Resim böyle değişti!

Sesli Dinle
A -
A +

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı sistemle istikrarlı büyüme potasına giren Türk ekonomisi güven kazanıyor... Yurt dışına sattığımız tahvillerin ödenmemesine karşı oluşan 5 yıllık risk primi 506'ya, 1 yıllık 344'e, 6 aylık 273'e geriledi. 5 yıllık risk primi 15 Temmuz'da 908 seviyesindeydi. İşte bunun için ülkemize döviz yağıyor. Suudi Arabistan, Merkez Bankasında 5 milyar dolarlık hesap açıyor. İşte bunun için yabancı yatırımcılar akın akın borsadan hisse senedi alıyor. 2 Aralık haftasında tam 340 milyon dolarlık pozisyon açtılar. İşte bunun için Merkez Bankasının kasası doluyor. Geçen hafta toplam rezervler 2,3 milyar dolar arttı 124,9 milyar dolar oldu. Net rezervler 3,5 milyar dolar arttı, 23,1 milyar dolara yükseldi. Gelecek hafta brüt rezervler 130 milyar doları aşacak. Merkez Bankası’nın döviz rezervinin artması neden önemli? Çünkü güçlü rezerv, iş dünyasına güvence verir. Geleceğe yönelik korkuları ortadan kaldırır. Ekonomik çalkantıya karşı emniyet supabıdır. Rezervler artınca TL değer kazandığı için vatandaş döviz almaz bugün olduğu gibi satar. Kur dengesi sağlanır.

 

             ***

 

Faiz düştü ne oldu diyorlar? Hazine 5 ve 7 yıl vadeli tahvillerde yıllık %10,5 faizle 33,9 milyar TL'lik tahvil sattı. Hazine geçen sene 7 Aralık'ta 5 yıllık tahvilde 22,70 ile borçlanabiliyordu. Aradaki farkı görüyorsunuz, değil mi; tam iki mislinden fazla!.. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 2020'den bu yana ilk defa 9,98'e indi. Faiz geriledikçe Hazinenin borçlanma maliyeti azalıyor, bütçe rahatlıyor. Hükûmetin hizmet alanı genişliyor.

 

             ***

 

Avrupa için kâbus senaryosu gerçekleşiyor. Rusya 60 dolar tavan fiyat uygulayan Avrupa Birliği ve G7 ülkelerine ham petrol satışını tamamen yasakladı. Ama Putin Ukrayna savaşı dolayısıyla Avrupa ve ABD’nin yaptırımlarına katılmayan ve kendisiyle ticari ve ekonomik ilişkileri arttıran Türkiye’ye büyük ikramda bulundu. Rus gazında %25’ten fazla indirime gidiyor. Bu ne demek? Doğalgaza daha az döviz ödeyeceğiz, cari açığımız daralacak demek… Bu ne demek? Kış mevsiminde doğalgaza zam yapılmayacak demek… Vatandaş rahat nefes alacak demek. Türkiye gerçek enerji üssü oluyor. 30 yıldan beri yer altı zenginliklerimize ulaşamayalım diye terör örgütlerini üzerimize saldılar. Ama inlerine girip büyük temizlik başlayınca resim değişti... Şırnak Teksas oluyor! Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik petrol bulduk. 14 kuyudan günde 5 bin varil üretiliyor. 80 kuyu açılıyor. Üretim 10 bin varil olacak. Bu daha başlangıç. Urfa ve Nusaybin'de de çok zengin petrol yatakları var. Onlar da devreye girecek. Karadeniz’deki doğalgazdan sonra "kara elmas"ı da keşfettik. Soruyorum size; bizi bu hâle kim getirdi kim?.. 

 

             ***

 

Asgari ücrete aşırı zam yapılmamalı. Petrol 76 dolara gerileyince akaryakıtta büyük indirim süreci başladı, Enflasyon düşüyor. Artık maaşlar yılda bir değil iki defa arttırılıyor. Asgari ücret yüksek tutulursa, piyasadaki fırsatçılar zam üstüne zam yapar. Şimdiden başladılar bile!.. O zaman cepteki para çoğalır ama satın alma gücü azalır. Hükûmet ayrıca, vergi indirimleri ile reel sektörün üzerindeki yükü hafifletmeli. Böylece hem aşırı fiyat artışlarının önüne geçilir hem de işçi çıkarılması engellenir. Kaş yapayım derken göz çıkarılmamalı...

 

             ***

 

Hükûmete bir de uyarım var! Bürokratlar çalışmıyor, tamamen durumu idare ediyor. Vatandaşa kasten mi hizmet verilmiyor, yoksa işin ehli olmayanlar mı görev yapıyor belli değil... Ama ortada büyük bir problem var. Buna kesinlikle izin verilmemelidir. Bakanlar gece gündüz 24 saat yapılan işleri denetlemeli sistemin sağlıklı çalışmasını sağlamalı, devlete olan güven asla zedelenmemelidir. Nokta.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.