Tek çiçekle bahar olmaz!

A -
A +
Dünya borsalarında sert rüzgârlar esiyor. Çin hisse senetleri bir aydan kısa bir süre içinde değerinin üçte biri olan 3 trilyon dolar kaybettikten sonra son iki günde %11 prim yaptı. Peki bu artışa hangi gelişme yol açtı? Büyük oranda hisse senedine sahip firmaların satış emri vermeleri  yasaklandı. %5'in üzerinde payı olan ortakların hisse satışına sınırlama getirildi. Endeksin %49'unu oluşturan şirketlerin tahtası kapalı kaldı. Yani satış emirleri durdurulunca piyasa kendiliğinden yükseliyor. Oysa Çin'de toplam değeri 2.8 trilyon doları bulan 1400 şirketin hisselerinin durdurulması nedeniyle piyasanın yarısı donmuş durumda. Çin ekonomisinin 15 Temmuz'da açıklanacak ikinci çeyrek büyüme hızının %6.8 gerileyeceği tahminleri yapılıyor. Mevduat çekişine sınırlama getirildiği için Yunanistan satılırken hisse satışına sınırlama geldiği için Çin'in satın alınması garip değil mi?
Piyasalardaki iyimser havaya karşı, Yunanistan ve Çin cephesinde suların durulmadığını görüyoruz. Avrupa borsaları Başbakan Çipras'ın kurtarma komitesine yeni ekonomik programı sunmasının ardından %2'nin üzerinde yükseldi. Çipras, 2018 yılına kadar olan borçlarını kapatması için 53.5 milyar Euro yardım istiyor.. Bunun karşılığında Yunan adaları için vergi indirimlerini yavaş yavaş kaldırma ve nakliyat firmalarına uygulanan vergi oranlarını artırma sözü veriyor. Aslında kurtarma paketi borçların ilave indirim yapılmadan yeniden yapılandırılmasına dayanıyor. Avrupalı teknokratlar Yunanistan'ın eylem planını inceleyip bugünkü Avrupa maliye bakanları toplantısı için bir rapor hazırlayacak. Eylem planı  uygulanabilir bulunursa büyüklüğü 70 milyar euro'ya ulaşan yeni bir paket önerecekler. Nihai karar ise yarın yapılacak liderler zirvesinde verilecek. Maliye bakanları planı uygulanabilir bulmazsa Yunanistan'ın ipi çekilecek, euro'dan çıkartılacak...
Borsa İstanbul'daki pozitif ayrışmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 32 gün sonra Başbakan Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi ve MHP lideri Bahçeli'den şartlarımız kabul görürse fedakârlık gösteririz açıklaması etkili oldu. AK Partinin yaptırdığı ve oy oranını %45.6'ya yükselten anketin zamanlaması dikkat çekiyor. Buna göre AK Parti 280 milletvekili ile tek başına iktidar oluyor. Başka kamuoyu şirketleri de buna benzer sonuçlar yayınlarsa piyasalar koalisyonla uğraşmayı terk edip, tek parti iktidarını satın almaya başlayacak.
Uluslararası para fonu, küresel ekonomik büyüme tahminini ABD ekonomisindeki yavaşlamadan dolayı aşağı çekti, %3.3'e indirdi. Ve FED'in erken faiz artırımına gitmemesi için ikinci defa uyardı. Gelişmekte olan ülkeler fon çıkışı yaşanmayacağı için rahat bir nefes aldı, Türk Lirası değer kazanmaya başladı. Görüyorsunuz piyasalardaki tablo yıldırım hızıyla değişiyor. Buna ayak uyduranlar iyi para kazanıyor, geride kalanlar yem oluyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.