TL’ye güven üzülme sen!

A -
A +

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Ancak döviz alırken verdiği Türk lirası likiditeyi arttırdı, bunun sonucu piyasa faizleri belirlenen %47’nin altına düştü. Bu gelişme Merkez Bankasını rahatsız etti. TL’nin cazibesini arttırmak için ilk adım atıldı. Kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e çıkarıldı. Kısa vadeli Kur Korumalı Mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadelide ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseldi. Bu artışla likidite daralacak, Kur Korumalı Mevduattan çıkış hızlanacak, döviz kredilerindeki artış sınırlanacak. Nitekim KKM hesapları 1 haftada 20,4 milyar lira azaldı, 2,18 trilyon liraya düştü. 

 

Yerli yatırımcılar da geçen hafta 1,2 milyar dolar sattı. Türk bankalarında 1 Ocak ile 17 Mayıs arasındaki dönemde 15,9 milyar dolar artan döviz kredi hacmi böylece önlendi. TL kredi faizlerinin yüksek olması ve döviz kurlarındaki yatay seyir, ihracat geliri olan firmaları döviz cinsi kredilere yönlendirmişti. Şimdi maliyetler 8 puan arttığı için aynı talebi gösteremeyecekler, sonuçta kredi kullanımı ile birlikte üretim de azalacak. Enflasyonu düşürmek için maalesef büyüme hızından taviz veriliyor. Uluslararası bankalar ve fonlar faizin sabit tutulmasını büyük bir sevinçle karşıladı... Zira yabancılar yüksek reel getiri sağlayan Türk tahvillerine hücum ediyor. 17 Mayıs haftasında 1 milyar 339 milyon dolarla birlikte mayıs ayındaki tahvil alımları 5 milyar dolara yaklaştı. Enflasyonla mücadelede büyük ilerleme sağlandı. Merkez Bankasının brüt rezervleri 1 haftada 4,35 milyar dolarlık artışla 139,1 milyar dolara ulaştı. Türk Lirası büyük kazanım elde etti. Bank of America yatırımcılarına “TL’de uzun pozisyon açın, turizm gelirlerinin desteklediği ödemeler dengesinin düzelmesi Türk lirası pozisyonlar için destekleyici oluyor" diyor.

 

Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki artış 7 haftada 51 milyar doları aştı! Net rezervler 33,8 milyar dolardır. Bu net rezerv miktarı, swap işlemleriyle elde edilmiş (emanet) dövizleri de kapsadığı için bunun tam olarak net rezervi ifade etmediğini söylemek mümkündür. Bu durumda net döviz rezervini emanet dövizleri çıkararak görebilmek için bu miktardan swap karşılığı elde edilmiş döviz tutarını düşmemiz gerekiyor. Swaplar hariç tutulduğunda net rezervler hızla pozitife dönüyor. Bir önceki hafta 23,6 milyar dolar olan swap hariç net rezervler geçen hafta 14,8 milyar dolara geriledi. Bu gidişle haziran sonunda swap hariç net rezervler artıya geçecek...

 

Bu gelişme karşısında toplam rezervleri 150 milyar doları aşan Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşe bağlı olarak yılın üçüncü çeyreğinde faiz indirim sürecini başlatacak. İşte o zaman gerçek ekonomik devrim yaşanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Yalçınkaya 27 Mayıs 2024 22:14

Hocam güzel konuşuyorsun da, Geçen hafta İstanbul'la geldim. Gıda,giyim %30 artmış. İnşaat maliyetleri dersen 60-70 metre ikinci el daireler 3-4 milyon, Sığırları 7-10 milyon arasi. İstanbul'da maaşlar belli 25.000-30.000 TL kiralar da 15.000 ile 25.000. İzmir ve Bursa içinde bu şekilde. Bu iller yüksek enflasyonla yıkılmış,iyice çökerse, Türkiye bir çok il etkilenecektir.