Güneşin ve ateşin tadı: Adana Lezzet Festivali

Sesli Dinle
A -
A +

Torosların yemyeşil eteklerinden Akdeniz’e uzanan, iki mavi nehrin suları ile yıkanan bereketli Çukurova. Çukurova’nın kalbinde dünden bugüne, bugünden yarına büyüyen ve gelişen Adana. Toroslardan Çukurova’ya Akdeniz’e Adana… Tabiat ile insanın, gerçek ve hayalin böylesine uyum içinde besleyip geliştiği bir başka köşe yok dünyada. Kadim kültürlerin harmanlanmasıyla zenginleşen ve tarihin derinliklerinden gelen köklü bir geçmişe sahip Adana’da güneşin ve ateşin tadı vardır. Asırların damıttığı tatlar… Bu coğrafyada harman olanlar Adana kültürünü benimser ve yaşatır. Konukseverlik bu kentin yapı taşıdır. Bu kültür başka hiçbir yerde hayali bile kurulamayacak festivallerin mayasıdır. Adana’nın kültür ve sanata olan tutkusu, hayat biçimi, lezzeti ve neşesiyle eşsizdir. 7. defa düzenlenen Adana Lezzet Festivali, kent kültürünün güçlü bir parçası. Bu yıl program zengin, güçlü ve geleceğe tohumlar atan bir içerikle hazırlandı.” 

 

6-7-8 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmekte olan Adana Lezzet Festivali kendini böyle anlatıyor. Ürün çeşitlendirme kavramı turizm faaliyetleri içinde enteresan bir boyuta geldi. İşletmeler, şehirler hatta ülkeler birçok iç ya da dış rekabet şartlarına uyum sağlamak amacıyla çeşitli yöntemlerle turizm arzını artırma ve farklılaştırma yönünde gayret gösteriyor. Artık klasik turizm kaynakları rekabet için yeterli değil. Turistik ürün çeşitlendirilmesine gidilmesi gerekliliği artık kaçınılmaz. Ülkemizde birçok şehir valisinin, belediye başkanının korkarım anlamakta zorlandığı gastronomi ve turizm arasındaki ilişki, artık bütün dünyanın kabul ettiği net bir gerçek. Bu durumu anlayamayan ya da anlamayan yöneticileri çok açık bir şekilde beceriksizlik ve vizyonsuzlukla suçluyorum. İnandığınız konularda üstelemek ve ısrar başarının temel unsurudur. Yeterince uzun süre üstelerseniz, birilerini uyandırabilirsiniz en azından umudum bu yönde. 

MEDENİYETLERİN EV SAHİBİ

Konumuz ADANA LEZZET FESTİVALİ, Antik KİLİKYA bölgesinin en önemli şehirlerinden, Hititlerden Osmanlıya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetin beşiği. Diğer taraftan Anadolu, Mezopotamya ve Doğu Akdeniz arasında bir köprü ve dört mevsim hiç eksilmeyen güneşiyle tarih boyunca birçok medeniyetin kadim ev sahibi ADANA. Seyhan ile Ceyhan Nehirleri arasında uzanan kadim şehir. Kesinlikle söyleyebilirim Adana, ülkemizin en çok ses getiren gastronomi etkinliğini gerçekleştiriyor.  Kapsamlı içeriği, sürdürülebilirliği ve bütün ülkeye yayılan coşkusuyla gerçekten örnek bir model. Bence bu tür organizasyonlar halktan kopuk olmamalı, salonlara sıkışmış monolog formlardan çıkıp halkla bütünleşmeli. Ancak bunu yaparken de gereken disiplin, düzen, şıklık gibi kavramlar atlanmamalı. ADANA LEZZET FESTİVALİ tüm bunları başaran, sürdürülebilir bir festival. Bir şehir, yöneticisine inanırsa arkasından yürüyor. İnanıyorum ki Adana; Sayın Vali YAVUZ SELİM KÖŞGER önderliğinde, aynı tutarlılık ve kararlılıkla çok daha özel işlere imza atmaya devam edecek. Lezzet Festivali, Adana Valiliği öncülüğünde Büyükşehir Belediye Başkanı ZEYDAN KARALAR ve bütün ilçe başkanları desteğiyle tam bir imece usulü ile yürütülüyor. Organizasyon sorumlusu HALUK ÖZSEVİM ve içerik sorumlusu EBRU KORALİ’nin dikkatli ve hassas çabalarıyla çok özel ve örnek bir festival.  Açık yüreklilikle söyleyebilirim ki çok fazla festival takip etmem ama nerede ise her yıl Adana Lezzet Festivali’ne bir şekilde katılmaya çalışırım. Çünkü bana göre ülkemizde YEMEK, TABİAT VE İNSAN üçgeninde böylesine uyum içinde bir başka gastronomi festivali yok. Kadim kültürlerin harmanlanmasıyla zenginleşen ve tarihin derinliklerinden gelen köklü birikime sahip Adana’da festival işte böyle oluyor. Çünkü şehrin görgüsü ve hayat kalitesi de doğal olarak bu tür organizasyonların başarısında rol oynuyor.  

HEDEFE ULAŞILMIŞ BAŞARI HİKÂYESİ

Adana Lezzet Festivali giriş hikâyesindeki şu cümle çok doğru; Adana lezzetlerinde “GÜNEŞİN VE ATEŞİN TADI” var. Elbette gastronomi turizminin hiç olmadığı kadar popüler olduğu bu günlerde, etkinlik sayısının artması sevindirici ancak çoğu gastronomi festivali saman alevi gibi… Uzun vadeli bir stratejiyle hareket edilmeyen, kent esnafına kalıcı katkı ve gastronomi markalaşmasına faydası bulunmayan şovlara  dönüştürülüyor. Ne yazık ki gerçek amacına da ulaşamıyor. Giderek gelişen ve güçlenen ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ çıtanın sürekli yukarı taşındığı önemli bir GASTRONOMİ etkinliği. Başarmanın formülü ZAMAN, STRATEJİ, PAYDAŞLAR ve ORGANİZASYON BECERİ VE MANTALİTESİ.  Son söz hedefleri arasında başarılı olma felsefesi bulunan kuruluşlar için, kesinleştirilmiş amaçlar vardır. Bu amaçlar kesinleşmiş bir plan ve üzerinde iyice düşünülmüş bir stratejiye sahip olmaktan gelir. Ancak; bir strateji, amaçlanan değer ve hedef elde edilene dek başarı olarak sayılmaz. ADANA LEZZET FESTİVALİ 7. yılında hedefine ulaşmış bir başarı hikâyesidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.