Türkiye’nin Libya’da ne işi mi var?

A -
A +
Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da güvenlik ve askerî iş birliği mutabakat muhtırasının onaylanması TBMM’den geçti. Bu çok önemli bir antlaşma. İçeriğine de ayrıca bakmak lazım. 
Mutabakat Muhtırası, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askerî tıp ve sağlık hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askerî hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleki gelişim amaçlı personel değişimi, misafir personel, danışman veya birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler, askerî tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor.  
Bundan 20 sene önce yukarıda yazdığım Mutabakat Muhtırası’nı Türkiye için düşünmek imkânsızdı. Şimdi ise rahatlıkla yapılıyor. Türkiye dış politikada artık aktif olarak var. 
Katar, Somali, Balkanlar, Myanmar vb. Türkiye’nin etkin olduğu yerler. Katar’la askerî iş birliğimiz var. Somali’de aktif olarak varız. Balkanlar’da varlığımız hissediliyor. 
Başkanımız Erdoğan yönetiminde dış politikada önemli işler yapılıyor. Askerî, siyasi olarak etki gücümüz giderek artıyor. Bunun en son örneği Libya. Libya ile yapılan anlaşma Akdeniz’deki durumu da etkileyecek. Bölgedeki tüm dengeleri değiştirecek. Nitekim bu hamle Mısır’ı kızdırdı. 
Mısır yönetimi, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti arasında imzalanan mutabakat muhtıralarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine başvurdu. Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonunun haber sitesine göre, Mısır yönetimi BMGK'ye yazılı müracaatta bulunarak, Türkiye ile Libya'daki UMH arasında imzalanan anlaşmaların, Konseyin 2011'de kabul ettiği "Libya'nın batısındaki milislere silah verilmesi" konulu 1970 sayılı kararına aykırı olduğunu öne sürdü.
Demek ki Türkiye'nin Libya hamlesi birilerini üzdü. Mısır’ın tepkisini Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi de okumak mümkün. Çünkü Türkiye haklı olarak darbeci Sisi’yi onaylamıyor. Sisi’nin arkasında Suudiler ve BAE var. Bu iki devletin Türkiye’ye olan tavrı da belli. 
Bütün bunlara rağmen muhalefet "Libya’da ne işimiz var?" diyor. Büyük devlet olmak biraz da budur. Amerika, Rusya nasıl başka yerlerde askerî varlığını gösteriyorsa biz de göstermeliyiz. Artık Akdeniz ve Orta Doğu’da varız ve bizsiz hiçbir şey olmaz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.