İşte program işte istikrar!

A -
A +

Yılın ilk 6 ayında 4,8 milyar dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu. Bunun 2,5 milyar doları birleşme ve satın alma, 2,3 milyar doları sıfırdan sermaye girişi olarak gerçekleşti. Aselsan ve Baykar gibi şirketlerle ön anlaşmalar imzalayan Abu Dabi merkezli savunma şirketi Edge Group, Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım yapmaya karar verdi. Bakan Şimşek, BAE ile imzalanan 51 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının 11,5 milyar dolarlık kısmının yıl sonuna kadar geleceğini söyledi. IMF, Türkiye’nin 2023’te %4 büyüyeceğini açıkladı. İşsizlik oranı 9,2’ye geriledi. 34 milyon 909 bin iş gücü, 31 milyon 686 bin çalışanımız var.

 

İhracat eylül ayında 22 milyar 670 milyon dolarla tüm zamanların zirvesine çıktı. Dış ticaret açığı %48,1 daraldı. Ağustosta sanayi üretimi yıllık bazda %3,1 arttı. Türkiye’nin ödemeler dengesi turizm, sıkılaşma adımları, petrol ve ham madde fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle güçleniyor… 

 

Temmuzda 5,5 milyar dolar olan ağustos ayında cari açık 600 milyon dolara geriledi. 1,2 milyar dolar finansman, 4,6 milyar dolar net hata noksan (kaynağı belirsiz) rezerv girişi var. Son 3 ayda yurda gelen kaynağı belirsiz para giriş tutarı tam 16,3 milyar dolar… Bu para uygulanan politikaya olan güvene geldi. Altın ve enerjiyi çıkardığınızda ağustosta 6,1 milyar dolarla çekirdek cari fazlaya ulaşıldı ki bu rakam Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviye. Yıllık bazda 37,5 milyar dolar fazla var.

 

Eylül ayında 1,7 milyar dolar civarında cari fazla bekleniyor. İthalatın gerilemesiyle ihracatın gücünü koruması cari dengeyi destekliyor. Eylül ayında hisse senedi, tahvil ve Eurobond ihracı ile 1,3 milyar dolar yabancı fon girişi yaşandı. Kur korumalı mevduatlarda 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor azalma yaşandı. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 6 Ekim ile biten haftada 75,7 milyar lira artarak 13 trilyon 793,3 milyar liraya yükseldi. KKM’den çıkan paranın banka mevduatlarına gittiği çok açık bir şekilde görülüyor. 

 

Kur Korumalı Mevduatların büyüklüğü 3,23 trilyon TL'ye geriledi, dolar cinsinden bakıldığında ağustosta 122 milyar doları aşan hesaplar ekimde 117 milyar dolara gerileyerek 2 ayda 5 milyar dolar daraldı. Yerli yatırımcılar geçen haftada 406 milyon dolar sattı. Merkez Bankasının brüt rezervleri 122.9, net rezervleri 20,7 milyar dolara yükseldi.

 

Trakya’da kurulacak doğalgaz merkezi için elektronik platform oluşturuluyor, Avrupa gaz ihtiyacını artık bizim kanalımızdan karşılayacak. Türkiye’de dolar yağacak. Artık kimse yatırım amaçlı döviz almıyor, elinde olanlar satıp bankada hesap açıyor. Zira TL mevduat faizi %43 ile, 2024’te %33 olarak beklenen enflasyonun 10 puan üzerinde getiri sağlıyor. Pozitif reel faiz dönemi başladı.

 

Türk ekonomisi bu başarıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla” programının kararlı bir şekilde uygulanmasıyla elde etti... İyi ki varsın başkanım!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.