Turizme açılan pencere

A -
A +

Türk Mutfağı haftası etkinlikler kapsamında,

 

Geçen hafta ortasında Nevşehir’deydik.

Turizme açılan pencere
Güray müzesinden insan figürleri

 

 

"Anadolu’dakiler-Kapadokya Pazarı" tanıtımında.

 

Açılışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Hanım yaptı.

 

Sıfır Atık, Gönül Elçileri, Haydi Kızlar Okula Projeleri…

 

Başta olmak üzere birçok önemli projeyi himaye eden,

 

Nerede olursa olsun insani yardımları esirgemeyen,

 

Emine Hanım o kadar yoğun tempo ile çalışıyor ki…

 

Yorulmak bilmiyor, usanmak bilmiyor, sürekli koşuşturuyor.

 

Turizme açılan pencere

 

Bizzat tanıklık ettiğimiz bu projede de onun imzası var.

 

Ürgüp’te muhteşem bir organizasyonla karşılaştık.

 

Turizmi tetikleyen vadileri, peribacalarıyla…

 

Kendimizi Masallar Diyarında hissettik âdeta…

 

 

Turizme açılan pencere
Topraktan doğan sanat seramik ustalığı

Anadoludakiler Projesi üç ayak üzerine kurulu:
Toprağın verimliliği Bereket’le

 

Mutfağımızın zenginliği Birikim’le

 

Usta ellerin mahareti ise Beceri temasıyla anlatılıyor...

 

Türk mutfağı dünya için cazibe merkezimiz.

 

Turist çekmek için motivasyon kaynağımız.

 

Gastro-diplomaside büyük gücüz... Kıymetini bilelim yeter ki..

Turizme açılan pencere
Ürgüp’e has mayalı ekmekler lezzet deposu

Emine Hanım, Türk Mutfağının…

 

Sadece Lezzetler Dünyası olmadığını,

 

Aynı zamanda değerler manzumesi olduğunu…

 

Çok yerinde güzel tespitlerle vurguladı:

 

"Tencerede ağır ağır pişen yemek, insana hayatın aceleye gelmeyeceğini fısıldar. Sabrı ve emeği, hayatın merkezine alır. Sirkeler, turşular, reçeller, hoşaflar gibi ürünler, birer tekamül hikâyesidir. Tencerede karıştırılan yemeğe dualar eşlik eder. Yemeğe besmeleyle başlamak, şükürle bitirmek, manevi bir eğitimin temelidir. Yiyeceğe nimet ve rızık nazarıyla bakınca her lokma şifa olur."

Turizme açılan pencere
Emine Hanım yoğurda maya çalarken

Aile arasında yenilen yemeğin hazzını da dile getirdi:

 

"Aile sofraları, muhabbetimizi artıran, bağlarımızı kuvvetlendiren, birbirimizin dertlerinden, sevinçlerinden haberdar olduğumuz meclislerdir. Unutmayalım ki, sofranın kendisi, ruhun gıdası, gönlün şenliğidir. Böylesi sofralarda birbirine kenetlenen ailenin manevi bağışıklığı artar, olumsuz dış etkilere karşı korunur."

 

Projenin sahibi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da teşekkürü hak eden isimler…

 

Turizme açılan pencere

 

Onları da anmadan geçmeyelim, çok emek verdiler bu projeye…

 

     ***

 

İki not daha düşelim isterseniz…

 

Tanıtıma ev sahipliğini Kapadokya Üniversitesi yaptı.

 

Memleket sevgisini, genç nesillerle buluşturan,

 

Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli aydınlarımızdan …

 

Merhum Alev Alatlı’nın kurduğu üniversite.

 

Gastronomi alanında da eğitim veriyor.

 

Mütevelli Heyeti Başkanı kızı Funda Aktan…

 

Emine Hanımın, annesini zikretmesinden dolayı çok duygulandı.

 

Konuşmakta zorlandı, heyecanlandı.

 

Turizme açılan pencere

 

Diğer notumuza gelince…

 

Yoğurt kültürel mirasımızın olmazsa olmazlarından.

 

Emine hanım Yoğurt Uygarlığı kitabını kaleme alan, Süleyman Dilsiz’le birlikte yoğurt da mayaladı.

 

Umarım kıvamında tutmuştur.

 

Turizme açılan pencere

 

Her ürünümüzü sahiplenen…

 

Yunan komşularımıza buradan duyuralım.

 

Boşu boşuna gelin güvey olmayın.

 

Döner de bizim yoğurt da…

 

 

 

Akif Bülbül'ün önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.