Bu bir rüya mı?

A -
A +

Borsadan çıkan yatırımcıların sayısı kimseyi korkutmadı. Zira bunların %90’lık bölümü 1.000 lira ile 5.000 lira arasındaki hesap sahiplerinden oluşuyor. Yani çok küçük yatırımcılar, yüksek faize dayanamadılar. Oysa borsada 100 bin lira ve yukarısındaki hesap sahipleri durumlarını koruyor. Bu hafta iki süper gelişme var. Birincisi 11 Ocak Perşembe günü Merkez Bankasının, "Yatırımcı Günleri"nin ilkini New York'ta düzenlemesiyle başlayacak. Başkan Hafize Gaye Erkan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu toplantıda büyüklükleri 50 trilyon doları bulan dev yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilciye Türkiye’deki fırsatları anlatacak, uygulanan politika konusunda garanti verecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimine desteğinin tam sözünü aktaracak…

 

12 Ocak Cuma günü Moody’s, kredi notumuzu arttırarak bombayı patlatacak. Buna adım kadar eminim zira şu anda Moody’s Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında tutuyor. Oysa Standard and Poor’s ile Fitch 5 kademe altında. Durum eşitlenecek. 25 Ocak toplantısında Para Politikası Kurulu faizde son noktayı koyduktan ve sıkı para politikasının sona erdiğini ilan ettikten sonra yabancı akışı hızlanacak. Endeksin yerel seçimlere kadar kademeli olarak 9 bin puana ulaşacağını tahmin ediyorum... Yılın ilk yarısında yüksek enflasyonun devamı dolayısıyla, enerji, iletişim, demir çelik, gayrimenkul ve perakende sektörleri prim yapacak. Yılın ikinci yarısında ihracatçı şirket hisseleri ile faizlerin düşüşe geçmesiyle bankalar yoğun talep görecek.

 

Yabancı yatırımcılar, 29 Aralık haftasında net 39,9 milyon dolarlık hisse senedi ve 5,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi aldı. İşlem hacmindeki büyük azalma yılın son tatil haftasından kaynaklandı. Yabancılar, son 9 haftada 1 milyar 942 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Böylece geçen sene hisse senetlerindeki toplam alım ise yaklaşık 1 milyar 389 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2005 yılında %66 ile rekor düzeye ulaşan yabancı yatırımcıların payı bugün %28’lerde. Ama yılın ilk çeyreği sonunda bu rakam %40’ları aşacak. Zira uluslararası fonların adresi tek adresi var: Türkiye!..

 

Dünya genelinde yaklaşık 10 trilyon dolar yatırım yöneten ABD'li fon yönetim şirketleri Pimco ve Vanguard, seçimlerin ardından uygulanan “ortodoks politikalar” ve yüklü faiz artışları sonrasında portföylerine TL cinsi varlıkları ekledi. ABD'nin önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türk lirasında reel değer kazanç sinyali verirken, Merkez Bankası net rezervlerinin bu yıl pozitife dönmesini ve reel faizlerin tekrar pozitif bölgeye dönmesiyle yabancı döviz girişinin arttığını söylüyor. 2023'te yüzde 4,1 olan cari açığın GSYH'ye oranı 2024'te yüzde 1,8'e düşecek diyor. Kur Korumalı TL Mevduat Hesapları 1 haftada 25,5 milyar lira daha eridi.

 

Sonuç: Yabancı akını hızlanacak. Türk lirası gerçek değerine kavuşacak. Dolardaki artış enflasyonun çok gerisinde kalacak. Cari açık daralacak, Merkez Bankasının rezervlerini tarihî zirvelere ulaşacak. Bu bir rüya değil!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.