Toplum kesimleri ve İsrail destekçiliği

A -
A +

Tüm dünyada İsrail’in HAMAS’ı cezalandırma bahanesiyle Gazze’de ve Batı Şeria’da yaptığı saldırılar hakkında iki kanaat grubu var. Birincisi İsrail’i, ikincisi Filistinlileri destekliyor. İlk kanat İsrail’in yaptığının haklı ve meşru olduğunu, ikinci kanat ise İsrail’in yaptıklarının gayrimeşru olduğunu, ahlak dışına çıktığını ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini düşünüyor.

 

Müslüman ülkelerde dahi birinci kanatta yer alan insanlar var. Bilhassa bazı devletlerin başlarında bulunan kimseler... Mesela bu bakımdan Mısır ve Ürdün devletlerinin idarecilerinin ne yaptığı ve ne düşündüğü sorgulanabilir. Halk katlarında ise hem Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde hem de hemen hemen tüm dünyada ikinci kanat ciddi bir varlık göstermekte ve gitgide genişlemekte.

 

Türkiye’de durum ne? Türkiye, nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan bir ülke. Ancak, bizdeki İsrail sempatizanlarının ve destekçilerinin oranının diğer Müslüman ülkelerdekine göre çok daha geniş olduğu rahatlıkla görülebilir. Bu çerçevede bir tespit yapmak icap ederse ülkemize âdeta bir blok hâlinde İsrail’e destek veren çeşitli kesimler var. Bunların başında Kemalistlerin ve İslam’dan etkilenmemiş Türk milliyetçilerinin yer aldığını söylemek onlara haksızlık yapmak anlamına gelmez. Türk sosyalistlerinin de İsrail’e bir anlamda destek olduğu belirtilebilir. Kürt milliyetçileri ise bu desteği İsrail zulmü karşısında neredeyse tamamen sessiz kalmakla sağlıyor. İstisnaları elbette var ve mümkün olmakla beraber, takip edebildiğim kadarıyla, adı geçen kesimler, çoğu zaman açıkça, doğrudan doğruya ve bazen de “HAMAS’ın yaptığının sırası mıydı, İsrail’in büyük tepki göstereceği ve Filistinlilere çok zarar vereceği belli değil miydi” şeklindeki dolaylı argümanlarla İsrail’e destek veriyor.

 

Bu, üzerinde düşünülmesi ve izah edilmesi gereken bir durum. Neden Müslüman bir ülkede milyonlarca insan Müslümanlara yapılan zulümlere ve baskılara destek veriyor? Dahası, bırakın Müslümanlığı veya başka dinlere bağlı olmayı, genel insani değerler açısından da İsrail’in yaptıklarının kınanması gerekmez mi? Nitekim değişik ülkelerde Müslüman olmayan milyonlar bunu yaparken ülkemizdeki bu kesimlerin ya İsrail’e açıkça destek vermesinin ya da katliam karşısında sessiz kalmasının sebepleri neler olabilir?

 

Sanırım bir sebep Araplara karşı duyulan ön yargı ve bunun yol açtığı düşünceler. Buna göre, Araplar hem Türklere ihanet etmiş hainler hem de diğer ırklara nispetle daha aşağı varlıklar! Bu istikametteki sözleri ve bu hastalıklı anlayışı tahrik ve teşvik eden tavırları faşist partilerin sıradan mensuplarının ve lider kadrolarının açıklamalarında ve hareketlerinde her gün görmek mümkün...

 

Bir diğer sebep, İsrail’in Batı medeniyetinin bir parçası olarak görülmesi. Bu çerçevede, örneğin, Yahudilerin kazandığı Nobel ödülü sayısına ve Yahudi bilim insanlarının buluşlarına, sanki bunlar İsrail katliamını meşrulaştırabilirmiş gibi, işaret edilmekte. Araplar ise, tam tersine, medeniyetten uzak, ilkel hatta barbar bir halk sayılmakta. İlginçtir, mesela, aslında sadece şekilde -kılık kıyafette, içki içmede, yaşama biçiminde- Batıcı olmasına ve Batıyı Batı yapan -din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, anayasal yönetim, sivil toplum, sınırlı ve sorumlu devlet gibi- tüm temel değerleri reddetmesine rağmen Kemalist kesim de kendisini Batıyla, uygarlıkla iç içe görmekte. Bu durumda binlerce Filistinlinin vahşi şekilde katledilmesi onlar için önemli bir problem teşkil etmemekte.

 

Bu tavrın bugünden yarına değişmesi pek mümkün görünmüyor; çünkü söz konusu kesimler dünyaya akla ve mantığa dayalı analizlerle muhakeme ve karşılaştırma yaparak bakmak yerine devamlı ezberlerini tekrarlıyorlar. Oysa Filistinlilerin kurtuluş mücadelesi ile Türk kurtuluş mücadelesi ve

 

Kuvâ-yi Milliye arasında büyük benzerlikler var. İsrail destekçilerinin bu gerçeği de görememesi çok ilginç.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.