Trene binen kazanacak!

A -
A +

Hamas-İsrail savaşı 10 gün sonra duruldu. ABD, İsrail ve Mısır; Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde ateşkes üzerinde anlaştı. Ama 2 milyon insan ölüme mahkûm edildi. Ne elektrik ne su ne gıda ne de ilaç var!.. Birleşmiş Milletler "Gazze’de bulunan hastanelerde 24 saatlik yakıt stoku kaldı. Jeneratörlerin kapatılması, binlerce hastanın hayatını riske atabilir” açıklamasını yaptı. Gözünü kan bürümüş İsrail hastaneleri, evleri, şehri terk eden sivil konvoyları acımasızca vuruyor, çocukları kadınları, katlediyor. Yüz binlerce insan tarif edilemeyecek kadar büyük bir acı içinde. Dünya seyrediyor. İran, BM’yi İsrail’e “Saldırılar devam ederse ve özellikle Gazze’ye kara saldırısı başlatılırsa karşılık veririz” diyerek tehdit etti... Hizbullah kuzey sınırında saldırıya geçti. Başkan Biden, İsrail’i “Kara harekâtı büyük hata olur” diyerek uyardı. Gazze’ye saldırı şimdilik ertelendi. ABD ve İngiltere’nin uçak gemilerini bölgeye yöneltmesi; sadece caydırıcı bir tehdit değil, cephenin genişlemesi durumunda İsrail’e destek vermeyi hedefleyen B-planının parçası olduğu gibi Akdeniz’de Türkiye’nin "mavi vatan" planını engelleme amacı taşıyor. 

 

Suriye ve Lübnan hedefe girdi. Kana susamış İsrail nasıl durdurulacak. Blinken ve potansiyel Biden ziyareti diplomasi umutlarını arttırdı. ABD Katar ve Çin ile temasa geçerken, diplomatik adımlarda yaşanan hareketlilik geçen hafta güvenli limanlara yönelen yatırımcıları biraz olsun sakinleştirdi. Orta Doğu’daki savaşın bölgeye yayılmasını önlemek için Türkiye bütün imkânlarını seferber etti. Birleşmiş Milletler acil ateşkes çağrısı yaptı. Ancak İsrail eline geçirdiği fırsatı sonuna kadar kullanmak için fosfor bombalarıyla, resmen soykırım yapıyor. Şehit sayısı 2400’e ulaştı. Ukrayna’daki savaşı kışkırtan ABD şimdi Orta Doğu’yu yakıyor. Kiev’de hastane vurulduğunda, barajlara ateş açıldığında Rusya savaş suçu işliyor diyenler İsrail bunu yapınca suspus!.. 

 

Bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar savaş ortamı devam edecek. Olayların en iyi yorumcusu piyasada oluşan rakamlardır. İsrail-Filistin çatışması sonrası güvenli limanlara olan talebi arttırmış, ons, 5 günde 100 dolar yükselmişti... Sadece yatırımcılar değil dünya merkez bankaları da sürekli altın topluyor... Bu talep, değerli metali kısa sürede tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıyacak mı? Ons 7 Ağustos 2020’de gördüğü 2.075 dolardaki tarihî zirvesini aşacak mı? Savaş devam ederse evet! 

 

Sivillere yapılan zulmü destekleyerek uluslararası toplumda ABD’nin büyük itibar kaybetmesi karşısında Biden’in “İsrail’i kara harekâtından vazgeçirmeye çağırması” hisse senedi piyasalarını artıya geçirdi, güvenli limana yönelişi zayıflattı. Ons yeni haftaya 1.915 dolarla başladı. 1.900 doları kırarsa 1.880 dolara dönecek. Altında piyasada 3 fiyat var. Birincisi kullanılmayan resmî tutarı: 1.716 lira… Bankalar 1.708 liradan alıp 1.758 liradan satıyorlar. Kapalıçarşı’daki fiyat 1.776 lira alış 1.790 lira satış oldu. Bunlar haftanın açılış rakamları, siz bu satırları okurken, resim değişebilir...

 

Biden'ın uyarısından sonra İsrail bu söze ilk bakışta uymuş görünebilir... Ama Gazze'yi topraklarına katma düşüncesinden asla vazgeçmeyecek.

 

Altındaki kısa vadeli geri çekilme alım fırsatı olarak kullanılmalı. Ana yön yukarıyı gösteriyor. Gram altında zirve hedefi 2 bin lira… Peki bu ne zaman olur? Bugünden yarına değil elbette... Ama şurası bir gerçek... Trene önce binen kazanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.