Eski çamlar bardak oldu!

A -
A +
Merkez Bankası beklentinin üzerinde faizi 200 baz puan arttırdı, %17’ye çıkardı. Enflasyon, kur ve cari açıkta düzeltme hedefleniyor. Karar sonrası yapılan açıklamada çok net bir ifadeyle “Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir” denildi. Yani faizler bundan sonra enflasyona paralel olarak belirlenecek... Merkez Bankası attığı bu adımla piyasanın önüne geçti, ipleri yeniden ele aldı. Artık herkes onu izleyecek, ona göre strateji belirleyecek.
Mevduat faizlerinin %20 çıkması bekleniyor. Alınan kararlar ve yapılan açıklamalar yabancıları ikna etti, ama yerliler hâlâ bildiklerini okuyor. Ellerine ne kadar para geçerse dövize yatırıyor. 19 Aralık haftasında 2,5 milyar dolar daha almışlar; hesaplar 234,1 milyar dolara yükselmiş. Sade vatandaş 1 milyar 129 milyon dolar, şirketlerimiz 1 milyar 438 milyon dolar almış. Bakın Merkez Bankası, "ne kadar enflasyon, o kadar döviz artışı" diyor. Yani yılbaşında 5,95 TL olan doların bugün olması gereken gerçek değeri 6,78 TL’dir. Bu hesaba göre kurda %10’luk düşüş yaşanacak. Uyanın artık, devir değişti, eski çamlar bardak oldu. Yabancılar mesajı gördü. 6 Kasım’dan bu yana 2,5 milyar dolarlık tahvil, 1,5 milyar dolarlık hisse senedi satın alarak 4 milyar dolarla son 3,5 yılın en güçlü fon girişini yaptı...
Merkez Bankasının kasası doluyor. Rezervler 11 Aralık haftasında 1 milyar 18 milyon dolar, geçen hafta da 3 milyar 629 milyon dolar olmak üzere 15 günde toplam 4 milyar 657 milyon dolar artarak 91 milyar 806 milyar dolara yükseldi. Bankanın döviz rezervleri 2019 sonunda 81 milyar 240 milyon dolardı. 
Pandeminin yıkıcı etkisine rağmen, rezervlerimiz 2020’de (şu ana kadar) 10 milyar 556 milyar dolar artmış vaziyette... Bu rakamları alın "rezervlerimiz eridi" diyenlerin suratına çarpın!.. Döviz rezervinde ilk hedef 100 milyar doları aşmak, ardından 150 milyar dolara ulaşmak. 
Faizin ABD'de sıfır Avrupa ve Japonya'da eksi seviyede bulunduğu bir dünyada Türkiye’de %3 reel faiz getirisi yabancı fonların akın akın gelmesini sağlayacak. Bakın ülke risk primi (CDS) 550’lerden 331 düzeyine geriledi. Bu ne demek, "Türkiye’ye yatırım yapabilirsiniz" demek. CDS'ler 2021’in ilk çeyreği sonunda 200-250 aralığına inecek. Kurlardaki gevşeme maliyetleri düşürecek fiyat artışları duracak. Döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi finansal istikrarı sağlayacak, ters para ikamesi (dövizden TL’ye geçiş) başlayacak... 
Döviz alanlara bir çift lafım var: Düşük fiyattan alım yaptıysanız hemen bozdurun, bu fiyatları kolay kolay bulamayacaksınız. Yüksek fiyattan alanlar ikna olmayacak onlar turşu kuracak!.. Yeni almayı düşünenlere yıllık %10’luk artışa razı iseniz buyurun döviz sizindir, diyorum. 
Dolar/TL kademeli olarak sırasıyla 7,50, 7,35, 7,20, 7,05 ve 6,85 TL'ye çekilecek. 2021 yılının sonunda 7,53 TL olacak. Döviz yeni yılda bankaların verdiği yıllık faizin yarısı kadar artacak. Oysa hisse senetleri en az %100 en fazla %500 kazanç sağlayacak... 
İster trene binin, ister yaya yürüyün, karar sizin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.