Modaya uydu, SUV'daki yarışa Captur'la katıldı

A -
A +

Crossover veya kompakt SUV olarak adlandırılan 'yüksek otomobiller' arasındaki yarış, peşpeşe pazara giriş yapan yeni modellerle daha da kızışıyor. Renault'nun 2011 Cenevre Otomobil Fuarı'nda ilk defa tanıttığı Captur, 41.990 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışa sunuldu. Captur, Nissan Juke, Peugeot 2008, Opel Mokka, Ford EcoSport ve Chevrolet Trax gibi modellerle yarışacak. İspanya'daki Valladolid tesislerinde üretilen Captur, tıpkı Clio 4'teki gibi müşterinin tercihine göre sayısız renk ve aksesuvar paketlerine sahip olacak. Clio ile aynı platformu paylaşan Captur, 4.12 metre uzunluğunda, 1.77 metre genişliğinde ve 1.57 metre yüksekliğinde. Tercihen 16 ve 17 inçlik jantlarla sunulan aracın yerden yüksekliği ise 200 milimetre. Captur'da, 0.9 litrelik 90 HP turbo benzinli motor, 100 km'de 4.9 litre tüketirken, 1.2 Turbo EDC 120 HP otomatik ise 5.4 litrelik tüketime sahip. Dizel 90 HP 1.2 dCi motor ise 100 km'de 3.7 litrelik yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor. Araçta basit ama kullanışlı çözümler dikkat çekiyor. Örneğin, koltuk kılıflarının sadece oturulan ve yaslanılan yerleri fermuarla ayrılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabiliyor. Aracın ön ızgarasında ise motorlu kapakçıklar bulunuyor. Soğuk havalarda kapanan, sıcak havalarda açılan bu kapakçıklar sayesinde en mükemmel motor ısısı ayarlanarak yakıt tasarrufuna katkı sağlanıyor. 


 
 
RENKLER HER ZEVKE GÖRE
Captur'un  iç mekânı yeni Clio'ya benziyor. Keskin tonlardaki farklı renkler, her zevke göre kişiselleştirme özellikleri, internet teknolojileri ile dikkat çeken iç mekânda, 377 litrelik bagaj hacmi kızaklı arka koltukların katlanmasıyla 455 litreye kadar çıkabiliyor. Öne çıkan yeniliklerden biri de 11 litrelik hacme sahip 'çekmece tipi' torpido gözü. Araçtaki ön yüz çıtaları, sis farı çerçeveleri, yan kapı altı çıtaları ve arklı jant renkleri, kullanıcının zevkine göre belirlenebiliyor.

 
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, önümüzdeki dönemde crossover modellerde rekabetin daha da artacağına dikkat çekti.

Dizel-otomatik sonbaharda
Bütün otomatik versiyonlarda çift kavramalı EDC vites kutusunun bulunduğu Captur'un, 90 HP'lik 1.5 dCi EDC versiyonu sonbaharda Türkiye pazarına sunulacak. Bu seçeneğin tamamlanmasıyla birlikte, pazarın bu sınıfta kıyasıya bir rekabete sahne olması bekleniyor. Son dönemde crossover ismi verilen bu sınıftaki araçların satışı artarak devam ediyor. Avrupa'da 2012 senesinde yaklaşık 257bin crossover satıldı. Bu yıl ise pazar payının ikiye katlanıp %14'e çıkması bekleniyor.

 
YENİ 2008 SONBAHARDA GELİYOR
Bu da Peugeot'nun SUV'u

Hafif arazi şartlarına uygun, yüksek otomobiller yarışına Peugeot da yeni modeli 2008'le katılıyor. 2008, teknolojik özellikleriyle öne çıkıyor

Peugeot'nun ilk kompakt şehir SUV modeli 2008, 2013 yılının bahar aylarında Avrupa pazarında, yaz sonunda ise Türkiye pazarında satışa sunulacak. Yeni model, 208 ile başarılı şekilde başlatılan ürün atağı dinamiği içinde yer alıyor. Peugeot 2008, 1.2L VTi 82hp, 1.6L HDi 92hp ve 1.6L VTi 120hp olmak üzere 3 motor seçeneği, manuel ve otomatik versiyonları ile Türkiye'de satışa sunulacak. Yeni modelde, markanın yenilikçi sürüş mahalli stratejisini teyit eden küçük direksiyon simidi ve göz hizasına konumlandırılan gösterge paneli dikkat çekiyor. Park manevralarını otomatik hale getiren Park Assist donanımı şehir içindeki yolculukları kolaylaştırıyor. Grip Control çekiş sistemine sahip olan araçta yolun özelliğine göre sürüş modu seçiliyor. Çok yönlü ve esnek sistem, ön tekerlekler üzerinde etki ederek karşılaşılan zemine uyum sağlıyor ancak kontrolü sürücüye bırakıyor. Sürücü her an bu akıllı donanımın Standart moda göre çalışmasına karar verebiliyor ya da orta konsolda bulunan düğme ile 'Kar, Arazi, Kum, ESP Off' gibi modları seçebiliyor. Park Assist sisteminde ise sürücü, dokunmatik ekran üzerinden yolun solunda mı yoksa sağında mı park etmek istediğine karar vererek yapılacak manevra türünü seçiyor ve araç kendi kendine park ediyor.

 
KENDİ SINIFINDA AVRUPA LİDERİ
2013'te her 100 saniyede bir YENİ FIESTA satıldı

Ford Fiesta yılın ilk çeyreğinde Avrupa'da 77 bin 800 adetlik satışa ulaştı. Türkiye'de ise rakam 4 ayda 5.400 oldu

Türkiye'nin son üç yıldır sınıfının en çok satan modeli olan Fiesta, yılın ilk çeyreğinde Avrupa'da da en yakın rakibinden 14 bin adet fazla satarak 77 bin 800 adetlik satış rakamına ulaştı. 2013 yılının ilk çeyreğinde her 100 saniyede bir Fiesta satın alındı. Avrupa pazarında hem kendi segmentinin en çok tercih edilen modeli, hem de bütün otomobil modelleri içinde ikinci en çok satan model olan Fiesta'nın bu satışlarının dörtte biri Ford'un 1.0 litrelik EcoBoost motora, yüzde 60'ı SYNC ve Acil Yardım Desteği'ne sahip. Buz beyazı ise en çok satan renk oldu. Yeni Fiesta, Türkiye'de yılın ilk 4 ayında yaklaşık 5 bin 400 adet satış rakamına ulaştı. Türk müşteriler ise ağırlıklı olarak yüksek yakıt ekonomisine sahip 1.5L 75 PS gücündeki dizel motor seçeneğini tercih ettiler.

 
TEKNOLOJİSİ DE KENDİ DE YENİLENDİ
SUPERB, hem daha az tüketiyor hem daha akıllı

Yakıt tüketimi %20'lere kadar azaltılan yeni sedan, otomatik park ve güneş enerjisi sistemleriyle dikkat çekiyor

Skoda model yelpazesinin "amiral gemisi" Superb makyajlandı. İç mekânı yeniden geliştirilen Superb, yenilikçi teknik özelliklere kavuşurken, yüzde 19'a varan oranlarda daha düşük yakıt tüketimi sunuyor. Temmuz ayının son haftası itibariyle Türkiye'de satışa sunulacak olan Superb'te, 4 benzinli ve 3 dizel motor seçeneği yer alıyor. Benzinli motor seçenekleri 125 HP'lik 1.4 TSI ile başlayıp, en güçlü seçenek olan 260 HP'lik 3.6 lt FSI'a kadar uzanıyor. 6 veya 7 ileri DSG şanzıman seçenekleri bulunurken, sedan ve combi'de 4x4 alternatifi de bulunuyor. Superb'de sunulan 1.6 TDI motor Türkiye'ye özel olarak DSG şanzıman kombinasyonuyla üretildi. Superb, manuel viteste 4.5 litre , 1.6 TDI 105 HP DSG şanzımanlı versiyon 4.6 litrelik tüketim sunuyor. Ayrıca Superb'te kullanılan 2. Nesil Otomatik Park Yardımcısı, dik olarak ve geri manevrayla da park edebiliyor. Superb sedanda entegre güneş paneli bulunan elektrik kontrollü bir sunroof da bulunuyor. Araç güneş enerjisiyle çalışan vantilatör sayesinde içerisini serinletiyor.

 
VOLVO yeni nesil motora odaklandı
Volvo, yeni, yüksek verimli dört silindirli motor ailesinin ilk versiyonlarının üretimine başlıyor. Yeni VEA ailesi motorlar, İsveçli mühendisler tarafınan geliştirildi. Silindir hacmi düşürülmüş dört silindirli motorlar, günümüzün altı silindirli motorlarından daha güçlü olmakla birlikte, mevcut dört silindirli motorlardan da daha az yakıt tüketimine imkân tanıyor. Benzinli ve dizel yakıtlı olacak yeni motorlar, 2013 ve 2015 yılları arasında tanıtılacak. VEA ailesinin ilk versiyonları, 2013 sonunda Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 ve S80'e uygulanmış olacak.

17 milyon aracın 4'te 1'i sigortasız 
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafikte, sigortasız ve muayenesiz olarak seyahat eden dört milyon araç sahibine Emniyet Genel Müdürlüğünce mektup gönderildiğine dikkat çekti. Zorunlu sigortada fiyatların yüksekliğine dikkat çeken Palandöken, "Zorunlu olduğu için trafik sigortalarının fiyatlarının serbest olarak belirlenmemesi gerekir. Bu fiyatları kesinlikle devlet vatandaşın ödeyeceği gücü oranında belirlemelidir. Sigorta ve araç muayene ücretleri halkımızın geliri ile orantılı olursa herkes sigortasını ve aracının muayenesini yaptırır, kimse de zarar etmez" dedi. Muayenesi geciken araçlara aylık yüzde 5 oranında ceza kesildiğini de hatırlatan Palandöken, "Yıllık enflasyonun yüzde 6.2'lere düştüğü, yıllık faizin yüzde 4.6'lara gerilediği bir dönemde bu ceza insafsızlıktır" diye konuştu. İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.