı dördüncü bölge olarak göstermiş ve deprem için işaret etmişti. 

3 GÜN ÖNCE BURSA'YI DA İŞARET ETTİ: DEPREM OLDU

Deprem uzmanı Moriwaki, 3 yıl öcne İstannuL'daki Silivri depreminde yıkımların olduğunu, ardından birçok noktada sarsıntıların arttığını kaydederek son 3 senenin çok hareketli olduğunu belirtti. Moriwaki, Marmara bölgesini göstererek Bursa'nın olduğu yerleri işaret etti ve deprem uyarısında bulundu. BugünMoriwaki'nin gösterdiği noktadaki Bursa'da ise 5.1 ve 4.5'lik bir deprem meydana geldi. 

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin açıklamaları ise şu şekilde;

'Ben 32 senedir Türkiye'de çok deprem yok diye görüyordum. Ama 3 sene önce Silivri'de yıkımlar oldu. Elazığ'da 2 kere oldu. Elazığ'dan sonra Ege taraflarına gitti. Manisa, Muğla, İzmir... Daha sonra Kahramanmaraş ve Hatay. Bu 3 senede çok hareketli.

Türkiye'de Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası var. Bu kırmızı koyu kısım fay hattı. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmadı, deprem yoktu. Sadece Doğu tarafları değil Ege tarafının Batı Anadolu fay hattının olduğu yerde ara ara verebilir. Bu Kuzey Anadolu fay hattının 1939 Erzincan... Doğu'dan Batı'ya sıra sıra geldi.

HANGİ İLLERDE BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR?

4 tane var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.

Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz.

İkinci olarak; Elazığ'dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Va'a kadar.

Üçüncü; İzmir... Muğla'dan sonra İzmir'de deprem oldu. O depremi İzmir'in kendi fay hattı değil. Ege Denizi'ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara'dan önce de gelebilir. Ama 7'den fazla beklemiyorum 6.5 gibi söylüyorum.

Dördüncü bölge olarak; Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var.

'BU EN KÖTÜ SENARYO' 

Kabaca söylüyorsak 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. Silivri tarafı daha tehlikeli olabilir. Burada 6.8 olabilir. Bir kaç tane de 7 olabilir. Çok az ihtimal ama tamamen bir kerede kırıyorsa, bu en kötü senaryo, Erzincan depremi gibi 7.9 bir deprem olabilir. Bunun için hazır olmak lazım.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...