Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

A -
A +

GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ – 6 KİŞİLİK

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

 

Eskilerin “çömlek çatan” ya da “türlü kebabı” dedikleri, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında pek sık yapılan bu yemek çok lezzetlidir.

MALZEMELER

1 kg kuzu kol
(kemiksiz, kuşbaşı)
1 adet soğan
2 adet domates
1 adet patates
200 g yeşil fasulye
200 g bamya
2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 adet taze sarımsak
40 g tereyağı
100 g koruk ya da
ekşi üzüm
½ su bardağı
zeytinyağı
½ limon
½ su bardağı su
Tuz, Karabiber

HAZIRLANIŞI

Patlıcanlar aralıklı doğranıp tuzlu suda bekletilir. Bu arada fasulye ayıklanıp ikiye bölünür. Patates ve domatesin kabuğu soyulur ve iri küpler şeklinde doğranır. Kabak uzunlamasına dörde bölünüp 2-3 cm kalınlığında kesilir. Sudan çıkarılan patlıcanlar sıkılarak kurulanır. 2 cm kalınlığında dilimlenen patlıcanlar zeytinyağında kızartılır. Bamya ayıklanıp üzerine yarım limonun suyunu sıkılır. Sarımsak irice doğranır. Bütün malzemeler tuz, karabiber ve et ile karıştırılıp bir güvece alınır. Tereyağı ve suyu eklenir. Üzerine uzumu (koruğu) sıkılır. Güvecin kapağı sıkıca kapatılarak 220 derece ısıdaki fırında yaklaşık bir saat kontrollü pişirilir.

 

Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

FAVA

MALZEMELER

 

300 g kuru bakla
2 büyük kuru soğan
8 çorba kaşığı sızma
zeytinyağı
1 çorba kaşığı toz
şeker
½ litre su
1 demet dereotu
1 limonun suyu
2 adet kırmızı
soğan, Tuz

HAZIRLANIŞI

İster evlerde ister balık lokantalarında, fava aranan ve sevilen bir başlangıçtır. Dereotu saplarıyla süslenen, üzerine az sızma zeytinyağı dökülen, kimi zaman kırmızı soğan dilimleriyle güzelleştirilen fava hem hafi f hem de sağlıklıdır. Bir gün önceden suda bekletilen baklalar süzülerek bir tencereye koyulur. Dörde bölünen yemeklik soğanlarla su eklenerek iyice yumuşayıncaya dek pişirilir. El blender’ı ya da robot veya tel süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Tuz, şeker ve zeytinyağı konularak yaklaşık 3 ila 5 dakika pişirilir. Yarım demet dereotu ince ince kıyılır ve içine eklenir. Tadına bakıldıktan sonra bir kalıba dökülür. Buzdolabında 5-6 saat tutulur ve bir servis tabağına kalıp ters çevrilir. Sos için ayrılan limon suyu ve zeytinyağı çırpılarak üzerine dökülür. Kalan dereotu ve dilimlenmiş kırmızı soğan ile süslenerek servise sunulur.Adnan Şahin'den Ramazan sofrası

AĞIZLI KADAYIF

MALZEMELER

 

1 kg yassı kadayıf
750 g ağız şurubu
750 g şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon
suyu

HAZIRLANIŞI

Kadayıfların düz kısımları içte kalmak üzere birer çorba kaşığı ağız konarak kapatılıp servis tabağına dizilir. Bir tencerede şeker ve su ile kaynatılır. Limon suyu ilave edilerek kıvamlı bir şurup pişirilir. Soğuduktan sonra şurup ya kadayıfların üzerine dökülerek ya da yanında bir kâsede servise sunulur. Ağız yerine kaymak da kullanılabilir.

 

Not: Ağız, doğumdan hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütün kaynatılıp koyulaşarak kıvama gelmesiyle elde edilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.