Unutulan değerlerimizi 2024'te hatırlayalım

A -
A +

Yeni yıl ile birlikte kültürümüze sahip çıkalım, unutulan değerlerimizi hatırlayarak yerel ürünlere destek verelim. Çünkü unutmak yitirmektir! Hepimizin tüm hayali mutlu, sağlıklı yeni yıl…

 

 

 

Yeni yıl hakkında bir iki küçük hatırlatmayla başlamak isterim. MÖ 2000’li yıllarda Mezopotamya’da, ilkbahar ekinoksundan sonra görülen ilk YENİ AY, yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Günümüzde de “Nevruz Bayramı” olarak süren bu kutlamalar, bazı kaynaklara göre 4 bin yıl kadar önce Babil’de 11 gün sürüyor. Roma İmparatorluğu’nun dağılmasının ve Hristiyanlığın Avrupa’da yayılmasının ardından Noel ve Paskalya gibi dinî bayramlar, yeni bir yıla başlangıç olarak kabul görmüş. 25 Aralık’taki Noel veya mart ayının sonlarındaki Paskalya uzun bir dönem bazı Hristiyan Avrupa ülkelerinde yılbaşı olarak sayılmıştır. YANİ DÜNYA GENELİNDE YENİ YIL ASLINDA 24-26 ARALIK GÜNLERİ ARASINDA KUTLANIR... Gelin biz yeni yılı kutlamak yerine yeni yılı karşılamak diyelim. İslamiyet öncesi Türk Mitolojisi YENİ YIL VE ÇAM AĞACI süslemesine geniş bir yer ayırıyor ve bunun eski çağlardan beri İslamiyet öncesi bir Türk geleneği olduğunu ortaya koyuyor. Bu konu oldukça uzun aslında yapılması gereken ise basit. Sağlık ve huzurla kendimizden başlayarak ailemizi, çevremizi, şehrimizi, ülkemizi ve dünyayı daha yaşanır kılmak adına yapılması gerekenlere odaklanmak.  Her yeni yılı, lütfen abartmadan sevdiklerimizle karşılayalım.

 

MAALESEF YAŞAYARAK ANLIYORUZ

 

Tüm insanlar yeni yıla farklı beklentilerle girer. Yeni bir yıldan şüphesiz sağlık, huzur, başarı, para ve aşk beklentileri çoğalır. İstekler kişiden kişiye farklılık gösterir, şu veya bu şekilde maddi, manevi büyük ya da küçük herkesin dilekleri olur. Ama unutmayın 31 Aralık da aslında her gün gibi bir gündür, bizim kattığımız anlam kadar değerli olur. Adına gelişme denen ama sadece kolaylaşma sağlayan yeni hayat biçimlerinde mutlulukları azalmış, aidiyet duyguları yok olmuş insanların azaldığını görmek en büyük dileğim. Birçok alanda yaşanan yok ediş ve yok oluş mutfak penceresinden bakıldığında daha çarpıcı bir hâl alıyor. Toprakla ilişkisini kesen insan, sağlıklı beslenme arayışları içerisinde neleri kaybettiğini maalesef yaşayarak anlamaya başlıyor. Anadolu kadınlarının, anaların, nenelerin pişirdiği çocukların ve torunların ismini dahi bilmediği zengin kültürümüzün lezzetleri hayatımızdan bir bir kaybolup gidiyor. Bir şeyler yapmak mümkün mü evet, üstelik çok da basit. Bugün, yarın öğlen ya da akşam yiyeceğin yemeği sorgulayarak başla mesela… Paketlenmiş bol reklamlı gıdalardan uzak dur. Yemeklerde kullanılan yağı ve eti sorgula?  Kendi ülkenin geleneksel ürünlerine sahip çık. Anadolu’nun bilinen on iki bin yılın derinliğinde oluşturduğu zengin mutfağa daha çok ilgi duy. BAKIN BU BİR KAMPANYA ÇAĞRISI DEĞİL. BU KENDİN OLMA VE SAĞLIKLI YAŞAMAK ADINA YENİ BİR YIL İÇİN ÖZEL BİR ADIM.

 

KAHVENİN KIRK YIL HATIRI VAR

 

Yeni bir yılın heyecanı içinde daha güçlü bir ülke için bir daha düşün. Yediğin yemekle sadece karnını doyurmuyorsun sana ait topraklarda ÇİFTÇİLİK YAPANLARA KATKI VERİYORSUN unutma. Kahvaltı sofranda ülkemizin yüzlerce peynirinden birini bulundur, salam ya da sosis yerine halis sucuk ye. Katkısız bastırma (pastırma) tüket, bil ki bu ülkede HAYVANCILIK YAPAN İNSANLARA KATKI VERMİŞ OLACAKSIN. Dünyada kırk yıllık hatırı olan başka bir kahve var mı? İtalyan ya da Amerikan kahveleri içerken arada bir de olsa KIRK YILIN HATIRINA TÜRK KAHVESİ İÇ. İki kere pizza yerine arada bir ülkemizin her yöresinde başka bir lezzet olan CANIM GİBİ PİDE DENE, günde ya da haftada bir kutu meşrubat yerine BİR ŞERBET ya da AYRAN İÇ. Göreceksin daha lezzetli ve sağlıklı. Spagetti yerken arada bir ERİŞTEYİ hatırla, ravioli yerken PİROHİ ya da MANTIYI unutma.  Bu liste uzatabilir, sayfalar dolusu yazabiliriz ama siz bir düşünün çok mu zor bunları yapmak?

GELECEK HER ZAMAN YERİNDE

Gelin 2024 yılını kendi yılımız yapalım. Birilerinin ülkemiz için bir şeyler yapmasını beklemek yerine biz de yapalım. 2024 bizim ve ülkemizin yılı olsun. Çocuklarımızın bu güzel ülkede sağlıklı, mutlu yaşamasına ve güzel ülkemizin hak ettiği yere gelmesine katkı verelim. Değerlerimizi unutmayalım, çünkü unutmak yitirmektir!  2023 bitiyor ve 2024 geldi daha çok sahip çıkalım zira sıradanlığı aşmanın en kolay yolu kendin olmaktır. BİLİRİZ Kİ HAYALLER OLMADAN BÜYÜK ŞEYLER YAPILAMAZ.  Hepimizin tüm hayali mutlu, sağlıklı yeni yıl. Çünkü hayatımızın geri kalanını orada bulacağız. UNUTMAYIN HER ŞEYİN YOK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ANDA BİLE GELECEK HÂLÂ YERİNDEDİR. Her yeni yıl geleceğin ilk adımıdır.  Doğallıktan giderek uzaklaşan yapaylaşmış bir dünyada en iyi ve güzel şeyleri umarak 2024 yılının bütün insanlara daha fazla iyilikler getirmesini diliyorum.

 

Unutulan değerlerimizi 2024'te hatırlayalım

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.