Bütün dünyanın canı yanacak!..

A -
A +

Gazze’de 700 günü aşkın süredir devam eden soykırım karşısında meşruiyetini kaybeden küresel kurumlar kendi geleceğine çözüm ararken, İsrail'in ambargosunu kırmak ve Gazze'ye insani yardım koridoru açılmasını sağlamak için sorumluluğunu Akdeniz'e açılan 50'den fazla teknenin yer aldığı Küresel Sumud Filosu'na bıraktı.

 

İsrail’in “Gazze ablukasını” kırmak için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na hava araçlarıyla saldırıda bulunması üzerine İtalya ve İspanya’nın filoya destek için donanma gemisi gönderme kararı alması Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin New York’taki tüm oturumlardan daha caydırıcıdır.

 

İsrail, Sumud Filosuna fiziki bir engelleme yaparsa filonun paydaşı bütün ülkeler Gazze’deki mağduriyetin ortakları olacaktır. Bütün dünyanın canı yanacak. Bunda sonra söylenecek söz “Hiçbir mazeret kalmadı” olacaktır.

 

İsrail’in Filo karşısında teslimiyetçi bir duruş göstermesi güvenilir bir barışın temelini oluşturabilir. Ancak bu kabul geride kalan süreçte İsrail’in işlediği cinayetlerin sorumluluğunu kabul etmesi ve bölgedeki harita hayalinden vazgeçmesi anlamına geleceğinden İsrail bu maliyetin altına girmeyecektir.

 

Filo kadroları bölgeye girdiğinde geride kalan süreçte medya üzerinden katliamları izleyen önemli bir kitle, Filo kadroları katliam bölgesinde İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri sürdürdüğü saldırılar sonucu yaşanan insani kriz ile yüzleşecek. Ateşin ismini duyanların ateşe girmesi gibi...

 

Baskı altında kalan İsrail Gazze’deki katliamların durdurulması için BM Güvenlik konseyine sunulan ateşkes tasarılarını 6 kez veto eden ABD’ye sığınacaktır.

 

ABD İsrail’in beklentilerini karşılıksız bırakmıyor. Beyaz Saray’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Trump’ın önceliği “Her geçen gün daha da yalnızlaşan İsrail’i” yalnızlıktan kurtarmak için savaşı acilen bitirmek.

 

“Harika görüşmeler yaptık, bir anlaşma yapmaya çok yakınız. 20 canlı rehine 30 da ölü rehine var. Hepsini kurtarmak istiyoruz” diyen Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 65 bin 419 masum ve 167 bin 160 yaralı Filistinliden bahsetmiyor.

 

Trump’ın Gazze planını(!) desteklemek için İslâm ülkelerinin liderleri de İsrail’in Gazze’nin bazı bölümlerini işgal etmemesi ve yerleşim yerleri inşa etmemesi için güvence istemişler. “Gazze’de olana teslimiyet” ya da ev yanarken bahçe duvarlarını boyamak gibi bir şey…

 

Gazze’de yaşanan felakete “yeter” demesi beklenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu, yaşattığı hayal kırıklığı ile tarihteki yerini alacak. Gazze’de bundan sonra yaşanacak olanları Küresel Sumud Filosu üzerinden yaşananlar belirleyecek.

 

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunu gündemine bile almayan İsrail, Sumud Filosuna tehditler yağdırmaya devam ediyor. Cinayetlerinin kameralardan farklı olarak insanların katliam mekânlarında izlemesinin sonuçlarından duyduğu korku ile “Aktif çatışma bölgesi” dediği “Aktif Cinayet Bölgesine” girilmesine izin vermeyeceklerini açıklıyor.

 

Gazze’ye doğru ilerleyen küresel Sumud Filosu’ndaki vatandaşlarına destek için İtalya yeni bir askerî gemi görevlendirdi.

 

ABD’deki BM Genel Kurulunda düzenlenen “Filistin meselesine çözüm bulunması” konulu uluslararası konferans sonrası Fransız Büyükelçiliğine giderken New York’ta yollar kapatılınca sokaklarda beklemek zorunda kalan Fransa Cumhurbaşkanı Macron Başkan Trump’ı telefonla aramış,

 

Macron “Bil bakalım ne oldu? Şu anda sokakta bekliyorum; çünkü her yer senin için kapalı!” demiş.

 

Gazze’ye giden yollar kimin için kapalı?.. SUMUD Filosu’nun zorladığı kapıların açılması bütün dünya için bir umuttur… Aksi durumda bütün dünyanın canı yanacak!..

 

 

 

Hikmet Köksal'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.